0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj vztrajam pri prekomerni telesni teži?

Zakaj vztrajam pri prekomerni telesni teži?

MORDA VAS ZANIMA

Najbrž ste se vsi, ki berete ta članek, srečali s tem, da vse shujševalne diete ali večina teh temelji na tem, da morate šteti kalorije, maščobe, ogljikove hidrate ali ne smete zaužiti določene vrste prehrane. Pozneje sledi proces hitrega izgubljanja teže, ki se postopoma zaustavi. Nato se začne želja po hrani, ki je ne smete jesti, samo še stopnjevati. Postanete potrti, žalostni, slabovoljni, ne da se vam več bojevati proti svojemu hrepenenju po hrani, zato se začnete ponovno prenajedati. Teža, za katero ste porabili mesece ali več, da ste jo izgubili, se zelo hitro povrne, največkrat v nekaj dneh ali ste celo nekaj kilogramov težji kot pred začetkom diete.

- Oglas -
Hujšanje

Ste se ujeli v začarani krog večnih diet?

O problematiki večnih diet bi rada napisala to, da le želja »hočem shujšati« ne more prinesti dolgoročnega učinka. V sebi je treba nositi zavest in željo po zdravju, dobrem počutju, samospoštovanju, ljubezni do sebe in uživanju življenja. Zdravo prehranjevanje in aktivnejše življenje delujeta kot preventiva, ki odvrača od obiskov pri zdravniku. To naj bo vaš glavni motiv. Verjamem v to, da je misel tista, ki kroji naše življenje. Če boste o sebi kot duhovnem, čustvenem in telesnem bitju razmišljali z veliko mero ljubezni, bo tudi potreba po prekomernem uživanju nezdrave hrane pripeljala do tega, da boste posegli le po tem, kar deluje v vaše dobro, vam prinaša koristi in dobro počutje.

Težko je posploševati jedilne navade, kajti vsak posameznik je individum in ima drugačne potrebe, navade in življenjski slog. Kakor koli obrnete, to, kar piše v internetu, ni dovolj, da boste prenehali nenehno razmišljati o izgubi kilogramov. Koliko let je minilo, da bi zadovoljili željo po tem, da bi shujšali? Pet, deset, petnajst let? Odkar se zavedate? Vam je uspelo? Č ne, je res skrajni čas, da si priznate, da ne zmorete sami in raje poiščite pomoč. Dejstvo je, da se shujševalnih programov ne lotitie pravilno, saj se jih niti ne morete, ker nimate ustreznega znanja. Čeprav vsak misli, da vse ve, pa ni tako. Če bi bilo tako zelo preprosto, nihče ne bi imel težav s prekomerno težo in zato tudi velikokrat zdravstvenih težeav.

Težave s hrano želite imeti

Lahko vam pišemo, rišemo, govorimo, kako nekaj narediti, kakšna živila kombinirati, da bodo lažje in hitro prebavljiva, katere vitamine in minerale potrebuje telo, da ostaja zdravo. Pišemo lahko tudi o tem, kako pomembna je telesna aktivnost za ohranjanje vitalnih funkcij ipd. Vi lahko prebirate te članke, debatirate s prijatelji o tem, da zdaj pa mislite resno. A rezultati ostajajo enaki. Nični. Ste se kdaj vprašali, zakaj?

- Oglas -

Podala vam bom malce drugačen pogled na prekomerno težo. V nič vas ne bom prezačevala, zgolj razmislite, če morda res ni tako, kot vam bom povedala. Ste pripravljeni? Premočni ste zato, ker želite imeti težave s težo. Zato, da prikrijete dejanski vzrok svoje potrebe po prehranjevanju. Debelost je zgolj kritje za nekaj, kar nosite globoko v svoji podzavesti. Ko boste sprejeli to spoznanje, mu verjeli, se boste odpovedali potrebi po hujšanju. Namesto tega, da bi silili sebe k izgubi prekormerne teže, svojo pozornost raje preusmerite k razumevanju tega, zakaj želite imeti težave s prekomerno težo. Louise Hay je zapisala, da debelost v večini primerov temelji na strahu, potrebi po zaščiti pred bolečinami, žalitvami, grajami, obrekovanju, življenjem na splošno, begu pred čustvi, pomanjkanju varnosti, samozavračanju, iskanju izpolnitve.

Sama sicer nimam težav s težo, vendar se mi vedno naberejo maščobne obloge okoli trebuha, ko sem negotova, ko se soočam z novimi življenjskimi izzivi in moram zgolj zaupati svoji presoji in višjemu vodstvu. Pred mnogimi leti sem se soočila s hudo obliko zasvojenosti s hrano, ki je mejila na obsesijo in bolezen. Ko sem se po pomoč obrnila na svojo osebno zdravnico, sem slišala stavek, ki me je takrat vrgel v hud obup, a po drugi strani pripeljal do tega, da sem v sebi našla neizmerno moč, ki mi je pomagala rešiti se te odvisnosti od hrane. Zato vas razumem, kaj se z vami dogaja. Da večina trpi in beži v svoj svet. Zato vam iskreno povem, da se je izgube kilogramov treba lotiti sistematično in strokovno, ne kar tako v tri dni. Gre za resen, odgovoren in strokoven pristop, ki ni vezan zgolj na izgubo kilogramov, ampak reševanje celotnega odnosa do samega sebe.

Boj z odvečnimi kilogrami

Vzorci, ki nas odvračajo od sebe

Če se vrnem k zdravnici. Dejala mi je, da je vse v glavi. Imela je zelo prav. A tisto, kar je bilo v glavi, ni bilo pravo, odvračalo me je od ljubezni do sebe. Iz tega začaranega kroga bolečin in trpljenja sem želela izstopiti. Tisoč in eno knjigo sem prebrala o prehrani, a nič ni pomagalo. Dokler nisem naletela na knjige o osebni pomoči in ljubezni do sebe. To je bil en in edinstven recept, da sem se začela pobirati. Ljubiti in spoštovati sebe in svoje telo sta edini poti, ki vam bosta pomagali premagati takšno ali drugačno odvisnost. Zato se je treba poglobiti vase in ugotoviti, od kod izvirajo ti destruktivni vzorci, ki nas odvračajo od sebe, nam pomagajo, da se sovražimo, trpinčimo, smo nesrečni, utrujeni, bolni. V večini primerov posamezniki vzrokov ne morejo prepoznati sami. Zato poiščite strokovnjaka, ki vam bo pomagal ozavestiti vzroke, ki vas silijo k prenajedanju. Ko boste ozavestili težavo in se ji začeli posvečati, se bo vaše življenje začelo spreminjati.

Pri spreminjaju miselnih vzorcev gre za proces. Trdovratnih vzorcev, ki ste se jih leta in leta otepali, ne morete spremeniti čez noč. Vse zahteva določen čas. Sprememba navzven ne bo nemudoma vidna, boste pa začeli čutiti, da se je znotraj vas nekaj spremenilo, oživelo.

- Oglas -

Vedno manj boste lačni in ne boste več toliko premišljevali o hrani. Imeli boste več energije in vneme. Telo boste začeli ljubiti in spoštovati. Poslušali ga boste, kaj vam govori, kakšne potrebe ima. S telesom bosta postala prijatelja.

Zato je boj z debelostjo izguba časa, denarja in energije. Diete, ko zavračate določeno hrano, ne bodo nikoli uspešne. Ljubezen do sebe, sprejemanje sebe, zaupanje v življenje in občutek varnosti, ker poznate moč pozitivnega razmišljanja sestavljajo najboljšo dieto. Namesto hrani se raje odrečite negativnim mislim in se raje osredotočite na tisto, kar želite, ne na to, česar ne želite.

Najbrž ste že vsi slišali za zakon privlačnosti. Govori o tem, da v svoje življenje prikličete vse tisto, o čemer razmišljate. Vesolje ne pozna besede NE. Če želite shujšati, uporabljajte afirmacijo: Imam čudovito telo. Sem vitek/ka in zdrav/a. Počutim se odlično, uživam v svojem telesu itd. Ne uporabljajte besed: Ne želim biti debel/a, ne želim biti boln/a. Ker vesolje sliši zgolj debel, bolan. S temi negativnimi afirmacijami ustvarjate le še več tistega, česar nočete. Izjava: »Sovražim sebe in svoje telo« vas bo pripeljala do stanja, ko se boste sovražili še bolj. Raje jo zamenjate za: »Sprejemam in ljubim sebe in svoje telo.« S takšno naravnanostjo in ljubečo vibracijo se lahko začne proces samozdravljenja.

Prekomezna telesna teža

Poiščite strokovno vodstvo

Večina prekomerno težkih ljudi ima tudi negativen odnos do vadbe. Nemalokrat se zgodi, da se ljudje ne vključijo v vadbene programe iz sramu, da je njihovo telo neprivlačno, ali celo iz strahu, da bo vadba za njih prenaporna in da ne bodo zmogli teh naporov. Zato se je treba nujno vključiti v skupine pod strokovnim vodstvom ali v programe osebnega trenerstva. Sami ne boste zmogli, ker nimate ustreznega znanja, ne motivacije. Vadbeni proces je treba strokovno, postopno in celostno zasnovati. Tako, da se stopnja težavnosti postopno povečuje in prilagaja potrebam in zmožnostim posameznika.

Ko boste odpravili vzroke, zakaj želite imeti težavo s prenajedanjem in debelostjo, se bo spremenil tudi vaš odnos do vadbe. Telo bo imelo potrebo po aktivnosti. Vadba ne bo več obveznost, nekaj, kar je nujno, da shujšate, ampak boste z velikim užitkom hodili k vadbi. Zaradi nepravilne prehrane ste utrujeni, zato je že sama misel na telovadbo trenutno boleča.

Kadar se lotim kakšne nove stvari, ko sem šele na začetku, si zelo rada pomagam s tehniko vizualizacije. Do potankosti si predstavljam celotno dogajanje okoli novega projekta ali naloge, začutim, duham. V meni se sprožijo čustva, kot da sem že dosegla želeno stanje. Uživam v teh stanjih in jih ponavljam vsakodnevno tako dolgo, dokler jih dejansko ne dosežem. S tem v življenje prikličem vse tisto, kar potrebujem za uresničitev načrtovanega. Meditacija je idealno pomagalo, ki mi omogoča vizualizacijo. Najraje to počnem pred spanjem, ko sem že v postelji in zaspim s temi občutki, in zjutraj, ko sem še v postelji, da si vizualiziram, kako se bo odvijal dan. Ko se pojavijo prečudoviti občutki v mojem telesu, se pretegnem in skočim iz postelje. Tako se začne moj dan.

Z omenjeno metodo lahko vizualizirate vse tisto, kar je za vas pomembno. Enako lahko naredite z odnosom do svojega telesa.

Kako shujšati

Kako začeti z ljubeznijo do sebe?

VIZUALIZACIJA

  • Predstavljajte si, da že imate svoje idealno telo. Predstavljajte si ga, kako je videti, začutite ga.
  • Predstavljajte si, kako uživate v izvajanju telesne vadbe, da je početje enostavno in lahkotno.
  • Vsak dan se poglejte večkrat na dan v ogledalo in si povejte, da ste čudoviti, da se imate radi, da ste enkratni.
  • Povejte si, da se prehranjujete zdravo in da uživate v novih prehrambnih navadah,

Pri vizualizaciji je izrednega pomena, da stvari občutite, da se postavite v sedanjost, ta trenutek. Občutenje je tisto, ki vas bo pripeljalo do želenih rezultatov.

PREHRANA

  • Dosedanje prehranske navade začnite spreminjati postopoma,
  • Pred prvim obrokom popijte mlačno vodo z limono.
  • Za obrok si vzemite čas. Vsak zalogaj temeljito prežvečite, jejte počasi. Ne jejte, ko gledate televizijo, brskate po internetu ali prebirate časopis.
  • Sestavite si jedilnik za ves teden in se ga držite do potankosti. Potrudite se, da bodo obroki sestavljeni iz več žive in sveže hrane. Pobrskajte po mojih prejšnjih člankih in upoštevajte napisano. Lahko pa mi tudi pišete in jedilnik sestavimo skupaj. Z veseljem vam pomagam.

TELESNA AKTIVNOST

  • Vzemite si čas za jutranjo telovadbo. 10–15 min. Naj ne bo visoko intenzivna. Najprej se pretegnite in naredite raztezne vaje za vse telo. Osredotočite se na dihanje. Naj bo zavestno. Bodite pozorni na vsak vdih in izdih.

Z novo osvojenimi navadami nadaljujte vsak dan. Vsak naslednji mesec uvedite spremembe, kajti z novim pogledom nase boste lažje zaznavali, kaj dejansko želite in kaj potrebujete. Naj vam to postane način življenja. Naj bodo vaše misli pozitivne in navdihujoče. Tako je lažje živeti sam s sabo in okoljem.

Jaz to delam vsak dan, ne zgolj takrat, ko me kaj muči. Takrat, ko imam čarobne dneve, se bolj posvečam hvaležnosti in naredim dnevni pregled, za kaj se vse hvaležna v tem dnevu.

Hujšanje in prenajedanje sta bila do zdaj za marsikoga način življenja. Če med dnevom nenehno razmišljate o hrani, teži, kalorijah, dietah, mi boste morali pritrditi.

Preobrazba telesa bo sprožila preobrazbo vašega življenja. To ne bo pomenilo, da ste končno dosegli želeno težo, tudi druga področja življenja se vam bodo začela spreminjati in urejati. Postali boste samozavestnejši, kar se vam bo poznalo tako po telesni drži kot govorici, bolj boste skrbeli zase in svoje telo, se začeli lepše oblačiti, postavljati boste začeli meje, se postavljati zase, uresničevati svoje želje in potrebe. Postali boste srečnejši in zadovoljnejši sami s sabo in vsem okoli vas. Dnevi se bodo začeli in končali z LJUBEZNIJO DO VAS SAMIH.

Preberite tudi: Kilogrami in krvni sladkor pod nadzorom: 3 v praksi preverjeno delujoči nasveti

.

NAJNOVEJŠE