fbpx
Domov Zdravje & prehrana Zastrupitev s svincem: kako jo preprečiti in opaziti

Zastrupitev s svincem: kako jo preprečiti in opaziti

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Zastrupitev s svincem ni tako nemogoča kot se mogoče na prvi vtis zdi. Res je, da naslednje statistike prihajajo iz Amerike, vendar pa je vseeno dobro vedeti takšne stvari.

Zastrupitev s svincem

Zakaj pride do zastrupitev s svincem?

Nedavno poročilo Environmental Law Foundation je namreč pokazalo, da obstaja na trgu ogromno hrane in pijače za otroke, ki vsebujejo svinec. To pa seveda nikakor ni dejstvo, katerega bi lahko izpustili, saj je svinec ena izmed najbolj strupenih kovin.

Vsako leto naj bi bilo tako okoli 300.000 otrok med 1. in 5. letom starosti, ki imajo povišane količine svinca v krvi. Dolgotrajna izpostavljenost pa lahko pripelje do resnih zdravstvenih težav, kot tudi razvojnih motenj.

Sicer  je v Evropi  možnost za zastrupitev s svincem veliko manjša, saj se trudijo odstraniti takšne proizvode s trga, vendar pa se lahko vseeno znajde kakšen tak proizvod na naših policah.

Kakšno vlogo ima prehrana?

Bistveno pri zdravi prehrani otroka je to, da ima ta dobro in predvsem raznoliko in urejeno prehrano, ki vsebuje zadostne količine kalcija, železa in vitamina C. Ti pomagajo telesu, da samo izloči svinec iz sistema. Starši bi se zato morali pogovoriti z otrokovim zdravnikom kakšna je zdrava prehrana za otroka.

Kakšni so simptomi zastrupitve s svincem?

Dobro je tudi vedeti, da otrok, ki je zastrupljen, po vsej verjetnosti ne kaže očitnih znakov zastrupitve. Če pa so količine svinca že zelo visoke, potem se opazijo blažji simptomi zastrupitve s svincem, ki se kažejo v naslednjih oblikah:

  • prekomerno jokanje
  • nenavadne prehranjevalne navade, kot na primer uživanje zemlje ali barve
  • slab apetit
  • izguba teže
  • utrujenost
  • bolečine v trebuhu
  • bruhanje
  • zaprtje
  • bledica
  • glavoboli

Če se ugotovi visoka prisotnost svinca v telesu, potem se je seveda najprej potrebno posvetovati z zdravnikom. Zdravnik bo nato predpisal zdravljenje, saj je to odvisno od stopnje svinca v krvi.

Preberite tudi: Očistimo težke kovine iz telesa

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×