fbpx
Domov Dom & energija Uporabni triki za odstranjevanje rje

Uporabni triki za odstranjevanje rje

Imate težave z odstranjevanje rje z železnih površin in predmetov? Morda se zdi situacija nerešljiva, vendar pa v resnici obstaja precej učinkovitih, obenem pa povsem naravnih metod za odstranjevanje rje. Preizkusite enega izmed trikov, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, in se prepričajte sami. Še opozorilo: če želite rjo odstraniti z ostrih predmetov, vedno pazite, da uporabite ustrezno zaščito. Običajno je namreč potrebno precej intenzivno drgnjenje, med katerim lahko pride brez zaščite hitro do poškodb.

Odstranjevanje rje

Soda bikarbona

Predmet najprej sperite pod vodo. Posujte s sodo bikarbono, ki se bo prilepila na vlažne dele. Bodite pozorni, da zares prekrijete vso rjo. Počakajte približno eno uro, nato pa zdrgnite z jekleno gobico ali kovinsko ščetko. Metoda pride v poštev predvsem pri manj trdovratnih oblikah rje.

Kis

Predmet, s katerega želite odstraniti rjo, čez noč pomočite v alkoholni kis (kadar to ni mogoče, si lahko pomagate tudi tako, da kis popršite po problematičnih površinah). Nato ga prav tako zdrgnite z jekleno gobico/kovinsko ščetko.

Krompir in detergent za posodo

Za naravno odstranjevanje rje je izjemno uporaben tudi krompir v kombinaciji z malce detergenta za pomivanje posode. Krompir najprej prerežite na pol. Premažite z malce detergenta in uporabite namesto gobice. Tudi ta metoda je uporabna predvsem takrat, ko ne gre za zelo trdovratno rjo.

Limona in sol

Površino, prekrito z rjo, posujte s soljo. Limono (zamenjava je lahko tudi limeta) prerežite na pol, iztisnite sok in ga prelijte po soli. Počakajte uro ali dve, da začne mešanica učinkovati, nato pa zdrgnite površino/predmet. Če vam v prvem poskusu ni uspelo odstraniti vse rje, lahko postopek še enkrat ponovite.

- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×