0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineSte vedeli, da je tudi bodeča neža zdravilna?

Ste vedeli, da je tudi bodeča neža zdravilna?

MORDA VAS ZANIMA

Bodeča neža ali brezstebelna kompava je trajnica, ki jo vsi dobro poznamo. Njeno steblo je zelo kratko ali pa ga sploh ni, korenina je debela, vretenasta, nekoliko olesenela in sega navpično globoko v zemljo. Bodeča neža ima velike bele cvetne koške, listi pa so tik nad zemljo združeni v listno rozeto, njihovi robovi so ostri in posuti z bodicami. Korenine rade izkopavajo divje svinje za hrano, zdravilne pa so tudi za nas. Izkopavajo se spomladi ali jeseni.

- Oglas -

Bodeča neža

Zdravilnost

Korenina bodeče neže vsebuje eterično olje, inulin, smolo in čreslovino. Zaradi čreslovine čaj iz korenine deluje odvajalno, čisti črevesje in pospešuje izločanje seča. Včasih so korenino kompave uporabljali tudi za odpravljanje notranjih zajedavcev, tako glist kot tudi trakulj. Korenino je najbolje uporabljati svežo in drobno nasekljano, lahko pa jo tudi posušimo. Iz nje lahko pripravimo čaj ali žganje, lahko pa jo namakamo tudi v kisu.

Načini uporabe

1 čajno žličko nasekljane korenine poparimo s skodelico vroče vode in pustimo namakati 15 minut, nato pa precedimo. Na dan lahko spijemo 2 do 3 skodelice tako pripravljenega čaja, vendar s pitjem po nekaj tednih prekinemo. Če nastrgano korenino namočimo čez noč v kisu skupaj z žajbljem, nato pa mešanico zmešamo z enako količino vode, jo lahko uporabljamo namesto ustne vodice, saj ta odpravlja bolečine pri zobobolu in zdravi vnetja dlesni. Pri bolečinah v želodcu si lahko pomagamo z tako, da 3 narezane korenine za 10 dni namočimo v 1/2 litra žganja. Dobimo tinkturo, ki jo nato pijemo enkrat do dvakrat na dan po eno veliko žlico.

.

NAJNOVEJŠE