Že od daljne zgodovine velja, da se ljudje ob petkih izogibajo mesa. Tik pred Veliko nočjo je to še bolj intenzivno, saj pred velikim vikendom nastopi postni petek. Že imate idejo, kaj skuhati?
Predlagamo vam lečo. V Sloveniji jo uporabljamo premalo v kuhinji, medtem ko je v tujini zelo znana in popularna. Pri nas jo je pred 500 leti zamenjal fižol. Ne skrbite preveč, saj se leča počasi zopet vrača v modo tudi pri nas.
Iz lečinih zrn lahko pripravljamo kremne in zelenjavne juhe, jemo v solati ali kot prikuho raznim jedem. Leča je zelo pomemben vir beljakovin za tiste, ki ne jedo mesa. Ima veliko dobrih vplivov na zdravje, saj zniža raven holesterola v krvi, bogata je z vlakninami, vsebuje veliko folne kisline in beljakovin. Prav zato smo za vas pripravili malce drugačen recept na osnovi okusne stročnice.
Lečini polpeti z mandlji
- 2 skodelici leče
- 2 drobno nasekljani čebuli
- 2 drobno nasekljana korenja
- 1skodelica drobno nasekljanih mandljev
- 2 rumenjaka
- sol in poper
- oljčno olje
- malo limoninega soka
- 2 žlici moke
Lečo skuhajte in jo z 2 dc vode zmeljite oziroma pretlačite. Lahko uporabite kar vodo, v kateri se je kuhala. Na oljčnem olju na hitro popražite korenje, čebulo, mandlje, na koncu dodajte sol in poper. Ko se obe zmesi ohladita, ju združite ter dodajte limonin sok. Za konec vmešajte rumenjak ter moko in vse skupaj postavite na hladno, da se masa strdi. Iz mase izoblikujte polpete. Povaljajte jih v moki in popecite na oljčnem olju na srednje močnem ognju, par minut na vsaki strani. Obračajte jih zelo pozorno in previdno. Dober tek!