Veฤina je zagotovo ลพe sliลกala za vsaj kakลกno rastlinsko maslo. Morda kakavovo za daljลกo poletno porjavelost? Ali karitejevo za nego noseฤniลกkega trebuลกฤka? Ali morda mangovo za nego ustnic? Rastlinska masla nas spremljajo v veฤini naravnih izdelkov, vseeno pa premalo ljudi pozna razlike med njimi.
Teลพko posploลกimo, kakลกno uฤinkovanje imajo po nanosu na koลพo
Zavedati se moramo, da so opisi masel in olj v ลกtevilnih objavah pogosto marketinลกko naravnani in veฤinoma nimajo znanstvene podlage za svoje trditve. Kemijska sestava rastlinskih maลกฤob je sicer dobro raziskana, medtem ko uฤinkovanje na koลพi pogosto ni podprto s ลกtudijami. Znanstveniki so raziskali doloฤene samostojne spojine, ki olja in masla sestavljajo, zato lahko sklepamo, da imajo nekatera olja (ki te spojine vsebujejo) sorodne uฤinke, vendar pa teลพko doloฤimo ali posploลกimo, kakลกno uฤinkovanje ima doloฤeno olje ali maslo po nanosu na koลพo.
Hkrati pa se je treba zavedati tudi, da ni vse v ลกtudijah in dokazih. Naravne sestavine so manj zanimive za raziskovanje kot umetno ustvarjene kemijske spojine, ki jih lahko proizvajalci patentirajo, in zato je neprimerno manj finanฤnih sredstev usmerjenih v raziskovanje naravnih uฤinkovin. Kliniฤnih raziskav, ki bi preverjale posledice kozmetiฤne uporabe olj in masel, je izredno malo. Verjamem, da je prostora za raziskovanje ลกe ogromno in da bomo v prihajajoฤih desetletjih ugotovili ลกe veliko novega. Ob tem ne smemo pozabiti niti na to, da se rastlinska olja in masla uporabljajo ne samo stoletja, paฤ pa ลพe tisoฤletja (uporabljali so jih ลพe stari Egipฤani) in skozi ta ฤas so pokazala doloฤene moฤi, ki jih znanstvenikom (ลกe) ni uspelo dokazati.
Preden preuฤimo sestavo in uฤinkovanje masel, bi poudarila, da v naravni kozmetiki uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja in masla. V tej obliki bodo sicer pogosto imela specifiฤen vonj in pripadajoฤo barvo (vฤasih tudi zelo intenzivno), vendar pa bodo na ta naฤin obdrลพala vse uฤinkovine, ki na naลกo koลพo blagodejno vplivajo. Svetujem, da pri nakupu izberete olja in masla ekoloลกke pridelave in, kadar je to mogoฤe, sestavine lokalnega porekla.
Sestava rastlinskih masel
Masla so veฤinoma sestavljena iz trigliceridov in manjลกega deleลพa spremljajoฤih (t .i. neumiljivih) snovi, ki navadno obsegajo le 1โ2 %. Sestava maลกฤobnih kislin je tista, ki doloฤa trdnost doloฤene maลกฤobe in njeno obstojnost. Rastlinska olja so preteลพno sestavljena iz nenasiฤenih maลกฤobnih kislin, zato so po veฤini v tekoฤem stanju in slabลกe obstojna (hitreje se kvarijo ob prisotnosti kisika, visoke temperature in UV-ลพarkov). Rastlinska masla pa so sestavljena veฤinoma iz nasiฤenih maลกฤobnih kislin, ki so odgovorne za (pol)trdnost masel in njihovo stabilnost.
Uฤinkovanje rastlinskih masel
Masla so odliฤni emolienti. Emolient je sestavina, ki mehฤa in gladi koลพo. Hkrati pogosto delujejo tudi okluzivno in tako koลพo ลกฤitijo pred izgubo vode (vlage). Posredno torej pripomorejo k boljลกi navlaลพenosti koลพe, vseeno pa je pomembno, da razumemo, da koลพe ne vlaลพijo. ฤe ลพelimo koลพi zagotoviti vlago, moramo namesto olj in masel uporabiti emulzije (kreme, ki poleg oljnega vsebujejo tudi vodni deleลพ).
Kisline, ki najpogosteje sestavljajo masla, in njihovo uฤinkovanje na koลพo:
Kislina | Oznaka | Tip | Funkcije in uฤinkovanje |
palmitinska kislina | C16 : 0 | nasiฤena | na koลพi ustvari okluziven sloj, daje zaลกฤito pred zunanjimi dejavniki, zmanjลกuje izgubo vlage |
stearinska kislina | C18 : 0 | nasiฤena | izboljลกuje funkcijo povrhnjice, obnavlja koลพo, poveฤuje proลพnost in ohranja vlago |
oleinska kislina | C18 : 1 | enkrat nenasiฤena | deluje protivnetno, obnavlja koลพne celice, prepreฤuje izgubo vlage |
Kakavovo maslo (Theobroma cacao): dobro obstojno rastlinsko maslo z regenerativnimi uฤinki
Le kdo ne pozna diลกeฤega kakavovega masla? Uporabno tako v kozmetiki kot tudi v prehrani, ลกe posebej pogosto se uporablja v zdravih sladicah. ฤe ste izbrali nerafinirano, bo imelo prijeten vonj po kakavu, za ลกe izrazitejลกi vonj pa lahko uporabite tudi temno kakavovo maso, ki poleg masla vsebuje ลกe (neodstranjen) kakav.
Veฤji deleลพ kakavovega masla obsegata stearinska in palmitinska kislina, ki dajeta maslu tudi njegovo trdno konsistenco. Dobro tretjino trigliceridov sestavlja tudi enkrat nenasiฤena oleinska kislina. Je dobro obstojno rastlinsko maslo z regenerativnimi uฤinki. Ima emolientno delovanje in ลกฤiti koลพo pred zunanjimi vplivi. Dobro se obnese pri grobi in suhi koลพi, saj jo prijetno mehฤa in jo naredi gladkejลกo.
Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii): deluje regenerativno in protivnetno
Karitejevo maslo poznajo predvsem tisti, ki iลกฤejo neลพne izdelke za obฤutljivo in vneto koลพo. ฤe ste izbrali nerafinirano, ima specifiฤen vonj, ki je doloฤenim ljudem lahko tudi moteฤ. Intenziteta vonja, ki variira od blaลพjega oreลกkastega do moฤnejลกega ลพivalskega, je odvisna od podvrste, ki je vezana na njegov izvor: poznamo podvrsti paradoxa (zahodni in osrednji predeli afriลกke savane)in nilotica (Sudan in Uganda), ki se razlikujeta po vonju, barvi in ceni.
Kar polovico sestave karitejevega masla obsega oleinska kislina. Veฤino preostalih trigliceridov pa sestavljata stearinska in palmitinska kislina. Zanimiva znaฤilnost karitejevega masla je velik deleลพ preostalih (neumiljivih) snovi, ki dosegajo tudi do veฤ kot 10 % celote. Najpomembnejลกi med njimi so terpenoidi in fenoli. V primerjavi s kakavovim maslom je karitejevo mehkejลกe in bolj kremasto. Je odliฤna izbira pri razdraลพeni in alergijski koลพi, deluje regenerativno in protivnetno. Je ena izmed najboljลกih izbir za suho in poลกkodovano koลพo, hkrati pa na koลพo deluje antioksidativno in ลกฤiti pred UV- ลพarki (vendar vsekakor ne dovolj, da bi pomenilo samostojno zaลกฤito!).
Cupuacu (po slovensko kupuasu) je manj poznano amazonsko maslo, ki je k nam priลกlo ลกele pred nekaj leti. Ima prijeten oreลกkast vonj.
Najveฤji deleลพ v trigliceridih ima oleinska kislina, sledi ji stearinska kislina, v manjลกem deleลพu pa je v maslu prisotna tudi araลกidna kislina. Vsebuje ogromno fitosterolov. V primerjavi s kakavovim in karitejevim je maslo cupuacu bolj mazljivo in na koลพi manj ยปteลพkoยซ. Posebnost masla je sposobnost vezave vode (do cca 50 % lastne mase), zaradi ฤesar ima emulgatorske sposobnosti in ga lahko uporabljamo pri izdelavi emulzij z veฤjim deleลพem maลกฤobne faze. Cupuacu maslo je odliฤen emolient in je primerno za suho, grobo in razdraลพeno koลพo. Deluje protivnetno in obnavlja zaลกฤitno funkcijo koลพe. Izboljลกuje proลพnost koลพe, jo mehฤa in gladi.
Mangovo maslo (Mangifera indica): pospeลกi celjenje
Veฤji deleลพ v trigliceridih v pribliลพno enakem deleลพu zasedata oleinska in stearinska kislina, do 7 % pa je lahko neumiljivih snovi z velikim deleลพem fitosterolov. V primerjavi s karitejevim maslom je nekoliko trdnejลกe in ima znaฤilen sladko-kiselkast vonj (ฤe je nerafiniran). Mangovo maslo se najveฤ uporablja pri negi noseฤniลกkega trebuลกฤka, v izdelkih za nego ustnic in dekorativni kozmetiki. Dodaja se tudi izdelkom za nego las in ฤistilnim proizvodom. Je odliฤen za nego suhe in poลกkodovane koลพe, saj deluje emolientno in pospeลกi celjenje, hkrati pa ลกฤiti koลพo pred UV-ลพarki (vendar vsekakor ne dovolj, da bi pomenilo samostojno zaลกฤito!).
Kokosovo olje (Cocos nucifera): ne obteลพi koลพe
Le kdo ne pozna omamno diลกeฤega kokosovega olja? Uporabljamo ga tako za nego koลพe in las kot tudi v kulinariki. Znano je po tem, da pri visokih temperaturah ne razvije transmaลกฤobnih kislin, veliko se ga uporablja tudi v presnih sladicah.
Gre za eno redkih maลกฤob, ki vsebuje preko 90 % nasiฤenih maลกฤobnih kislin, ki mu zagotavljajo odliฤno stabilnost. Od vseh naลกtetih masel ima najniลพje taliลกฤe, saj se utekoฤini ลพe pri sobni temperaturi. Kokosovo olje se v primerjavi z masli v koลพo vpija hitreje in je ne ยปobteลพiยซ. Primerno je za suho koลพo, saj deluje emolientno, hkrati pa ima protimikrobne uฤinke. Odliฤno je tudi za nego las.
Izdelajmo negovalno maslo za zimsko nego koลพe
Ko izdelujemo formulacije za svoje izdelke, recepture vedno preraฤunamo na 100 g, saj v tem primeru vsak gram predstavlja enakovreden odstotek in imamo tako boljลกi pregled nad tem, koliko odstotkov doloฤene sestavine smo uporabili v izdelku.
Pri domaฤem ustvarjanju izdelkov segrevamo le tiste sestavine, pri katerih je to nujno, vedno poskrbimo za to, da voda v vodni kopeli ne vre in da sestavine segrevamo le toliko, kolikor je zares potrebno (in niฤ veฤ oz. dlje). ฤe uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja in masla, se pri segrevanju izgubljajo oz. uniฤujejo dragocene sestavine, ki skrbijo za naลกo koลพo.
Boลพanski ฤokoladni mousse za telo (100 g)
Mousse je spenjeno maslo. S stepanjem masla doseลพemo bolj rahlo penasto strukturo, maslo se hitreje vpije v koลพo in jo puลกฤa svilnato mehko. ฤe ga nanesemo na vlaลพno koลพo (npr. po prhanju), bomo koลพi zagotovili tudi vlago.
Sestavine:
- 10 g kakavovega masla,
- 5 g kakavove mase,
- 20 g karitejevega masla,
- 15 g masla cupuacu,
- 20 g kokosovega olja,
- 30 g mandljevega olja,
- do 25 kapljic eteriฤnega olja sladke pomaranฤe.
Postopek po korakih:
- Vse potrebne sestavine natehtamo in pripravimo v loฤenih ฤaลกah.
- Najprej damo topiti masla z najviลกjim taliลกฤem, v naลกem primeru sta to kakavovo maslo in kakavova masa (taliลกฤe pri cca 35 ยฐC).
- Ko se stopijo, lahko gretje izklopimo in stopljenemu maslu dodamo preostala, v naลกem primeru karite (taliลกฤe pri cca 34 ยฐC) in cupuacu (taliลกฤe pri cca 30 ยฐC). Najverjetneje dodatno segrevanje ne bo potrebno, saj se bosta ob meลกanju stopila sama od sebe.
- Ko se vsa masla stopijo in nastane enotna zmes, ji dodamo olja, v naลกem primeru kokosovo olje (taliลกฤe pri 25 ยฐC) in mandljevo olje.
- Stopljeno zmes premeลกamo in prelijemo v posodo, primerno za ohlajanje v hladilniku, in jo postavimo v zamrzovalnik za nekaj minut (ฤas odvisen od koliฤine masla).
- Ko se zmes zaฤne strjevati (struktura pudinga), dodamo eteriฤno olje in zaฤnemo meลกati. Priporoฤam uporabo metlice za stepanje, saj paliฤni meลกalnik ne bo dosegel strukture moussa.
- Penasto maslo nadevamo v primerno embalaลพo in shranimo na temno mesto. Ne svetujem shranjevanja v hladilniku, saj bo mousse postal pretrd in bo tako izgubil rahlo strukturo.
- Uลพivamo v razvajanju (ne samo svoje koลพe, ampak tudi nosu, saj maslo ฤudovito diลกi po kakavu). Pazite, da ga ne boste pojedli!
Preberite tudi: Obnovitvena nega koลพe pozimi: Izdelajte si svojo kremo