Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaAvokadove koščice začeli uporabljati za izdelavo biorazgradljivega pribora

Avokadove koščice začeli uporabljati za izdelavo biorazgradljivega pribora

MORDA VAS ZANIMA

Avokado je postal v zadnjih letih eden izmed najbolj priljubljenih sadežev. Znano je, da koščica tega sadeža ne sodi nujno med odpadke, saj ponuja številne možnosti uporabe. Kljub temu pa verjetno doslej še ni prišlo do tako masovne uporabe teh koščic, kot je ta, ki so se je lotili pri mehiškem podjetju Biofase. Iz avokadovih koščic so namreč začeli izdelovati biološko razgradljiv, okolju prijazen pribor …

Mesečno uporabijo kar približno 130 ton avokadovih koščic

- Oglas -

Podjetje Biofase vsak mesec predela kar 130 ton avokadovih koščic, ki bi sicer najverjetneje končale med odpadki. Njihovi dobavitelji so večinoma podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo avokadovega olja in priljubljene omake guacamole. Iz zbranih koščic Bifase nato ustvari material, ki so ga poimenovali »avoplast«. Ta material pa se nato uporabi za izdelavo žlic, vilic, nožev in slamic. Tako izdelani pripomočki so odlična zamenjava za plastični pribor, ki se sicer uporablja na piknikih ipd., saj se v celoti razgradijo.

Jedilni pribor iz avokadovih koščic

Podjetje se svojimi inovativnimi izdelki počasi usmerja tudi na tuja tržišča

V podjetju Biofase sicer iz avokadovih koščic izdelujejo dva tipa materialov. Prvi se razgradi v približno 8 mesecih, drugega pa je treba odvreči na kompost, če želimo, da se v celoti razgradi. »Avokadov pribor« je prišel v obdobju, ko so začele v mnogih predelih Mehike veljati strožje uredbe, povezane z uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Hkrati pa je začelo podjetje svoje inovativne izdelke prodajati tudi zunaj meja Mehike – za zdaj jih izvažajo v 11 drugih držav v Južni Ameriki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×