Dom & EnergijaZakaj gojiti sobne rastline

Zakaj gojiti sobne rastline

MORDA VAS ZANIMA

Rastline v lončkih lahko polepšajo notranje (pa tudi zunanje) prostore, niso pa le okras, temveč so koristne tudi za naše zdravje in počutje. To dokazujejo tudi različni strokovnjaki, ki so že pokazali, da sobne rastline čistijo zrak, zmanjšujejo stres in imajo še vrsto drugih pozitivnih učinkov na ljudi.

Za boljše zdravje

- Oglas -

Rastline že stoletja uporabljajo tudi v medicinske namene, saj so lahko že v davnih časih z deli različnih rastlin pozdravili mnoge bolezni. Zdravilne učinke pa ima tudi že samo njihova prisotnost v prostoru, kar so ugotovili strokovnjaki na univerzi v Kansasu. Raziskovali so, kako rastline v bolnišničnih sobah vplivajo na paciente in sklenili, da so imeli tisti, ki so ob sebi imeli rastline, nižji krvni tlak, prosili so za manj protibolečinskih tablet, iz bolnišnice pa so jih odpustili prej.

sobne rastline

Bolezen lahko zatrejo že v kali

Rastline lahko koristijo tudi na delovnem mestu. Na eni od norveških univerz, kjer se ukvarjajo tudi z agronomijo, so raziskovali učinek sobnih rastlin na zaposlene v pisarnah in v notranjih prostorih. Med tistimi, ki so delali skupaj z rastlinami, so zaznali manj kašljanja, vnetega grla in suhe ter vnete kože. To je verjetno povezano s povečevanjem vlage v zraku skozi transpiracijo (rastlina prek listnih por v zrak dovaja vlago).

Čistijo zrak

Sobne rastline okolju ponujajo veliko svežega zraka in ga tudi čistijo. Nekatere rastlinske vrste iz zraka odstranjujejo nevarne onesnaževalce, kot so benzen, formaldehid in amonijak. Te kemikalije v zrak pogosto pridejo iz plastičnih materialov, pohištva in preprog. Ugotovili pa so, da nekatere vrste rastlin iz zraka učinkovito odpravljajo celo ozon, ki se nahaja v nekaterih fotokopirnih strojih, laserskih tiskalnikih in ultravijoličnih svetilkah.

Pomagajo k večji učinkovitosti

- Oglas -

Če se med delom zasačite, da vam misli tavajo neznano kje, bi si morda lahko omislili kakšno rastlino ali dve ob sebi. Rastline na ljudi večinoma vplivajo pomirjajoče, vplivajo pa tudi na produktivnost, saj spodbujajo koncentracijo in spomin.

Naredijo nas srečnejše

Kanček zelene barve lahko odpravi slabo počutje. Sobne rastline so pozitivni spodbujevalec, kar so ugotovili tudi med raziskavo, v kateri so spremljali starejše. Tisti, ki so se ukvarjali z gojenjem sobnih rastlin, so poročali o boljšem počutju in sreči, bolj pa so bili zadovoljni tudi s kvaliteto svojega življenja.

Zakaj stanovanja ali delovnega okolja torej ne bi okrasili z nekaj rastlinami? Če jih boste presajali in zalivali sami, boste imeli občutek, da ste koristni, pomagale bodo k vašemu zdravju pa še lep okras so.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×