Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.
Vrt & VrtnarjenjeČebulna muha in gnitje čebule v kleti

Čebulna muha in gnitje čebule v kleti

MORDA VAS ZANIMA

Pridelana čebula nam je v kleti začela gniti. Ne morem je hitro porabiti, pa mi je škoda, da bi jo morali kupovati. Kaj menite?
Milka iz Pivke

- Oglas -

Čebula

Predlagam, da nekaj čebule pustite za sprotno porabo, ostanek pa olupite, narežete in posušite, tako si boste zagotovili svojo čebulo za dlje časa. Nekje iz 10 kg sveže olupljene čebule bomo pridobili 1 kg suhe čebule, kar upoštevamo tudi pri kuhanju – posušene damo veliko manj, kot bi dali sveže. Prednost sušenja zelenjave je tako tudi v tem, da dobimo manjšo količino, ki jo tudi lažje shranjujemo in jo lahko hranimo kar v kuhinji. Najlažje je čebulo posušiti kar v sušilniku za sadje, ki ga postavimo na balkon ali v garažo. Lahko pa uporabimo tudi pečico, vendar pa se pripravimo na močan vonj po čebuli po vsem stanovanju.

Lahko pa najdete vzrok gnitja čebule in ga v prihodnji vrtnarski sezoni poskušate odpraviti. Povsem mogoče je, da je vašo čebulo napadel eden od dveh relativno podobnih škodljivcev.

Eden od njiju je čebulna muha, ki odlaga jajčeca med prvim naletom, konec aprila. Vse večja nadloga pa je drugi škodljivec, to je porova zavrtalka. Ta se pojavlja tako na poru kot čebuli. Nahaja se v tleh, zato je težko natančno ugotoviti, kdaj se zavrta v rastlino.

- Oglas -

Muha te zavrtalke je s krili velika okoli 5 mm. Telo je črne barve, razen bokov na zadku, ki so rumeni. Ličinka je brez glave in nog – žerka, dolga 5 do 8 mm in umazano bele barve. Sodčkasta buba je rdečkasto rjava. Glavno škodo povzročajo žerke, ki v mesecu maju v listih vrtajo rove po notranji strani listnih nožnic v smeri proti dnu čebulice. Napadeni listi se nepravilno razvijajo, skrotovičijo in rumenijo, na koncu lahko tudi odmrejo. Nastala škoda se še povečuje zaradi mikroorganizmov, ki povzročajo gnitje.

Razvoj in širjenje porove zavrtalke oviramo z odstranjevanjem napadenih rastlin in rastlinskih ostankov. Preventivno lahko preprečimo napad tako, da neposredno po saditvi prekrijemo tla s kopreno, tako preprečimo odlaganje jajčec na posevek.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×