0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAvokadove koščice začeli uporabljati za izdelavo biorazgradljivega pribora

Avokadove koščice začeli uporabljati za izdelavo biorazgradljivega pribora

MORDA VAS ZANIMA

Avokado je postal v zadnjih letih eden izmed najbolj priljubljenih sadežev. Znano je, da koščica tega sadeža ne sodi nujno med odpadke, saj ponuja številne možnosti uporabe. Kljub temu pa verjetno doslej še ni prišlo do tako masovne uporabe teh koščic, kot je ta, ki so se je lotili pri mehiškem podjetju Biofase. Iz avokadovih koščic so namreč začeli izdelovati biološko razgradljiv, okolju prijazen pribor …

- Oglas -

Mesečno uporabijo kar približno 130 ton avokadovih koščic

Podjetje Biofase vsak mesec predela kar 130 ton avokadovih koščic, ki bi sicer najverjetneje končale med odpadki. Njihovi dobavitelji so večinoma podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo avokadovega olja in priljubljene omake guacamole. Iz zbranih koščic Bifase nato ustvari material, ki so ga poimenovali »avoplast«. Ta material pa se nato uporabi za izdelavo žlic, vilic, nožev in slamic. Tako izdelani pripomočki so odlična zamenjava za plastični pribor, ki se sicer uporablja na piknikih ipd., saj se v celoti razgradijo.

Jedilni pribor iz avokadovih koščic

Podjetje se svojimi inovativnimi izdelki počasi usmerja tudi na tuja tržišča

V podjetju Biofase sicer iz avokadovih koščic izdelujejo dva tipa materialov. Prvi se razgradi v približno 8 mesecih, drugega pa je treba odvreči na kompost, če želimo, da se v celoti razgradi. »Avokadov pribor« je prišel v obdobju, ko so začele v mnogih predelih Mehike veljati strožje uredbe, povezane z uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Hkrati pa je začelo podjetje svoje inovativne izdelke prodajati tudi zunaj meja Mehike – za zdaj jih izvažajo v 11 drugih držav v Južni Ameriki.

.

NAJNOVEJŠE