DomovLepota & KozmetikaVse, kar morate vedeti o rastlinskih maslih

Vse, kar morate vedeti o rastlinskih maslih

Veฤina je zagotovo ลพe sliลกala za vsaj kakลกno rastlinsko maslo. Morda kakavovo za daljลกo poletno porjavelost? Ali karitejevo za nego noseฤniลกkega trebuลกฤka? Ali morda mangovo za nego ustnic? Rastlinska masla nas spremljajo v veฤini naravnih izdelkov, vseeno pa premalo ljudi pozna razlike med njimi.

Teลพko posploลกimo, kakลกno uฤinkovanje imajo po nanosu na koลพo

Zavedati se moramo, da so opisi masel in olj v ลกtevilnih objavah pogosto marketinลกko naravnani in veฤinoma nimajo znanstvene podlage za svoje trditve. Kemijska sestava rastlinskih maลกฤob je sicer dobro raziskana, medtem ko uฤinkovanje na koลพi pogosto ni podprto s ลกtudijami. Znanstveniki so raziskali doloฤene samostojne spojine, ki olja in masla sestavljajo, zato lahko sklepamo, da imajo nekatera olja (ki te spojine vsebujejo) sorodne uฤinke, vendar pa teลพko doloฤimo ali posploลกimo, kakลกno uฤinkovanje ima doloฤeno olje ali maslo po nanosu na koลพo.

Hkrati pa se je treba zavedati tudi, da ni vse v ลกtudijah in dokazih. Naravne sestavine so manj zanimive za raziskovanje kot umetno ustvarjene kemijske spojine, ki jih lahko proizvajalci patentirajo, in zato je neprimerno manj finanฤnih sredstev usmerjenih v raziskovanje naravnih uฤinkovin. Kliniฤnih raziskav, ki bi preverjale posledice kozmetiฤne uporabe olj in masel, je izredno malo. Verjamem, da je prostora za raziskovanje ลกe ogromno in da bomo v prihajajoฤih desetletjih ugotovili ลกe veliko novega. Ob tem ne smemo pozabiti niti na to, da se rastlinska olja in masla uporabljajo ne samo stoletja, paฤ pa ลพe tisoฤletja (uporabljali so jih ลพe stari Egipฤani) in skozi ta ฤas so pokazala doloฤene moฤi, ki jih znanstvenikom (ลกe) ni uspelo dokazati.

Preden preuฤimo sestavo in uฤinkovanje masel, bi poudarila, da v naravni kozmetiki uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja in masla. V tej obliki bodo sicer pogosto imela specifiฤen vonj in pripadajoฤo barvo (vฤasih tudi zelo intenzivno), vendar pa bodo na ta naฤin obdrลพala vse uฤinkovine, ki na naลกo koลพo blagodejno vplivajo. Svetujem, da pri nakupu izberete olja in masla ekoloลกke pridelave in, kadar je to mogoฤe, sestavine lokalnega porekla.

Kokosovo olje

Sestava rastlinskih masel

Masla so veฤinoma sestavljena iz trigliceridov in manjลกega deleลพa spremljajoฤih (t .i. neumiljivih) snovi, ki navadno obsegajo le 1โ€“2 %. Sestava maลกฤobnih kislin je tista, ki doloฤa trdnost doloฤene maลกฤobe in njeno obstojnost. Rastlinska olja so preteลพno sestavljena iz nenasiฤenih maลกฤobnih kislin, zato so po veฤini v tekoฤem stanju in slabลกe obstojna (hitreje se kvarijo ob prisotnosti kisika, visoke temperature in UV-ลพarkov). Rastlinska masla pa so sestavljena veฤinoma iz nasiฤenih maลกฤobnih kislin, ki so odgovorne za (pol)trdnost masel in njihovo stabilnost.

Uฤinkovanje rastlinskih masel

Masla so odliฤni emolienti. Emolient je sestavina, ki mehฤa in gladi koลพo. Hkrati pogosto delujejo tudi okluzivno in tako koลพo ลกฤitijo pred izgubo vode (vlage). Posredno torej pripomorejo k boljลกi navlaลพenosti koลพe, vseeno pa je pomembno, da razumemo, da koลพe ne vlaลพijo. ฤŒe ลพelimo koลพi zagotoviti vlago, moramo namesto olj in masel uporabiti emulzije (kreme, ki poleg oljnega vsebujejo tudi vodni deleลพ).

Kisline, ki najpogosteje sestavljajo masla, in njihovo uฤinkovanje na koลพo:

KislinaOznakaTipFunkcije in uฤinkovanje
palmitinska kislinaC16 : 0nasiฤenana koลพi ustvari okluziven sloj, daje zaลกฤito pred zunanjimi dejavniki, zmanjลกuje izgubo vlage
stearinska kislinaC18 : 0nasiฤenaizboljลกuje funkcijo povrhnjice, obnavlja koลพo, poveฤuje proลพnost in ohranja vlago
oleinska kislinaC18 : 1enkrat nenasiฤenadeluje protivnetno, obnavlja koลพne celice, prepreฤuje izgubo vlage

Kakavovo maslo (Theobroma cacao): dobro obstojno rastlinsko maslo z regenerativnimi uฤinki

Le kdo ne pozna diลกeฤega kakavovega masla? Uporabno tako v kozmetiki kot tudi v prehrani, ลกe posebej pogosto se uporablja v zdravih sladicah. ฤŒe ste izbrali nerafinirano, bo imelo prijeten vonj po kakavu, za ลกe izrazitejลกi vonj pa lahko uporabite tudi temno kakavovo maso, ki poleg masla vsebuje ลกe (neodstranjen) kakav.

Veฤji deleลพ kakavovega masla obsegata stearinska in palmitinska kislina, ki dajeta maslu tudi njegovo trdno konsistenco. Dobro tretjino trigliceridov sestavlja tudi enkrat nenasiฤena oleinska kislina. Je dobro obstojno rastlinsko maslo z regenerativnimi uฤinki. Ima emolientno delovanje in ลกฤiti koลพo pred zunanjimi vplivi. Dobro se obnese pri grobi in suhi koลพi, saj jo prijetno mehฤa in jo naredi gladkejลกo.

Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii): deluje regenerativno in protivnetno

Karitejevo maslo poznajo predvsem tisti, ki iลกฤejo neลพne izdelke za obฤutljivo in vneto koลพo. ฤŒe ste izbrali nerafinirano, ima specifiฤen vonj, ki je doloฤenim ljudem lahko tudi moteฤ. Intenziteta vonja, ki variira od blaลพjega oreลกkastega do moฤnejลกega ลพivalskega, je odvisna od podvrste, ki je vezana na njegov izvor: poznamo podvrsti paradoxa (zahodni in osrednji predeli afriลกke savane)in nilotica (Sudan in Uganda), ki se razlikujeta po vonju, barvi in ceni.

Kar polovico sestave karitejevega masla obsega oleinska kislina. Veฤino preostalih trigliceridov pa sestavljata stearinska in palmitinska kislina. Zanimiva znaฤilnost karitejevega masla je velik deleลพ preostalih (neumiljivih) snovi, ki dosegajo tudi do veฤ kot 10 % celote. Najpomembnejลกi med njimi so terpenoidi in fenoli. V primerjavi s kakavovim maslom je karitejevo mehkejลกe in bolj kremasto. Je odliฤna izbira pri razdraลพeni in alergijski koลพi, deluje regenerativno in protivnetno. Je ena izmed najboljลกih izbir za suho in poลกkodovano koลพo, hkrati pa na koลพo deluje antioksidativno in ลกฤiti pred UV- ลพarki (vendar vsekakor ne dovolj, da bi pomenilo samostojno zaลกฤito!).

Karitejevo maslo

Maslo cupuacu (Theobroma grandiflorum): deluje protivnetno in obnavlja zaลกฤitno funkcijo koลพe.

Cupuacu (po slovensko kupuasu) je manj poznano amazonsko maslo, ki je k nam priลกlo ลกele pred nekaj leti. Ima prijeten oreลกkast vonj.

Najveฤji deleลพ v trigliceridih ima oleinska kislina, sledi ji stearinska kislina, v manjลกem deleลพu pa je v maslu prisotna tudi araลกidna kislina. Vsebuje ogromno fitosterolov. V primerjavi s kakavovim in karitejevim je maslo cupuacu bolj mazljivo in na koลพi manj ยปteลพkoยซ. Posebnost masla je sposobnost vezave vode (do cca 50 % lastne mase), zaradi ฤesar ima emulgatorske sposobnosti in ga lahko uporabljamo pri izdelavi emulzij z veฤjim deleลพem maลกฤobne faze. Cupuacu maslo je odliฤen emolient in je primerno za suho, grobo in razdraลพeno koลพo. Deluje protivnetno in obnavlja zaลกฤitno funkcijo koลพe. Izboljลกuje proลพnost koลพe, jo mehฤa in gladi.

Mangovo maslo (Mangifera indica): pospeลกi celjenje

Veฤji deleลพ v trigliceridih v pribliลพno enakem deleลพu zasedata oleinska in stearinska kislina, do 7 % pa je lahko neumiljivih snovi z velikim deleลพem fitosterolov. V primerjavi s karitejevim maslom je nekoliko trdnejลกe in ima znaฤilen sladko-kiselkast vonj (ฤe je nerafiniran). Mangovo maslo se najveฤ uporablja pri negi noseฤniลกkega trebuลกฤka, v izdelkih za nego ustnic in dekorativni kozmetiki. Dodaja se tudi izdelkom za nego las in ฤistilnim proizvodom. Je odliฤen za nego suhe in poลกkodovane koลพe, saj deluje emolientno in pospeลกi celjenje, hkrati pa ลกฤiti koลพo pred UV-ลพarki (vendar vsekakor ne dovolj, da bi pomenilo samostojno zaลกฤito!).

Kokosovo olje (Cocos nucifera): ne obteลพi koลพe

Le kdo ne pozna omamno diลกeฤega kokosovega olja? Uporabljamo ga tako za nego koลพe in las kot tudi v kulinariki. Znano je po tem, da pri visokih temperaturah ne razvije transmaลกฤobnih kislin, veliko se ga uporablja tudi v presnih sladicah.

Gre za eno redkih maลกฤob, ki vsebuje preko 90 % nasiฤenih maลกฤobnih kislin, ki mu zagotavljajo odliฤno stabilnost. Od vseh naลกtetih masel ima najniลพje taliลกฤe, saj se utekoฤini ลพe pri sobni temperaturi. Kokosovo olje se v primerjavi z masli v koลพo vpija hitreje in je ne ยปobteลพiยซ. Primerno je za suho koลพo, saj deluje emolientno, hkrati pa ima protimikrobne uฤinke. Odliฤno je tudi za nego las.

Izdelajmo negovalno maslo za zimsko nego koลพe

Ko izdelujemo formulacije za svoje izdelke, recepture vedno preraฤunamo na 100 g, saj v tem primeru vsak gram predstavlja enakovreden odstotek in imamo tako boljลกi pregled nad tem, koliko odstotkov doloฤene sestavine smo uporabili v izdelku.

Pri domaฤem ustvarjanju izdelkov segrevamo le tiste sestavine, pri katerih je to nujno, vedno poskrbimo za to, da voda v vodni kopeli ne vre in da sestavine segrevamo le toliko, kolikor je zares potrebno (in niฤ veฤ oz. dlje). ฤŒe uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja in masla, se pri segrevanju izgubljajo oz. uniฤujejo dragocene sestavine, ki skrbijo za naลกo koลพo.

Boลพanski ฤokoladni mousse za telo (100 g)

Mousse je spenjeno maslo. S stepanjem masla doseลพemo bolj rahlo penasto strukturo, maslo se hitreje vpije v koลพo in jo puลกฤa svilnato mehko. ฤŒe ga nanesemo na vlaลพno koลพo (npr. po prhanju), bomo koลพi zagotovili tudi vlago.

Sestavine:

  • 10 g kakavovega masla,
  • 5 g kakavove mase,
  • 20 g karitejevega masla,
  • 15 g masla cupuacu,
  • 20 g kokosovega olja,
  • 30 g mandljevega olja,
  • do 25 kapljic eteriฤnega olja sladke pomaranฤe.

Postopek po korakih:

  1. Vse potrebne sestavine natehtamo in pripravimo v loฤenih ฤaลกah.
  2. Najprej damo topiti masla z najviลกjim taliลกฤem, v naลกem primeru sta to kakavovo maslo in kakavova masa (taliลกฤe pri cca 35 ยฐC).
  3. Ko se stopijo, lahko gretje izklopimo in stopljenemu maslu dodamo preostala, v naลกem primeru karite (taliลกฤe pri cca 34 ยฐC) in cupuacu (taliลกฤe pri cca 30 ยฐC). Najverjetneje dodatno segrevanje ne bo potrebno, saj se bosta ob meลกanju stopila sama od sebe.
  4. Ko se vsa masla stopijo in nastane enotna zmes, ji dodamo olja, v naลกem primeru kokosovo olje (taliลกฤe pri 25 ยฐC) in mandljevo olje.
  5. Stopljeno zmes premeลกamo in prelijemo v posodo, primerno za ohlajanje v hladilniku, in jo postavimo v zamrzovalnik za nekaj minut (ฤas odvisen od koliฤine masla).
  6. Ko se zmes zaฤne strjevati (struktura pudinga), dodamo eteriฤno olje in zaฤnemo meลกati. Priporoฤam uporabo metlice za stepanje, saj paliฤni meลกalnik ne bo dosegel strukture moussa.
  7. Penasto maslo nadevamo v primerno embalaลพo in shranimo na temno mesto. Ne svetujem shranjevanja v hladilniku, saj bo mousse postal pretrd in bo tako izgubil rahlo strukturo.
  8. Uลพivamo v razvajanju (ne samo svoje koลพe, ampak tudi nosu, saj maslo ฤudovito diลกi po kakavu). Pazite, da ga ne boste pojedli!

Preberite tudi: Obnovitvena nega koลพe pozimi: Izdelajte si svojo kremo

Inka Plauลกtajner Gerkลกiฤ
Inka Plauลกtajner Gerkลกiฤ
Inka P. Gerkลกiฤ je mednarodno certificirana aromaterapevtka ter ustanoviteljica Naravnega Kotiฤka in Aroma Akademije ter voditeljica in mentorica aromaterapevtskih izobraลพevanj in delavnic formuliranja naravne kozmetike.

NAJNOVEJล E