0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaVarčujte z energijo in znižajte stroške

Varčujte z energijo in znižajte stroške

MORDA VAS ZANIMA

Z bolj premišljeno uporabo energije ne boste zgolj poskrbeli za bolj zeleno prihodnost, pač pa boste prihranili tudi lep del družinskega proračuna.

- Oglas -

Ogrevanje

VarčevanjeNajvečja potreba po energiji v posameznem gospodinjstvu nastane zaradi ogrevanja.
Z zakonom uvedeni termostati, ki jih morajo od letošnje jeseni uporabljati vsi stanovalci večstanovanjskih blokov, so odlična novica, saj boste z njihovo pomočjo od letos dalje lahko skrbno spremljali, koliko energije za ogrevanje porabi vaša družina. Z nekaj preprostimi ukrepi lahko energijo, ki jo potrebujete, porabite bolj učinkovito. Eden od ukrepov, ki bodo očitno spremenili številke na vaših položnicah, je menjava starih oken z novimi. Skozi okna namreč povprečno uide kar 10 odstotkov toplote. Res je, da takšna sprememba ni ravno poceni, toda na dolgi rok se vam bo vsekakor obrestovala. Kadar gradite na novo, lahko z nekaj razmisleka poskrbite, da bo hiša kar se da učinkovito energetsko grajena. Dobra izolacija zniža stroške ogrevanja tudi do 30 odstotkov. Ključni element dobre izolacije je fasada, ki naj bo narejena čim bolj kvalitetno. Tudi streha ni nepomembna. Slaba streha vas lahko stane do 25 odstotkov izgube toplote. Če imate možnost, kombinirajte različne načine ogrevanja. Centralno kurjavo na primer dopolnjujte s kaminom. Na ta način boste želeno temperaturo notranjih prostorov dosegli z manj stroški. Preden se odločite za kombinacijo sredstev za ogrevanje v vašem domu, preverite kakšne so cene energentov. Če šele vgrajujete osnovni sistem ogrevanja, izberite takšnega, ki ga lahko upravljate tudi na daljavo. Na ta način lahko kurjavo ugasnete, ko vas ni doma, in pravočasno prižgete, še preden se vrnete nazaj. Radiatorje, ki jih ne potrebujete, zapirajte. V sobah, ki jih ne uporabljajte, ugasnite radiatorje.

Elektrika in gospodinjstvo

Stroške elektrike boste znižali tako, da zamenjate vse žarnice za varčne. Skrbite za to, da luči ne bodo gorele, če jih ne potrebujete. Naučite otroke, da za seboj ugašajo luči. Če živite v bloku, bodite pozorni tudi na ugašanje luči v skupnih prostorih. Podnevi si raje kot z lučjo pomagajte z dnevno svetlobo, saj je je več kot dovolj. Za vzdušje v stanovanju uporabite energetsko varčne led diode, ki porabijo izredno malo energije. Ko kuhate, uporabljajte manjše posode. Vodo zavrite tako, da posodo pokrijete s pokrovko. Če kupujete nov štedilnik, izberite indukcijsko ploščo, ki porabi manj energije kot običajna električna ali steklokeramična. Ko uporabljate pečico, jo izključite 10 minut pred koncem pečenja – ker je pečica še dovolj topla, se bo jed vseeno spekla, vi pa boste na ta način prihranili precej energije. Ko kupujete nove gospodinjske aparate, poskrbite, da bodo energetsko varčni – če so takšni, nosijo oznako energetski razred A ali A +. Pri pranju uporabljajte programe z nižjo temperaturo – s tem boste prihranili velike količine energije. Vrat hladilnika ne puščajte predolgo odprtih. Bolj poln je hladilnik, manj energije porabi. Prazni hladilniki sodijo med največje porabnike energije. Ko kupujete hladilnik, raje izberite manjšega kot prevelikega. Ena oseba v gospodinjstvu potrebuje približno 60-litrski hladilnik. Enako velja za zamrzovalnik. Kadar se vrata ne zapirajo dobro, jih čim prej popravite. Skrbno čistite hladilnik in zamrzovalnik, saj je led eden od krivcev za večjo porabo energije. Že milimeter ledu poveča porabo energije za nekaj odstotkov.

Če vsak dan 100-vatna žarnica gori eno uro, porabi 36,5 kWh energije na leto. Če bi 75 milijonov ljudi izklopilo luč za eno uro na dan, je to 36,5 x 75 milijonov = 2738 milijonov kWh prihranjene energije. S tem bi preprečili, da se v ozračje sprosti 1,37 milijona ton ogljika, kar je količina, ki jo proizvaja manjša elektrarna (150 MWe).

Tehnični aparati in elektrika

Kadar več kot 15 minut ne uporabljate računalnika ali televizorja, ju rajši ugasnite. Tehnične naprave porabljajo energijo, tudi kadar so v stanju pripravljenosti. Če želite narediti okolju uslugo in znižati svoj račun za elektriko, popolnoma ugašajte tehnične naprave ter jih izklapljajte iz električnega omrežja, kadar jih ne potrebujete.

- Oglas -

Pralni stroj

Uporabljajte energijo iz obnovljivih virov

S sončnimi celicami, vetrnimi turbinami ali biogorivi poskrbimo za energijo na okolju prijazen način. Ogljikov dioksid, ki nastaja pri izgorevanju nafte, plina in premoga, pri energiji iz obnovljivih virov ne nastaja. Manj ogljikovega dioksida v zraku pomeni manj nevarnosti za globalno segrevanje.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE