0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTa začimba lahko povzroči »zadetost« in jo imate verjetno tudi vi na...

Ta začimba lahko povzroči »zadetost« in jo imate verjetno tudi vi na svoji polici

MORDA VAS ZANIMA

Muškatni orešček je na prvi pogled povsem nedolžna začimba, ki jo imate najverjetneje tudi sami v kuhinjski omarici. Drži sicer, da manjše količine muškatnega oreščka niso škodljive (oziroma so lahko celo koristne za zdravje), toda če zaužijete preveč te začimbe, je lahko to za vas zelo nevarno. Muškatni orešček namreč v malce večjih količinah povzroča »zadetost« oziroma t. i. psihotropni učinek. Morda se zdi to dobra možnost za nekaj ur poceni zabave, vendar nikakor ni vredno tvegati. Tovrstna uporaba muškatnega oreščka lahko namreč privede do kome ali celo do smrti.

- Oglas -

Zgodovina muškatnega oreščka in nevaren trend na TikToku

Muškatni orešček je aromatična, rahlo pekoča začimba, ki je znana po grelnem učinku, zato se posebno pogosto uporablja v zimskih mesecih. Dodaja se različnim slaščicam, kuhanemu vinu itn. Uporablja se na različnih koncih sveta. Sprva so si ga lahko privoščili le bogataši, saj je bilo mogoče do 19. stoletja drevesa, na katerih rastejo oreščki, iz katerih se pridobiva začimba, najti samo na indonezijskem otočju Maluku (gre za zimzelena drevesa, imenovana muškatovci oziroma muškatna drevesa (Myristica fragrans)).

Ker je bilo do začimbe zelo težko priti, obenem pa je bila zaradi okusa in arome ter zdravilnih učinkov, ki so se ji pripisovali, zelo cenjena, ni presenetljivo, da je bil muškatni orešček nekoč zelo drag. Nato se je začela cena postopoma zniževati. Danes gre za začimbo, ki jo je mogoče najti v večini trgovin in ki ni več tako cenovno nedostopna, kot je bila nekoč. Za to, da lahko muškatni orešček učinkuje psihotropno, do nedavnega ni vedel skorajda nihče, nato pa se je začel pred nekdaj leti po družabnem omrežju TikTok širiti nevaren trend. Uporabniki so začeli objavljati videoposnetke, na katerih je prikazano, kako zaužijejo večjo količino muškatnega oreščka, in jih označevati s ključnikom #nutmegchallenge. Tako se je začela informacija o psihotropnih učinkih začimbe širiti zelo hitro, žal pa so bile pri tem izpuščena varnostna opozorila, povezana s tveganji, ki spremljajo zaužitje malce večje količine začimbe.

»Zadetost« posledica miristicina

Psihotropni učinek muškatnega oreščka je posledica snovi, imenovane miristicin. Gre za psihoaktivno snov, ki jo lahko najdemo tudi v nekaterih drugih začimbah, na primer v peteršilju in v kopru, vendar je koncentracija miristicina največja prav v muškatnem oreščku oziroma v semenih muškatnega oreščka. Osnovna funkcija miristicina v rastlinah je zaščita pred škodljivci. V človeškem telesu pa se ta snov razgradi na spojine, ki vplivajo na centralni živčni sistem, in sicer tako, da okrepijo učinek noradrenalina – nevrotransmitorja in hormona, ki pospešuje srčni utrip in povišuje krvni tlak. Večje količine muškatnega oreščka pogosto povzročijo halucinacije, slabost, zmedo in omotičnost. Obenem so precej pogoste srčne palpitacije. Kot omenjeno, pa so možni tudi resnejši zapleti – od kome do smrti.

- Oglas -

Je Nostradamusove prerokbe navdihnil prav muškatni orešček?

Čeprav se je širša javnost s psihotropnimi učinki muškatnega oreščka seznanila šele pred nedavnim, nikakor ne gre za novo odkritje. Ljudje so se tovrstnega delovanja zavedali že v 16. stoletju, vendar se o tem ni veliko govorilo. Med drugim naj bi se z muškatnim oreščkom pogosto »zadevali« križarji, po nekaterih podatkih pa naj bi muškatni orešček navdihoval tudi Nostradamusove prerokbe.

Koliko muškatnega oreščka je varno zaužiti?

Pri uporabi muškatnega oreščka je torej potrebna pazljivost. Praviloma ste varni, če količina ne preseže približno 5 gramov začimbe. Če zaužijete večjo količino, vas v najboljšem primeru čaka precej močan »maček«, v najslabšem pa so, kot omenjeno, možni zelo resni zapleti. Posebno nevarno je lahko kombiniranje muškatnega oreščka z različnimi drogami.

.

NAJNOVEJŠE