0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtZakaj orhideji odpadajo popki?

Zakaj orhideji odpadajo popki?

MORDA VAS ZANIMA

Zelo so mi všeč orhideje, vendar ne glede na to, kje jo kupim ali pa jo dobim za darilo, ji začnejo kmalu odpadati popki. Kako naj dosežem, da bodo orhideje še naprej cvetele?

- Oglas -

Valerija iz Žalca

Orhideja

Glede na skromne podatke, ki ste jih navedli, in ob predpostavki, da gojite vrsto orhideje, ki se lahko goji v sobi, lahko navedemo tri možnosti za motnje v njeni rasti.

- Oglas -

Najpogostejša je ta, da imamo orhideje v prostoru, v katerem hranimo tudi sadje. Na primer v kuhinji ali jedilnici, mogoče celo dnevni sobi, kjer nam orhideja krasi okensko polico, imamo še košaro s sadjem, ki ga je v jesenskem času obilo, ali pa na mizi. Tudi če sta to dva prostora, moramo računati na to, da nam bodo orhideje pred začetkom cvetenja odvrgle popke. Vzrok za to gre iskati v veliki občutljivost cvetov orhidej na plin, ki jo izloča zoreče sadje. Vzrok je torej etilen, to je plinasta snov, ki je orhideje ne prenašajo. Še posebej v temnejših prostorih je občutljivost večja kot v dobro osvetljenih prostorih. Iz tega lahko tudi zasledimo, da nam večina orhidej propade v jesensko-zimskem času, ko je tudi dan krajši.

Vzrok za odpadanje pokov je lahko tudi okenska polica. Težava nastane predvsem v zimskem času, ko potrebujemo ogrevanje in so na tem mestu izpostavljene dvema različnima zračnima tokovoma. Prvemu – hladnemu in vlažnemu ob okenskih šipah – ter drugemu – toplemu in suhemu, ki nastaja ob grelnih telesih. Bolj ko je zunaj hladno in toplejši ko je grelec, bolj se oba tokova razlikujeta glede temperature in vlažnosti. Okenska polica je običajno tik nad grelnim telesom in je zato posebno močno izpostavljena suhemu zraku. Včasih zaradi preslabo zatesnjenih okenskih kril vdre v prostor še nekaj hladnega zunanjega zraka. Za orhidejo pa velja enako kot za večino ostalih sobnih rastlin, da slabo prenašajo hitre temperaturne spremembe. Kdor bi tako rad uspešno gojil orhideje, mora najprej preprečiti te neugodne vplive.

Nenazadnje pa je mogoči razlog za odpadanje popkov tudi nepravilno zalivanje.
Pomemben del življenjskega kroga orhidej je doba mirovanja, to je čas, ko se rast ustavi. V tem času, ki pri nekaterih vrstah lahko traja le nekaj tednov, pri drugih pa več mesecev, potrebujejo rastline za preživetje zelo malo ali sploh nič vode. Na splošno velja pravilo, da tistih orhidej, ki med mirovanjem odvržejo liste, ne zalivamo, dokler se ne začne nova rast. Orhideje, ki obdržijo liste, zalivamo med mirovanjem zelo malo, le toliko, da preprečimo izsušitev.

Nikakor pa ne smemo pozabiti, da čeprav so orhideje res čudovite rastline, sodijo po negi in vzdrževanju med zahtevnejše sobne rastline.

.

NAJNOVEJŠE