Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtZakaj orhideji odpadajo popki?

Zakaj orhideji odpadajo popki?

MORDA VAS ZANIMA

Zelo so mi všeč orhideje, vendar ne glede na to, kje jo kupim ali pa jo dobim za darilo, ji začnejo kmalu odpadati popki. Kako naj dosežem, da bodo orhideje še naprej cvetele?

- Oglas -

Valerija iz Žalca

Orhideja

Glede na skromne podatke, ki ste jih navedli, in ob predpostavki, da gojite vrsto orhideje, ki se lahko goji v sobi, lahko navedemo tri možnosti za motnje v njeni rasti.

Najpogostejša je ta, da imamo orhideje v prostoru, v katerem hranimo tudi sadje. Na primer v kuhinji ali jedilnici, mogoče celo dnevni sobi, kjer nam orhideja krasi okensko polico, imamo še košaro s sadjem, ki ga je v jesenskem času obilo, ali pa na mizi. Tudi če sta to dva prostora, moramo računati na to, da nam bodo orhideje pred začetkom cvetenja odvrgle popke. Vzrok za to gre iskati v veliki občutljivost cvetov orhidej na plin, ki jo izloča zoreče sadje. Vzrok je torej etilen, to je plinasta snov, ki je orhideje ne prenašajo. Še posebej v temnejših prostorih je občutljivost večja kot v dobro osvetljenih prostorih. Iz tega lahko tudi zasledimo, da nam večina orhidej propade v jesensko-zimskem času, ko je tudi dan krajši.

- Oglas -

Vzrok za odpadanje pokov je lahko tudi okenska polica. Težava nastane predvsem v zimskem času, ko potrebujemo ogrevanje in so na tem mestu izpostavljene dvema različnima zračnima tokovoma. Prvemu – hladnemu in vlažnemu ob okenskih šipah – ter drugemu – toplemu in suhemu, ki nastaja ob grelnih telesih. Bolj ko je zunaj hladno in toplejši ko je grelec, bolj se oba tokova razlikujeta glede temperature in vlažnosti. Okenska polica je običajno tik nad grelnim telesom in je zato posebno močno izpostavljena suhemu zraku. Včasih zaradi preslabo zatesnjenih okenskih kril vdre v prostor še nekaj hladnega zunanjega zraka. Za orhidejo pa velja enako kot za večino ostalih sobnih rastlin, da slabo prenašajo hitre temperaturne spremembe. Kdor bi tako rad uspešno gojil orhideje, mora najprej preprečiti te neugodne vplive.

Nenazadnje pa je mogoči razlog za odpadanje popkov tudi nepravilno zalivanje.
Pomemben del življenjskega kroga orhidej je doba mirovanja, to je čas, ko se rast ustavi. V tem času, ki pri nekaterih vrstah lahko traja le nekaj tednov, pri drugih pa več mesecev, potrebujejo rastline za preživetje zelo malo ali sploh nič vode. Na splošno velja pravilo, da tistih orhidej, ki med mirovanjem odvržejo liste, ne zalivamo, dokler se ne začne nova rast. Orhideje, ki obdržijo liste, zalivamo med mirovanjem zelo malo, le toliko, da preprečimo izsušitev.

Nikakor pa ne smemo pozabiti, da čeprav so orhideje res čudovite rastline, sodijo po negi in vzdrževanju med zahtevnejše sobne rastline.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×