Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaZastrupitev s svincem: kako jo preprečiti in opaziti

Zastrupitev s svincem: kako jo preprečiti in opaziti

MORDA VAS ZANIMA

Zastrupitev s svincem ni tako nemogoča kot se mogoče na prvi vtis zdi. Res je, da naslednje statistike prihajajo iz Amerike, vendar pa je vseeno dobro vedeti takšne stvari.

- Oglas -

Zastrupitev s svincem

Zakaj pride do zastrupitev s svincem?

Nedavno poročilo Environmental Law Foundation je namreč pokazalo, da obstaja na trgu ogromno hrane in pijače za otroke, ki vsebujejo svinec. To pa seveda nikakor ni dejstvo, katerega bi lahko izpustili, saj je svinec ena izmed najbolj strupenih kovin.

Vsako leto naj bi bilo tako okoli 300.000 otrok med 1. in 5. letom starosti, ki imajo povišane količine svinca v krvi. Dolgotrajna izpostavljenost pa lahko pripelje do resnih zdravstvenih težav, kot tudi razvojnih motenj.

Sicer  je v Evropi  možnost za zastrupitev s svincem veliko manjša, saj se trudijo odstraniti takšne proizvode s trga, vendar pa se lahko vseeno znajde kakšen tak proizvod na naših policah.

Kakšno vlogo ima prehrana?

- Oglas -

Bistveno pri zdravi prehrani otroka je to, da ima ta dobro in predvsem raznoliko in urejeno prehrano, ki vsebuje zadostne količine kalcija, železa in vitamina C. Ti pomagajo telesu, da samo izloči svinec iz sistema. Starši bi se zato morali pogovoriti z otrokovim zdravnikom kakšna je zdrava prehrana za otroka.

Kakšni so simptomi zastrupitve s svincem?

Dobro je tudi vedeti, da otrok, ki je zastrupljen, po vsej verjetnosti ne kaže očitnih znakov zastrupitve. Če pa so količine svinca že zelo visoke, potem se opazijo blažji simptomi zastrupitve s svincem, ki se kažejo v naslednjih oblikah:

  • prekomerno jokanje
  • nenavadne prehranjevalne navade, kot na primer uživanje zemlje ali barve
  • slab apetit
  • izguba teže
  • utrujenost
  • bolečine v trebuhu
  • bruhanje
  • zaprtje
  • bledica
  • glavoboli

Če se ugotovi visoka prisotnost svinca v telesu, potem se je seveda najprej potrebno posvetovati z zdravnikom. Zdravnik bo nato predpisal zdravljenje, saj je to odvisno od stopnje svinca v krvi.

Preberite tudi: Očistimo težke kovine iz telesa

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×