Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Dom & energijaStanje namesto sedenja za večjo porabo kalorij

Stanje namesto sedenja za večjo porabo kalorij

MORDA VAS ZANIMA

Danes ogromno ljudi opravlja dela, med katerimi večino časa presedijo. Vendar pa se v zadnjem času pojavlja nov trend, t. i. stoječe mize. Te tudi pisarniškim delavcem omogočajo, da vsaj določen del svojega delovnega časa stojijo. Ta možnost pa ne pomeni samo manj negativnih posledic za zdravje, ampak lahko več stanja namesto sedenja prispeva tudi k lažjemu hujšanju oziroma vzdrževanju zdrave telesne teže.

- Oglas -

Sedenje stoječi poklic

Kalorija na kalorijo …

Raziskovalci so se lotili vprašanja, koliko več kalorij v resnici porabimo, če stojimo namesto sedimo. Pri tem je šlo pravzaprav za metaanalizo 46 predhodno opravljenih študij, v katere je bilo vključenih skoraj 1200 posameznikov. Ugotovili so, da oseba, težka približno 65 kilogramov, v eni uri porabi okoli 9 kcal več, če stoji, kot pa če bi sedela. Verjetno se ne sliši veliko, vendar morate tu upoštevati seštevek. Če zgolj del časa, ki ga trenutno presedite, v prihodnje preživite na nogah, to na primer na letni ravni pomeni precej več porabljenih kalorij.

Obstaja tudi veliko pozitivnih vplivov na zdravje

Zamenjava sedenja s stanjem se zdi zelo preprosta. Ne gre za ogromno spremembo vaših navad, kljub temu pa prinaša na dolgi rok zelo pozitivne učinke. Čeprav so se raziskovalci osredotočili predvsem na količino porabljenih kalorij, pa je znano, da dolgotrajnejše sedenje tudi zelo slabo vpliva na zdravje. Če boste poskusili sedenje čim pogosteje kombinirati s stanjem, lahko to tako med drugim pomaga tudi pri izboljšanju prekrvavitve in preprečevanju težav s hrbtenico, zmanjšalo pa naj bi se celo tveganje za diabetes tipa 2. Vsekakor pa lahko upamo tudi na to, da bodo že v bližnji prihodnosti »stoječe mize« nekaj povsem običajnega v večini podjetij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×