Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaV Italiji nič več vrtca za necepljene otroke

V Italiji nič več vrtca za necepljene otroke

MORDA VAS ZANIMA

S ponedeljkom je pri naših zahodnih sosedih začela veljati nova uredba, povezana s cepljenjem. Nova pravila velevajo, da otroci, stari do 6 let, ne bodo mogli več obiskovati vrtca, če njihovi starši ne bodo dostavili potrdila, da so prejeli obvezna cepiva. Ta med drugim vključujejo cepiva proti ošpicam, rdečkam in mumpsu.

V primeru necepljenih šoloobveznih otrok denarna kazen za starše

- Oglas -

Ponedeljkov rok je bil postavljen po večmesečnih debatah, povezanih z obveznim cepljenjem, ki so potekala v Italiji. Gre sicer za del t. i. Lorenzinovega zakon, poimenovanega po prejšnjem italijanskem ministru za zdravje, ki narekuje obvezno cepljenje pred vstopom otrok v šolo. Medtem ko lahko po novem vrtci zavrnejo sprejem necepljenih otrok, pa šole  ne morejo poslati domov šoloobveznih otrok, starih od 6 do 16 let. Kljub temu pa lahko starše v tem primeru doletijo določene sankcije. Predvidene so namreč kazni do 500 evrov.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bilo cepljenih vsaj 95 odstotkov otrok

Eden glavnih razlogov za uvedbo Lorenzinovega zakona je bilo sicer povečano število primerov ošpic med otroki v Italiji. Po podatkih italijanskih oblasti naj bi zakon pripomogel k temu, da je narastlo število cepljenih otrok. Cilj naj bi bil sicer ta, da je cepljene vsaj 95 odstotkov populacije, kar so tudi priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Preostanek pa naj bi bil »rezerviran« za tiste otroke, pri katerih cepljenje zaradi določenih zdravstvenih težav, ki so povezane z oslabljenim imunskim sistemom, ni priporočljivo. Tak je bil denimo primer 8-letnega dečka iz Rima, ki se prejšnji mesec po zdravljenju levkemije ni mogel vrniti v šolo, saj je bilo tveganje za okužbo zaradi velikega števila necepljenih otrok v šoli in celo v dečkovem razredu preveliko. Zdajšnja italijanska ministrica za zdravje Giulia Grillo naj bi uspešno odbila politične pritiske podpredsednika vlade Mattea Salvinija, ki je želel doseči prestavitev ponedeljkovega roka.

Preberite tudi: Skoraj polovica otrok z rakom nikoli ne pride do diagnoze in zdravljenja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×