Zdravje & prehranaJe moj pes alergičen na hrano?

Je moj pes alergičen na hrano?

MORDA VAS ZANIMA

Vir alergije pri psu največkrat predstavljajo beljakovine v hrani. Najpogostejši znaki alergijske reakcije so vnetje mehurja, prebavne težave in srbenje. Kaj storiti, če ima vaš pes alergijo na hrano?

- Oglas -

Bruhanje, driska, praskanje kože zaradi srbečice, kar lahko privede v bakterijsko okužbo, koža pa je polna krast, vnetje mehurja oziroma cistitis – če ima vaš pes katerega od teh znakov, se najverjetneje spopada z alergijsko reakcijo.

Pes alergija na hrano

Pazite na to, kaj pes da v usta

Vsi vemo, da psi pri hrani niso zelo izbirčni. Prav zato je treba biti pozoren na vse, kar pes zaužije. Hrana, na katero so psi zelo pogosto alergični, je: teletina, mleko (in mlečni izdelki), piščanec, pšenica, koruza in tofu (alergijsko reakcijo sproži soja v njem). Pes je lahko alergičen tudi na snovi, ki se skrivajo v prigrizkih in na odišavljene vitamine.

Kako odkriti izvor alergije?

Da bi odkrili, na katero hrano je pes alergičen, se lotite sistema izločevanja hrane. Pes naj se 12 tednov hrani z enim virom beljakovin, ki mu pred tem ni bil izpostavljen (npr. ovčetina, jagnjetina, divjačina, zajčevina). Če boste ugotovili, da se njegovo zdravje izboljšuje, mu na vsakih 5 do 7 dni k prehrani dodajte novo živilo, dokler se ponovno ne pojavi alergijska reakcija. Zapomnite si, kdaj je prišlo do nje, saj boste tako izvedeli, katera hrana jo je sprožila.

Kako pomagati psu, ki ima alergijo?

- Oglas -

Alergija na hrano je v večini primerov doživljenjska. Ko odkrijete alergen, psu ponudite druge jedi, ki mu ne povzročajo težav. Vseeno ne pozabite na uravnoteženo prehrano. Včasih pomaga, če se pes drži diete s surovim mesom, saj slednje, v primerjavi s kuhanim mesom enake vrste, ne povzroča enakih alergijskih reakcij. Alergijsko reakcijo lahko sproži tudi klor, zato mu ponudite destilirano vodo. Vodo lahko tudi zavrete in shladite ter mu jo nato ponudite. Če odkrijete, da ima vaš pes alergijo, se posvetujte z veterinarjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×