Sušene presne božične zvezdice

    Za hiro bližajoče se praznične dni si lahko pripravite okusne sladke sušene presne božične zvezdice.

    • ½ skodelice indijskih oreščkov
    • ½ skodelice mandljev
    • 1 skodelica ovsenih kosmičev
    • 3 jedilne žlice surovega kakava v prahu
    • 1 jedilna žlica cimeta
    • 1/2 čajna žličke pimenta
    • ½ čajne žličke vanilije v prahu
    • Ščep soli
    • 1/4 skodelice javorjevega/agavinega sirupa
    • Voda po potrebi za želeno gosto konsistenco

    Zmeljemo oreščke in jim primešamo suhe sestavine. Nato dodamo še mokre sestavine in zmešamo v multipraktiku. Ko nastane gosta masa, ki se začne zbijati v kepo, jo razvaljamo in z modelčkom oblikujemo zvezdice. Te zložimo na pladnje sušilnika in jih na največ 45 stopinj posušimo dokler niso trdni.

    Presne zvezdiceČe vas zanimajo tudi podobni zdravi recepti, kot so marelično kokosove praline, nežna bela čokolada z goji jagodami, športne praline za moč, sušene presne božične zvezdice in čokoladno-pomarančni mousse, potem naj vas povabimo na presno delavnico, kjer se bomo lotili izdelave tudi navedenih receptov in sladkanja z njimi.

    Zdravemu sladkemu razvajanju, ki ga bo vodila Anja Horvat Jeromel v okviru Zavoda Ekologičen in Presne umetnosti (www.presnaumetnost.si) se lahko pridružite v četrtek 1. decembra 2011 od 17h do 20h, v restavraciji Krinolina v Ljubljani ali 10. december 2011 v Slovenj Gradcu. Cena delavnice je 45 EUR na osebo. Za več informacij in prijave se javite na [email protected]  ali 040-297-728.

    Na delavnici boste spoznali tudi najrazličnejše tehnike in trike za pripravo zdravih presnih sladic in pripomočke, ki jih potrebujemo pri pripravi. Razkrili vam bomo tudi alternativne možnosti zdravju prijaznih sladil ter vam predstavili, katere so čarobne osnovne sestavine, iz katerih lahko sami ustvarjate svoje dobrote. Seznanili se boste s pripravo rastlinskega mleka iz oreščkov in pridobili številne uporabne nasvete za uporabo oreščkov v sladicah. Naučili se boste izdelati datljevo pasto in spoznali možnosti njene uporabe. Navdušeni boste spoznali vse prednosti surovega kakava ter ter številne uporabne informacije.

    PREBERITE TUDI:  Čebulni čaj za hitro ublažitev simptomov prehlada

    Delavnica je pomoč za vse, ki si želijo vključiti več zdrave hrane v svoje jedilnike, pa niso pripravljeni na drastične spremembe v svojem življenju, so zdrave presne sladice odlična in najlažja pot. Tako lahko na preprost in hiter način očaramo sovje domače ali za posebno priložnost poskrbimo za zdravo sladico ter sebe in goste razvajamo z božanskimi okusom. Recepti, ki jih boste pripravili na delavnici, so primerni tudi za alergike, saj ne vsebujejo mlečnih izdelkov, glutena, jajc in arašidov.

    Ustanoviteljica Presne umetnosti, Anja Horvat Jeromel, pravi, da verjame, da je vsak od nas bog, zato si zasluži kakovostno, živo hrano: »Naj hrana bogov postane hrana za človeštvo. Vsi vemo in tudi zdravniki ter drugi prehranski strokovnjaki poudarjajo, da bi morali uživati predvsem veliko sadja in zelenjave, a hkrati uživamo vse več prazne, toplotno razvrednotene, industrijske, kemično obogatene hrane. Priča smo vse večjemu obolevanju ljudi za najrazličnejšimi boleznimi, ki jih imenujemo novodobne bolezni. Čudimo se, kako lahko za določenimi boleznimi, ki so prej veljale za starejše, zbolijo že otroci. Po drugi strani iz prakse poznamo vse več ozdravitev ljudi, ki so spremenili način prehranjevanja in se začeli prehranjevati pretežno z živo rastlinsko hrano. Zato si s Presno umetnostjo prizadevamo ljudi ozaveščati, navdihovati in jim pomagati k zdravemu in okusnemu prehranjevanju. In nenazadnje se strinjam z izjavo, ki mi jo je dejala ena od tujih slavnih presnojedk: presnojedsko gibanje po vsem svetu je v tem trenutku v velikem razmahu in ima moč, da spremeni svet.«

    Povejte svoje mnenje - kometirajte