ลฝe od daljne zgodovine velja, da se ljudje ob petkih izogibajo mesa. Tik pred Veliko noฤjo je to ลกe bolj intenzivno, saj pred velikim vikendom nastopi postni petek. ลฝe imate idejo, kaj skuhati?
Predlagamo vam leฤo. V Sloveniji jo uporabljamo premalo v kuhinji, medtem ko je v tujini zelo znana in popularna. Pri nas jo je pred 500 leti zamenjal fiลพol. Ne skrbite preveฤ, saj se leฤa poฤasi zopet vraฤa v modo tudi pri nas.
Iz leฤinih zrn lahko pripravljamo kremne in zelenjavne juhe, jemo v solati ali kot prikuho raznim jedem. Leฤa je zelo pomemben vir beljakovin za tiste, ki ne jedo mesa. Ima veliko dobrih vplivov na zdravje, saj zniลพa raven holesterola v krvi, bogata je z vlakninami, vsebuje veliko folne kisline in beljakovin. Prav zato smo za vas pripravili malce drugaฤen recept na osnovi okusne stroฤnice.
Leฤini polpeti z mandlji
- 2 skodelici leฤe
- 2 drobno nasekljani ฤebuli
- 2 drobno nasekljana korenja
- 1skodelica drobno nasekljanih mandljev
- 2 rumenjaka
- sol in poper
- oljฤno olje
- malo limoninega soka
- 2 ลพlici moke
Leฤo skuhajte in jo z 2 dc vode zmeljite oziroma pretlaฤite. Lahko uporabite kar vodo, v kateri se je kuhala. Na oljฤnem olju na hitro popraลพite korenje, ฤebulo, mandlje, na koncu dodajte sol in poper. Ko se obe zmesi ohladita, ju zdruลพite ter dodajte limonin sok. Za konec vmeลกajte rumenjak ter moko in vse skupaj postavite na hladno, da se masa strdi. Iz mase izoblikujte polpete. Povaljajte jih v moki in popecite na oljฤnem olju na srednje moฤnem ognju, par minut na vsaki strani. Obraฤajte jih zelo pozorno in previdno. Dober tek!