0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV Italiji nič več vrtca za necepljene otroke

V Italiji nič več vrtca za necepljene otroke

MORDA VAS ZANIMA

S ponedeljkom je pri naših zahodnih sosedih začela veljati nova uredba, povezana s cepljenjem. Nova pravila velevajo, da otroci, stari do 6 let, ne bodo mogli več obiskovati vrtca, če njihovi starši ne bodo dostavili potrdila, da so prejeli obvezna cepiva. Ta med drugim vključujejo cepiva proti ošpicam, rdečkam in mumpsu.

- Oglas -

V primeru necepljenih šoloobveznih otrok denarna kazen za starše

Ponedeljkov rok je bil postavljen po večmesečnih debatah, povezanih z obveznim cepljenjem, ki so potekala v Italiji. Gre sicer za del t. i. Lorenzinovega zakon, poimenovanega po prejšnjem italijanskem ministru za zdravje, ki narekuje obvezno cepljenje pred vstopom otrok v šolo. Medtem ko lahko po novem vrtci zavrnejo sprejem necepljenih otrok, pa šole  ne morejo poslati domov šoloobveznih otrok, starih od 6 do 16 let. Kljub temu pa lahko starše v tem primeru doletijo določene sankcije. Predvidene so namreč kazni do 500 evrov.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bilo cepljenih vsaj 95 odstotkov otrok

Eden glavnih razlogov za uvedbo Lorenzinovega zakona je bilo sicer povečano število primerov ošpic med otroki v Italiji. Po podatkih italijanskih oblasti naj bi zakon pripomogel k temu, da je narastlo število cepljenih otrok. Cilj naj bi bil sicer ta, da je cepljene vsaj 95 odstotkov populacije, kar so tudi priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Preostanek pa naj bi bil »rezerviran« za tiste otroke, pri katerih cepljenje zaradi določenih zdravstvenih težav, ki so povezane z oslabljenim imunskim sistemom, ni priporočljivo. Tak je bil denimo primer 8-letnega dečka iz Rima, ki se prejšnji mesec po zdravljenju levkemije ni mogel vrniti v šolo, saj je bilo tveganje za okužbo zaradi velikega števila necepljenih otrok v šoli in celo v dečkovem razredu preveliko. Zdajšnja italijanska ministrica za zdravje Giulia Grillo naj bi uspešno odbila politične pritiske podpredsednika vlade Mattea Salvinija, ki je želel doseči prestavitev ponedeljkovega roka.

Preberite tudi: Skoraj polovica otrok z rakom nikoli ne pride do diagnoze in zdravljenja

.

NAJNOVEJŠE