0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliUmetniška orangutanka Nonja praznuje 35 let

Umetniška orangutanka Nonja praznuje 35 let

MORDA VAS ZANIMA

Ena najslavnejših živali v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn, orangutanka Nonja, jutri praznuje 35 let. Opica je že v 90. letih prejšnjega stoletja zaslovela kot slikarka in kot prva opica na svetu z lastnim facebook profilom.

- Oglas -

Orangutanka Nonja iz živalskega vrta SchönbrunnNonja se je v dunajskem živalskem vrtu skotila leta 1976. Pri petnajstih letih je prijela za čopič in naslikala okrog 250 slik, za katere so bili kupci pripravljeni odšteti tudi do 280.000 šilingov, kar je preračunano 2.000 evrov. Ponatisi njenih akvarelov so še vedno na ogled v kavarni »Atelier Nonja« omenjenega živalskega vrta.

Še večjo slavo je orangutanka doživela decembra 2009, ko je kot prva opica na svetu dobila svoj facebook profil. Oskrbniki so ji v roke dali digitalni aparat, odporen na udarce, jo naučili fotografirati in jo za vsak posnetek nagradili z rozino. Te posnetke so nato objavili na njenem profilu. V zelo kratkem času je postala zvezda in imela več kot 75.000 oboževalcev s celega sveta.

Za 35. rojstni dan so ji oskrbniki podarili velike pisane kocke ter jo naučili, kako se jih uporablja in nato pospravi nazaj v zaboj. Če ji oskrbniki v kocke skrijejo rozine, jih sestavlja še z večjim veseljem.

- Oglas -

Foto: ZOO Schönbrunn/Norbert Potensky

.

NAJNOVEJŠE