Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliDelfini v slovenskem morju

Delfini v slovenskem morju

MORDA VAS ZANIMA

Dolgo je prevladovalo mnenje, da delfini v naše morje zaidejo le občasno. Njihova opažanja so se razlagala kot redke izjeme izgubljenih živali. Danes lahko na podlagi sistematičnih raziskav društva Morigenos potrdimo, da delfini v slovenskem morju niso le naključni obiskovalci.

- Oglas -

DelfiniDruštvo Morigenos je neprofitna, nevladna organizacija ustanovljena leta 2001, ki se posveča raziskovanju in zaščiti morskih sesalcev ter ohranjanju čistega in zdravega morskega okolja. »Morigenos« pomeni »rojen v morju«. Društvo deluje na področju znanstvenega raziskovanja, izobraževanja, ozaveščanja javnosti ter sodelovanja s številnimi in raznolikimi institucijami doma in v tujini. V društvu prostovoljno delujejo ljudje, ki verjamejo, da lahko vsak posameznik prispeva k boljšemu svetu in pozitivnim spremembam. Ekipo društva sestavljajo biologi, veterinarji, geografi, pedagogi, kemiki, itd. V naše delo se vključujejo ljudje iz cele Evrope, člani društva pa sodelujejo v raziskovalnih projektih in organizacijah v različnih delih sveta.

Delfini in društvo MorigenosGlavni in najbolj dolgoročni projekt je proučevanje in zaščita delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v slovenskem morju in okoliških vodah severnega Jadrana. To je prva dolgoročna in sistematična raziskava delfinov v Sloveniji. Društvo Morigenos te živali preučuje in spremlja od leta 2002, s čemer je dokumentiralo stalno prisotnost populacije velikih pliskavk pri nas. To je edina stalna vrsta morskih sesalcev pri nas. Druge vrste slovensko morje obiščejo zgolj izjemoma. Delfini naše morje uporabljajo za igro, počitek, prehranjevanje, pa tudi za razmnoževanje in vzgojo mladičev. To območje redno uporablja več kot 70 delfinov, med njimi tudi samice z mladički. Nekateri delfini se tukaj zadržujejo občasno, nekateri redno. Kar nekaj pa je takih, ki so prisotni že več kot 8 let zapored. Seveda se ti delfini gibljejo tudi v vodah sosednih držav, saj za njih ne obstajajo državne meje.

Delfini v SlovenijiDelfini predstavljajo pomemben člen morskega ekosistema. Zato je njihova učinkovita zaščita potrebna, če želimo zagotoviti obstoj ostalih bitji in celotnega obalnega območja. Njihova dobrobit je za zagotavljanje dobrega ekološkega stanja morja neprecenljiva.

DelfinPomemben del zaščite delfinov predstavljajo aktivnosti za informiranje, izobraževanje in ozaveščanje javnosti. Slednje se izvaja z multimedijskimi predavanji in predstavitvami, projektom »Posvojite delfina«, mednarodnimi raziskovalnimi tabori, prireditvijo Dan delfinov, razstavami fotografij, poljudnimi članki ter spletno stranjo in drugimi družabnimi stranmi na internetu.

- Oglas -

Več o društvu Morigenos in delfinih lahko preberete na www.morigenos.org.

Fotografije: Polona Kotnjek, Bojan Brescanski, Tilen Genov

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×