0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaStanje namesto sedenja za večjo porabo kalorij

Stanje namesto sedenja za večjo porabo kalorij

MORDA VAS ZANIMA

Danes ogromno ljudi opravlja dela, med katerimi večino časa presedijo. Vendar pa se v zadnjem času pojavlja nov trend, t. i. stoječe mize. Te tudi pisarniškim delavcem omogočajo, da vsaj določen del svojega delovnega časa stojijo. Ta možnost pa ne pomeni samo manj negativnih posledic za zdravje, ampak lahko več stanja namesto sedenja prispeva tudi k lažjemu hujšanju oziroma vzdrževanju zdrave telesne teže.

- Oglas -

Sedenje stoječi poklic

Kalorija na kalorijo …

Raziskovalci so se lotili vprašanja, koliko več kalorij v resnici porabimo, če stojimo namesto sedimo. Pri tem je šlo pravzaprav za metaanalizo 46 predhodno opravljenih študij, v katere je bilo vključenih skoraj 1200 posameznikov. Ugotovili so, da oseba, težka približno 65 kilogramov, v eni uri porabi okoli 9 kcal več, če stoji, kot pa če bi sedela. Verjetno se ne sliši veliko, vendar morate tu upoštevati seštevek. Če zgolj del časa, ki ga trenutno presedite, v prihodnje preživite na nogah, to na primer na letni ravni pomeni precej več porabljenih kalorij.

Obstaja tudi veliko pozitivnih vplivov na zdravje

Zamenjava sedenja s stanjem se zdi zelo preprosta. Ne gre za ogromno spremembo vaših navad, kljub temu pa prinaša na dolgi rok zelo pozitivne učinke. Čeprav so se raziskovalci osredotočili predvsem na količino porabljenih kalorij, pa je znano, da dolgotrajnejše sedenje tudi zelo slabo vpliva na zdravje. Če boste poskusili sedenje čim pogosteje kombinirati s stanjem, lahko to tako med drugim pomaga tudi pri izboljšanju prekrvavitve in preprečevanju težav s hrbtenico, zmanjšalo pa naj bi se celo tveganje za diabetes tipa 2. Vsekakor pa lahko upamo tudi na to, da bodo že v bližnji prihodnosti »stoječe mize« nekaj povsem običajnega v večini podjetij.

.

NAJNOVEJŠE