V kmetijstvu se ustvarjajo priložnosti za zelena delovna mesta

    Murska Sobota, včeraj 13. septembra 2011 – je v Centru za zdravo in varno hrano v Murski Soboti potekal posvet o zelenih delovnih mestih v kmetijski panogi. Strokovnjaki so zaključili, da je prihodnost vseh nas odvisna od tega, ali bo lahko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podalo zahtevek za uveljavljanje boljših pogojev kmetovanja tudi v zelenem kmetijstvu, ali se bodo občine dovolj zavzemale za lokalno oskrbo predelave hrane, ali bomo uspeli dovolj ozavestiti ljudi za večjo potrošnjo lokalno pridelane hrane že v šolah, in ali bomo tudi v konvencionalnem kmetijstvu zagotovili dovolj zelenih delovnih mest.

    Zelena delovna mesta v kmetijstvuPosvet je bil namenjen vzpostavitvi konstruktivne izmenjave mnenj o trenutnih stanjih in trendih, ki se kažejo na področju trajnostno naravnanih tematik v kmetijstvu. Sodelovali so predstavniki ministrstva, gospodarskega kmetijskega sektorja, nevladnih organizacij ter medijev, prav tako so se v pogovor vključevali tudi pomembni predstavniki občin  iz publike.

    Razpravo je povezovala mag. Tatjana Čop, novinarka in urednica Kmetijske založbe Slovenije. Predstavila je razvoj in izvajanje zastavljene tematike v tujini, s poudarkom na ZDA; predsednik Barack Obama je namreč v predvolilni kampaniji v načrtih za naslednje desetletje obljubil vlaganje v obnovljive vire v višini 15 milijard letno in pet milijonov novih zelenih delovnih mest.

    Marko Slavič, ekološki kmetovalec iz Vile natura, je uvodoma sporočil, kako bogato je ekološko kmetijstvo in je v primerjavi s konvencionalnem več lastnega vložka, več dela in osebnega nazdora nad pridelki.

    Z drugega vidika se mu je pridružil mag. Peter Polanič, predsednik uprave Panvita, ki ima okoli 600 zaposlenih. Niso vsa delovna mesta zelena, vendar pa Polanič zatrjuje, da je veliko delovnih mest v Panviti zelenih. Z rednimi izobraževanji namreč osveščajo ljudi o pomembnosti okoljske politike in o načinu delovanja v družbi.  Polanič zatrjuje, da je tudi konvencionalno kmetijstvo še vedno pomembno, hkrati pa nudi možnost tudi drugačnega, ekološko usmerjenega kmetijstva.

    PREBERITE TUDI:  Krompir v posodah

    Dr. Dušica Majer je povedala, da je z vidika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije vsekakor nekaj potrebno spremeniti na samih delovnih mestih, da bodo postala bolj zelena. Vsekakor pa se sami zavzemajo za okoljsko rešitev problemov, ki nastajajo v kmetijski panogi, še posebej odpadnih folij, kar je potrebno reševati tudi z občinami. Mnogo bo še potrebno storiti, razvoj je trajnostni.

    Dr. Boštjan Kos je kot vodja Oddelka za izvajanje Programa razvoja podeželja z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, govoril o tem, da je ozelenitev delovnih mest vsekakor vredno razmisleka, dostikrat pa sami v ministrstvu nimajo te pristojnosti. Sam sicer ocenjuje, da njegovo delovno mesto še vedno ni dovolj zeleno. Hkrati pa se je strinjal, da bi bilo smiselno v razpise uvesti ne le število delovnih mesta ampak tudi kvaliteto delovnih mest. Veliko priložnost vidi v povezovanju različnih vladnih institucij in pozdravlja projekt Lifetyle natural-a, saj so tovrstni »produkti« potrebni za nadaljni razvoj.

    Seveda je pomemben tudi nevladni sektor. Katja Mrzel iz Društva Zeleni ponedeljek želi že v vzgojno-izobraževalnih ustanovah pričeti z ozaveščanjem otrok o pomembnosti z vidika prehrane – uvedli so ponedeljke, ko naj bi se v šolah jedla zelenjava in ne meso. Takšen projekt omogoča tudi trajnostni razvoj v kmetijski panogi, saj se bo zmanjševala pridelava mesa, hkrati pa bodo šolarji ozaveščeni, kje se prideluje hrana s projektom uveljavljanja vrtov. Društvu se je letos v projektu zelenih ponedeljkov pridružil tudi neprofitni projekt Lifestyle natural.

    V pogovor se je iz publike aktivno vključil tudi župan občine Dobrovnik,  g. Marjan Kardinar, ki je poudaril pomembnost vključevanja občine v samo kmetijstvo, da najdejo skupni dogovor ekološki in konvencionalni kmetje, tako z vidika ekonomskih rešitev, kot okoljskega vidika kmetovanja. Hkrati vidi priložnost v lokalni samooskrbi in s tem povezano povečanje število zelenih delovnih mest.

    PREBERITE TUDI:  Lan pride na vrsto septembra

    Organizatorja Lifestyle natural je zastopala Tjaša Cepuš, ki je spregovorila o nadaljnjih ciljih projekta Zelena delovna mesta, ki ga pripravlja njena ekipa. To so aktivno pripravljeni pilotni projekti izobraževanj do konca leta 2011, nato pa pričetek izobraževanj drugih s podelitvijo certifikatov za zelena delovna mesta. Podelili bodo tudi priznanja naj zelenim delovnim mestom, naredili bazo zelenih delovnih mest in v letih 2012 -13 pa pripravljajo zeleni inkubator.

    Razpravo so govorniki končali z mislijo, da je potrebno izobraževati in ozaveščati ljudi, naj vzpostavijo zeleno delovno mesto tudi na področju kmetijstva. Izpostavili so pomembnost upoštevati lokalno pridelavo hrane, pomembnost vloge ministrstva, kot ukazovalca za določena potrebna stanja v kmetijstvu in o pomembnosti povezovanja kmetov in podjetij v kmetijstvu z občinami ter zbornicami.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte