DomovZdravje & prehranaVegetarijanski petek

Vegetarijanski petek

ลฝe od daljne zgodovine velja, da se ljudje ob petkih izogibajo mesa. Tik pred Veliko noฤjo je to ลกe bolj intenzivno, saj pred velikim vikendom nastopi postni petek. ลฝe imate idejo, kaj skuhati?

Predlagamo vam leฤo. V Sloveniji jo uporabljamo premalo v kuhinji, medtem ko je v tujini zelo znana in popularna. Pri nas jo je pred 500 leti zamenjal fiลพol. Ne skrbite preveฤ, saj se leฤa poฤasi zopet vraฤa v modo tudi pri nas.

Iz leฤinih zrn lahko pripravljamo kremne in zelenjavne juhe, jemo v solati ali kot prikuho raznim jedem. Leฤa je zelo pomemben vir beljakovin za tiste, ki ne jedo mesa. Ima veliko dobrih vplivov na zdravje, saj zniลพa raven holesterola v krvi, bogata je z vlakninami, vsebuje veliko folne kisline in beljakovin. Prav zato smo za vas pripravili malce drugaฤen recept na osnovi okusne stroฤnice.

Polpeti iz leฤe

Leฤini polpeti z mandlji

  • 2 skodelici leฤe
  • 2 drobno nasekljani ฤebuli
  • 2 drobno nasekljana korenja
  • 1skodelica drobno nasekljanih mandljev
  • 2 rumenjaka
  • sol in poper
  • oljฤno olje
  • malo limoninega soka
  • 2 ลพlici moke

Leฤo skuhajte in jo z 2 dc vode zmeljite oziroma pretlaฤite. Lahko uporabite kar vodo, v kateri se je kuhala. Na oljฤnem olju na hitro popraลพite korenje, ฤebulo, mandlje, na koncu dodajte sol in poper. Ko se obe zmesi ohladita, ju zdruลพite ter dodajte limonin sok. Za konec vmeลกajte rumenjak ter moko in vse skupaj postavite na hladno, da se masa strdi. Iz mase izoblikujte polpete. Povaljajte jih v moki in popecite na oljฤnem olju na srednje moฤnem ognju, par minut na vsaki strani. Obraฤajte jih zelo pozorno in previdno. Dober tek!

Kaja Koviฤ
Kaja Koviฤ
Kaja Koviฤ je novinarka s ลกirokim naborom zanimanja in pokrivanja vsebin. Nepoboljลกljiva optimistka, ki ve, da se za boljลกi jutri zaฤne delati ลพe danes.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E