0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeČebulna muha in gnitje čebule v kleti

Čebulna muha in gnitje čebule v kleti

MORDA VAS ZANIMA

Pridelana čebula nam je v kleti začela gniti. Ne morem je hitro porabiti, pa mi je škoda, da bi jo morali kupovati. Kaj menite?
Milka iz Pivke

- Oglas -

Čebula

Predlagam, da nekaj čebule pustite za sprotno porabo, ostanek pa olupite, narežete in posušite, tako si boste zagotovili svojo čebulo za dlje časa. Nekje iz 10 kg sveže olupljene čebule bomo pridobili 1 kg suhe čebule, kar upoštevamo tudi pri kuhanju – posušene damo veliko manj, kot bi dali sveže. Prednost sušenja zelenjave je tako tudi v tem, da dobimo manjšo količino, ki jo tudi lažje shranjujemo in jo lahko hranimo kar v kuhinji. Najlažje je čebulo posušiti kar v sušilniku za sadje, ki ga postavimo na balkon ali v garažo. Lahko pa uporabimo tudi pečico, vendar pa se pripravimo na močan vonj po čebuli po vsem stanovanju.

Lahko pa najdete vzrok gnitja čebule in ga v prihodnji vrtnarski sezoni poskušate odpraviti. Povsem mogoče je, da je vašo čebulo napadel eden od dveh relativno podobnih škodljivcev.

- Oglas -

Eden od njiju je čebulna muha, ki odlaga jajčeca med prvim naletom, konec aprila. Vse večja nadloga pa je drugi škodljivec, to je porova zavrtalka. Ta se pojavlja tako na poru kot čebuli. Nahaja se v tleh, zato je težko natančno ugotoviti, kdaj se zavrta v rastlino.

Muha te zavrtalke je s krili velika okoli 5 mm. Telo je črne barve, razen bokov na zadku, ki so rumeni. Ličinka je brez glave in nog – žerka, dolga 5 do 8 mm in umazano bele barve. Sodčkasta buba je rdečkasto rjava. Glavno škodo povzročajo žerke, ki v mesecu maju v listih vrtajo rove po notranji strani listnih nožnic v smeri proti dnu čebulice. Napadeni listi se nepravilno razvijajo, skrotovičijo in rumenijo, na koncu lahko tudi odmrejo. Nastala škoda se še povečuje zaradi mikroorganizmov, ki povzročajo gnitje.

Razvoj in širjenje porove zavrtalke oviramo z odstranjevanjem napadenih rastlin in rastlinskih ostankov. Preventivno lahko preprečimo napad tako, da neposredno po saditvi prekrijemo tla s kopreno, tako preprečimo odlaganje jajčec na posevek.

.

NAJNOVEJŠE