0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPretežka šolska torba je temu dečku skorajda povsem uničila hrbet

Pretežka šolska torba je temu dečku skorajda povsem uničila hrbet

MORDA VAS ZANIMA

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so težave s hrbtom vodilni razlog za invalidnost. Na žalost pa tovrstne težave niso omejene »zgolj« na poznejša obdobja v življenju, ampak se z njimi vse pogosteje srečujejo tudi otroci. K temu med drugim močno prispevajo pretežke šolske torbe. Eden hujših primerov negativnega vpliva šolskih torb na hrbtenico je zgodba osnovnošolskega dečka, ki je po zaslugi njegovega strica že pred časom zaokrožila po spletu …

- Oglas -

Ukrivljanje hrbtenice je zahtevalo večji operativni poseg

Zahir Ali je poskrbel za šok mnogih staršev, ko je na profilu na Facebooku objavil fotografije svojega nečaka, ki je prestal resnejšo operacijo hrbta. Fotografiji je bil dodan tudi pripis, v katerem je Ali opozoril, da je bila za poškodbo hrbtenice pri njegovem nečaku kriva prav pretežka šolska torba, ki jo je moral nositi. S fotografij je jasno razvidno, kako močno se je ukrivila dečkova hrbtenica. Kasneje se je pod objavo oglasilo tudi kar nekaj staršev, ki so povedali, da je bila pri njihovem otroku potrebna podobna operacija. Mnogi pa so komentirali, da celo sami težko nosijo torbo svojega otroka, čeprav so že odrasli. 

Strokovnjaki potrjujejo možnost resnejših okvar hrbtenice že v zgodnjih letih

Lahko zares zgolj šolska torba povzroči tako hude okvare hrbtenice? Čeprav obstaja možnost, da so prispevali tudi drugi dejavniki, pa se lahko verjetno tudi največji skeptiki strinjajo, da otroci danes večinoma nosijo pretežke torbe. Tako tudi obsežnejše študije pogosto pokažejo, da so bolečine v hrbtu  med otroki v zgodnjih najstniških letih vse bolj razširjene. Tudi strokovnjaki potrjujejo, da lahko pretežke šolske torbe med drugim povzročijo stiskanje medvretenčnih diskov, ukrivljanje hrbtenice in oslabelost mišic. Pomembno je torej, da so tudi starši pozorni na to, da otrok v šolo resnično nosi le najnujnejše, pogosto pa je dobra rešitev tudi šolska torba na kolescih.

.

NAJNOVEJŠE