Eterična olja proti celulitu

V boju proti celulitu vam lahko poleg uravnotežene prehrane in pitja dovolj tekočine pomaga tudi uporaba eteričnih olj. Katera so za to najprimernejša?

Zelo pomembna sestavina hladno stiskanih eteričnih olj so esencialne maščobne kisline, ki so ključne za pravilno delovanje kožnih celic in lepo, gladko in napeto kožo. Ker jih telo samo ne zmore proizvesti, jih moramo dovajati s hrano, prehranskimi dopolnili ali lokalno. Če želimo odpraviti celulit, moramo pospešiti krvavitev in delovanje limfnega sistema, ki odvaja toksine iz telesa.

Eterična olja prodrejo globoko v kožo

V nasprotju z navadnimi maščobnimi olji (npr. rastlinskimi in olji oreščkov) imajo eterična olja zelo majhno molekulsko sestavo, ki jim omogoča, da z lahkoto prodrejo zelo globoko v kožo, do krvnega obtoka. Prav zato imajo veliko večji proticelulitni učinek kot navadna olja, katerih molekule so prevelike, da bi prodrle v kožne celice. Podrobneje vam bomo predstavili nekaj eteričnih olj, primernih za anticelulitno nego.

Eterična olja in celulit

Cipresa

Eterično olje ciprese je eno od tistih, ki spadajo v sam vrh proticelulitnega delovanja. To eterično olje je namreč močan astringent, ki pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje zadrževanje vode v telesu in pomaga odvajati strupe iz telesa.

Grenivka

Grenivka je znana po svojih številnih koristih za zdravje. Ker spodbuja metabolizem in iz telesa odvaja toksine, lahko njeno eterično olje zelo uspešno uporabimo tudi v boju proti celulitu. Ker ima grenivka diuretične učinke in je polna vitamina C, ki spodbuja proces hujšanja, priporočamo tudi uživanje sadežev. Pri tem ne pozabite na pitje zadostnih količin vode.

Brin

Brinovo eterično olje zmanjšuje zadrževanje vode v telesu in spodbuja delovanje ledvic, zato ga že od antike uporabljajo kot diuretik. Poleg tega spodbuja cirkulacijo, prečiščuje kri in pomaga odvajati akumulirane toksine iz telesa, zato ima na telo razstrupljevalni učinek.

Limonska trava

Še eno nepogrešljivo eterično olje v boju proti celulitu je eterično olje limonske trave. Izmed vseh olj prav to kožo najbolje napne in jo tonificira.

Geranija (pelargonija)

Eterično olje geranije (pelargonije) pospešuje krvni obtok in spodbuja razstrupljanje telesa, zato se pogosto uporablja v pripravkih proti celulitu. Poleg tega pomaga pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja, ki je eden od vzrokov za nastanek celulita. Kožo tudi tonificira.

Rožmarin

Rožmarinovo eterično olje je stimulant, ki odpravlja limfne zastoje, spodbuja krvni obtok in zmanjšuje zastajanje vode v telesu. Prav zato je idealno v boju proti debelosti in celulitu.

Poskusite še

Eteričnih olj, ki se dobro obnesejo v boju proti celulitu je več. Prekrvavitev, izločanje vode, delovanje limfnega sistema in proces razstrupljanja pospešujejo tudi eterična olja: zelene, ingverja, limone, pomaranče in sladkega komarčka. Zaradi izredno majhne molekulske sestave bodo globoko v kožo prodrla eterična olja: avokada, jojobe, lešnika, grozdnih pešk in muškatne vrtnice.

Kako uporabljati eterična olja?

Nerazredčenih eteričnih olj ne smemo neposredno nanašati na kožo. Do 5 kapljic izbranega eteričnega olja (ali več teh) zmešajte v 10 ml poljubnega rastlinskega olja (npr. kokosovega, mandljevega, olivnega, avokadovega, olja makadamije …). Avokadovo olje ima, podobno kot eterična olja, majhno molekulsko sestavo, kar mu omogoča, da prodre v globino kože in s seboj ponese tudi eterična olja. Priporočamo tudi uporabo zlatega jojobinega olja, ki pravzaprav ni rastlinsko olje, temveč tekoči vosek, ki bo kožo zaščitil, zmehčal in jo naredil bolj prožno. Mešanico eteričnega in drugega nosilnega olja dvakrat dnevno (najbolje zjutraj in zvečer) vmasirajte na problematične predele, kjer se nabira celulit. Za opazne rezultate se je te rutine treba držati vsaj dva meseca, seveda pa v tem času ne pozabite na pravilno prehrano in telesno vadbo. Ne obupajte, bodite vztrajni. V mislih imejte, da je celulit trdovraten in ne nastane čez noč, zato ga čez noč tudi ni mogoče odpraviti. S pravilnim pristopom vam bo uspelo!