0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliV permafrostu našli ohranjenega jamskega medveda

V permafrostu našli ohranjenega jamskega medveda

MORDA VAS ZANIMA

Odkritje skoraj nedotaknjenega jamskega medveda v Sibiriji je znanstvenike navdušilo nad potencialnimi vpogledi v še ne odkrite lastnosti in zanimivosti, ki bi jih lahko ponudil pogled v starodavni svet, v katerem je živel.

- Oglas -

Jamskega medveda so v talečem se permafrostu na skrajnem severu Rusije odkrili lokalni pastirji severnih jelenov, ki so naleteli na njegove ostanke. Medvedovo truplo je bilo tako dobro ohranjeno, da so bili celo nos in zobje še vedno nedotaknjeni in na svojem mestu.

Jamski Medved
Jamski Medved. Foto: Wikimedia Commons

Jamski medvedi, ki so živeli v Evraziji v pleistocenski dobi, so izumrli pred približno 15.000 leti. Bili so velika, močna vrsta, zrasli so tudi do 3 metre v dolžino in tehtali do 1 tone. Znani so bili po značilnih sploščenih lobanjah in kratkih gobcih.

Odkritje tega jamskega medveda je tako posebnega pomena, ker je tako dobro ohranjen. Ta raven ohranjenosti bo znanstvenikom omogočila, da preučijo njegovo anatomijo, vedenje in prehrano veliko bolj podrobno, kot so imeli možnost doslej. Lahko celo razkrije vpogled v to, zakaj je vrsta izumrla.

- Oglas -
Ostanki jamskega medveda najdeni pod permafrostom
Jamski medvedi so se hranili predvsem z rastlinjem. Foto: NEFU

Medvedove ostanke so poslali na Severovzhodno zvezno univerzo v Jakutsku v Rusiji, kjer jih bodo analizirali in preučili. Že preliminarna analiza je pokazala, da je medved živel pred približno 22.000 leti, v času zadnjei ledene dobe.

Odkritje jamskega medveda nam razkriva tudi vpliv podnebnih sprememb na arktično regijo. Ko se permafrost tali, odkriva vedno več ostankov starodavnih živali. Vsako odkritje ponuja edinstven vpogled v preteklost in boljše razumevanje sveta, kakršen je bil pred tisočletji. Čeprav je za znanstvenike to razburljiv razvoj dogodkov, je tudi opozorilo, da se podnebne spremembe resnično dogajajo na našem planetu.

Ohranjeni ostanki jamskega medveda iz Sibirije

Jamski medved, najden v Sibiriji, je dragoceno odkritje, ki lahko ponudi vpogled v preteklost, pa tudi vpliv podnebnih sprememb na naš planet. Medtem ko znanstveniki nadaljujejo s preučevanjem ostankov, bomo morda izvedeli še več o tej fascinantni vrsti in svetu, v katerem je živela.

.

NAJNOVEJŠE