0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRubrikeArhiv OglasovVam je zaprtost kdaj pokvarila počitnice?

Vam je zaprtost kdaj pokvarila počitnice?

Tako kot vse v naravi ima tudi črevesje svoj dnevni bioritem. Aktivnost črevesja je največja zjutraj in ravno zato veliko potrebo običajno opravimo v jutranjih urah, medtem ko ponoči črevesje miruje.

Hrana se v prebavilih meša s prebavnimi sokovi, mešanje in pomikanje hrane navzdol pa traja 20 do 72 ur.1 Na ta proces vplivajo številni dejavniki, med njimi tudi vrsta zaužite hrane. Vlaknine proces prehajanja navzdol pospešijo, saj povečajo maso blata, širijo črevesno steno in jo tako spodbujajo k gibanju.

Ker črevesje nadzorujejo živčno-hormonske povezave, pa te lahko zmoti tudi stres ali spremenjen dnevni ritem.2 Lahko se pojavi neprijetna akutna zaprtost, ki se kaže z redkim in oteženim odvajanjem blata, tiščanjem v trebuhu ali napihnjenostjo.

Kaj narediti, da vas na potovanju ali počitnicah ne bi presenetilo zaprtje?

Pred zaprtjem na potovanju se lahko zavarujete tako, da nekaj dni pred odhodom pospešite peristaltiko črevesja z izbiro hrane, bogato z vlakninami. Te bodo poskrbele, da se bo črevesje praznilo hitreje in bo črevesna vsebina manj časa zastajala v črevesu. Vlaknine vplivajo na strukturo blata, povečajo njegovo maso in ga ob zaužitju večje količine tekočine tudi zmehčajo. Če taka prehrana ni vaša stalnica, boste s premišljeno izbiro hrane že pred potovanjem poskrbeli, da bo vaše črevesje bolj prazno, kot je običajno.

Kaj pa če vas zaprtje kljub vsemu preseneti?

Če ste že imeli slabe izkušnje z zaprtjem, je precej verjetno, da se boste zaradi spremembe v dnevnem ritmu s to težavo ponovno soočili. Modro je, da si v lekarni preventivno kupite primerno odvajalo. Najbolje je, da vzamete takega, ki deluje v predvidljivem času, saj si boste tako lažje organizirali čas za veliko potrebo. Predlagamo vam preizkušeno, stimulativno odvajalo Dulcolax® z bisakodilom, ki deluje čez noč ali v nekaj minutah.  

Kaj je bisakodil?

Bisakodil je učinkovina, ki deluje lokalno v črevesju. Zdravilo s to učinkovino je na trgu že od leta 1952.3 V Sloveniji je originalno zdravilo Dulcolax® z bisakodilom še danes med najpogosteje uporabljenimi stimulativnimi odvajali.4 Zasnovano je tako, da spodbudi gibanje debelega črevesa in mehča blato. Na voljo je v obliki rektalnih svečk in tablet. Rektalna svečka je primerna za tiste, ki so manj potrpežljivi, saj učinkuje po približno dvajsetih minutah (10 do 30 minutah). Pri zaužitju bisakodila v obliki tablet je treba na učinek počakati nekaj ur, zato ga je priporočljivo vzeti zvečer, da se črevesje izprazni naslednje jutro.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

DUL0322-16, marec 2022
Viri:
1. CN Andrews et al, The pathophysiology of chronic constipation, Can J Gastroenterol Vol 25, 2011
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27033126/, dostopno 9.3.2022
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31613513/, dostopno 9.3.2022
4. ePharma, marec 2022


- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -