0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVse kar (morda) še niste vedeli o lubenici!

Vse kar (morda) še niste vedeli o lubenici!

MORDA VAS ZANIMA

Tukaj je čas, ko za ohladitev posegamo po osvežilnih lubenicah. Lubenica pa ni odlična samo za slastno osvežitev, ampak je tudi koristna za naše zdravje. Pazite le, da se pol ure pred in po zaužitju izogibate drugi hrani, da se izognete jeznemu želodcu.

- Oglas -

Preverite, zakaj si je dobro danes za malico privoščiti lubenico.

Bogata z antioksidanti

Lubenica je bogat vir antioksidantov, kot so vitamin C, vitamin A in likopen,  zato lahko pripomore pri preprečevanju nekaterih kroničnih bolezni, kot so bolezni ožilja in celo artritis. Lubenica je zelo osvežilna in nizkokalorična, saj vsebuje nekaj več kot 91 % vode.  Kos lubenice je dovolj, da pokrije približno polovico dnevne potrebe po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema.

- Oglas -

Sok lubenice lahko ublaži vnetja mišic

Če imate sokovnik, si pred telesno aktivnostjo iztisnite kozarec soka iz lubenice. Lubenica namreč vsebuje aminokisline, ki pripomorejo k zaščiti pred bolečinami v mišicah. Vendar pozorno s količino, saj lubenica vsebuje ogromno fruktoze, ki se v takšni obliki prehitro sprosti po telesu.

Dobra za sečila

Lubenica pomaga blažiti revmatična obolenja in je dober diuretik, poleg tega pa pospešuje izločanje sečne kisline iz telesa. Poparek iz posušene lupine ali zdrobljenih pečk pripomore k zdravljenju vnetih ledvic. Poleg sečil je koristna tudi za prebavila, saj poskrbi za redno odvajanje blata.

Lubenica vsebuje več likopena kot surovi paradižniki

Likopen je zelo močan antioksidant, ki ga je priporočljivo uživati predvsem v poletnem času, saj pomaga telo od znotraj zaščititi pred soncem. Veliko likopena vsebujejo paradižniki, a lubenica naj bi bila bolj koncentriran vir.

Uporabite tudi semena

Semena lubenice velikokrat kar zavržemo, čeprav so pravzaprav zelo hranilna in uporabna. Lahko jih prepražite, uporabite pri peki kruha. Semena lubenice vsebujejo mangan in beljakovine.

- Oglas -

V boj s celulitom

Z lubenico si lahko pomagate tudi pri težavah s celulitom, saj naj bi v telesu povzročila drenažo, ker preprečuje zastajanje vode v tkivu, ki pravzaprav povzroči celulit in nezaželen videz pomarančne kože.

.

NAJNOVEJŠE