0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNa izlet v Tunjice

Na izlet v Tunjice

MORDA VAS ZANIMA

V naročju Kamniško-Savinjskih Alp – med Kamnikom, Komendo in Cerkljami na Gorenjskem – ležijo Tunjice. Ljubko mestece ne slovi le po naravnih lepotah, temveč tudi po bogatem najdišču fosilov, zdravilnem gaju, očarljivi baročni cerkvi in observatoriju.

- Oglas -

Tunjice oziroma vas, ki je tedaj stala na tem območju, je prvič omenjena v zapisih iz leta 1397. Vasica je zrasla okoli cerkve, ki je že v zgodnjem srednjem veku stala na istem mestu kot današnja cerkev sv. Ane. Naseljenost Tunjic sega dlje od srednjega veka. V bližini Tunjiške cerkve so našli rimske zlatnike iz 5. stoletja, ki pričajo o tem, da je bilo Tunjiško področje naseljeno že veliko prej.

Zdravilni Gaj Tunjice

Tunjice so idealna izletniška točka

Čeprav so majhne, so Tunjice pravi zaklad za izletnike, ki si lahko tu ogledujejo krajevne zanimivosti ali pa zgolj uživajo v sprehodih po lepi, neokrnjeni naravi. V Tunjicah si lahko privoščite dobro kosilo v domačih gostilnah Za Tunco in Slanovec in se razvajate z zdravilnim energetskim wellnessom, ki ga ponuja sloviti Tunjiški naravni zdravilni gaj. Ljubiteljski in profesionalni geologi Tunjice zagotovo poznajo, saj prav tu leži eno največjih slovenskih fosilnih najdišč. V Tunjiških najdiščih so našli številne izjemno redke fosile, med njimi najstarejše fosilne morske konjičke na svetu. Ko se boste sprehajali po lepi Tunjiški naravi, pozorno poglejte kamenčke, ki vam pridejo na pot – kdo ve, morda boste tudi vi postali ponosni najditelj odtisa katere od živali, ki je v pradavnini živela na tem področju.

- Oglas -

Na izletu v Tunjice vsekakor ne smete izpustiti ogleda poznobaročne župnijske cerkve sv. Ane, ki stoji na griču Vinski Vrh. Njene posebnosti so živahno okrašena fasada in dva zvonika. Cerkev je današnjo obliko dobila med leti 1762 in 1766. Postavljena je bila po zaslugi znamenitega župnika Petra Pavla Glavarja, ki je z gradnjo cerkve počastil spomin svoje matere. Večino sredstev za gradnjo cerkve je župnik zagotovil kar iz lastnega žepa. Cerkev je posvetil sv. Ani, ki je zavetnica nezakonskih mater, kakršna je bila njegova. Ta cerkev je postala spomenik sinovske ljubezni in materinstva in je še danes priljubljena romarska točka. V skrinji pod oltarjem so shranjene relikvije mučenke Peregrine, ki prihajajo iz katakomb sv. Priscile v Rimu. Tunjice je najlepše raziskovati peš, tisti bolj športni pa boste uživali tudi v izzivih, ki jih ponuja kolesarjenje po Tunjiških gričih. Lepo pot boste naredili, če boste s hojo ali kolesarjenjem pričeli v Križu pri Komendi, nadaljevali do Tunjic in pot nato znova končali v Križu. Če se boste na pot odpravili peš, boste hodili nekaj več kot dve uri.

Zdravilni Gaj Tunjice

Naravni zdravilni Gaj Tunjice

Na približno 10 kvadratnih metrih se v Tunjicah razprostira eden najbolj znanih centrov za samozdravljenje. Naravni zdravilni Gaj Tunjice ponuja revitalizacijo telesa, sprostitev in krepitev fizičnega in duhovnega telesa, na izletu tja pa se boste lahko naužili tudi Žive vode iz tamkajšnjega izvira. Gaj Tunjice leži na energetskih centrih, za katere velja, da zdravijo tako težave telesa kot tudi težave duha. Prvo energetsko točko je leta 1998 po naključju odkril lastnik zemljišča Drago Vrhovnik. Opazil je, da je rana na roki, ki se pred tem dolgo ni hotela zaceliti, izginila, ko se je pri kopanju mivke mimogrede pomazal z blatom. Danes center Gaja poleg zdravljenja z energijo tamkajšnjih energetskih centrov (tudi z vodnikom) ponuja terapevtske masaže, analize energetskega telesa (AURE) s Kirlianovo kamero in svetovanje, duhovni wellness center in vadbeni poligon. Terapija v zdravilnem Gaju traja približno eno uro. Obiskovalci v tem času obiščejo devet energetskih centrov. Posamezen center ima različno moč delovanja in je še posebej učinkovit, kadar ob njem izvajamo posebne vaje, ki odprejo pretok energij in sprožijo samozdravljenje.

Energetskim centrom v Tunjicah pripisujejo zdravilne učinke pri:

- Oglas -

Pri težjih zdravstvenih težavah je priporočljivo, če se pred obhodom energetskih točk odločite za energijski pregled. Cena takšnega pregleda je 10,00 evrov. Preden se boste odpravili na izlet po energijski zakladnici v Tunjicah, jih pokličite po telefonu na 01 831 70 85, saj vam lahko, le če ste napovedani, zagotovijo popolno doživetje. V Zdravilnem Gaju v Tunjicah izvira Živa voda. Voda iz Tunjic vsebuje kar 75 za telo pomembnih elementov. Na izletu ne pozabite preizkusiti njihove Žive vode, katere energijsko moč so potrdili na Inštitutu za elektrofotoniko v Berlinu. Pitje 2 dcl Žive vode na dan ohranja posameznikovo energijo na primerni ravni, krepi imunski sistem, pomaga pri odpravljanju alergij in ekcemov ter blaži želodčne in druge prebavne težave.

A. J., foto: arhiv zdravilni gaj tunjice

.

NAJNOVEJŠE