0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj je pomembno, da hrano dobro prežvečimo?

Zakaj je pomembno, da hrano dobro prežvečimo?

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi izmed nas hrane sploh ne prežvečimo dobro, saj se nam to niti ne zdi tako zelo pomembno. Vendar pa lahko to povzroči tudi hude prebavne motnje.

- Oglas -

prehranaVelikokrat žvečenje jemljemo preveč samoumevno, saj se ne zavedamo, da se sam proces razkrajanja hrane začne v ustih. Žvečenje je dobro, saj upočasni proces hranjenja. To pa pomeni, da pri počasnejšemu žvečenju s časoma začutimo, kdaj smo siti. Takšno početje je odlično, če imate dieto, saj boste pojedli veliko manj hrane, kot bi jo ponavadi, ker bi na hitro zmetali vse vase, ta hrana pa bi se nato še hitreje prebavila in kaj kmalu bi spet postali lačni.

Počasno žvečenje je dobro tudi za vaše zdravje in prebavo, če imate probleme z napihnjenostjo ter krči. Zato sprejmite izziv in se (ponovno) naučite pravilno prežvekovati obroke. Seveda to ne pomeni, da je potrebno šteti grižljaje. Vendar pa bodite pozorni na to, da je hrana v vaših ustih res prežvečena, preden jo pogoltnete.

Dobro je tudi to, da ne daste novega grižljaja v usta, dokler niste pogoltnili prejšnje porcije, pozorni pa bodite tudi na to, da so te porcije majhne. Če morate uporabiti tekočino, da poplaknete grižljaj, to najverjetneje pomeni, da je grižljaj v vaših ustih še vedno prevelik, zato pijte tekočino med premori in ne med grižljaji.

- Oglas -

Prav tako pa je priporočljivo tudi, da odložite vilico in naredite krajše premore, saj se boste tako lažje osredotočili na hrano v vaših ustih.

.

NAJNOVEJŠE