0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeSprostimo se na vrtu

Sprostimo se na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Stres, pomanjkanje časa, spanja, hitenje, roki; vse to so značilnosti sodobnega urbanega življenjskega ritma. In če si ne znamo vzeti nekaj časa samo zase, lahko kaj kmalu naše zdravje utrpi škodo. Zato je toliko pomembneje, da si prostor našega bivanja uredimo tako, da se bomo v njem počutili domače in se vsaj za nekaj trenutkov odklopili od zunanjega sveta.

- Oglas -

Sprostitev. Načinov sprostitve je več, mednje pa spada tudi vrtnarska aktivnost in bivanje med rastlinami. A tudi med ljubitelji rastlin obstajajo ogromne razlike. Medtem ko je za ene največja sprostitev delo na vrtu, kot je sajenje, setev, okopavanje in pobiranje pridelka, se bodo drugi najbolje počutili na ležalniku ob dobri knjigi in kozarcu vina.

Ureditev vrta. Vrt si uredimo tako, da bomo v njem resnično uživali. Ljubitelji narave prisegajo na posnemanje naravnih biotopov, spet drugi na sodobne ureditve s skoraj matematično razporeditvijo vrtnih elementov in rastlin. Za nasvet lahko povprašamo tudi strokovnjaka, sploh če gre za večje projekte, ki jih sami prav gotovo ne bi zmogli. Ta nam bo znal svetovati in prisluhniti našim željam, predvsem pa oboje mojstrsko povezati v končno podobo. 

Sproščanje na vrtuBarve vrta. Umirjene barve delujejo sproščujoče, zato naj bo vrt ali del vrta zasajen s primernimi barvnimi kombinacijami. Žive barve cvetja, sploh če je spekter barv širok, delujejo nepovezano in celo bahavo, med dokazano najbolj sproščujoče barve pa spadajo različni odtenki zelene in modre. Uporaba teh ustvarja miren, uravnotežen in manj čustven prostor, ki deluje pozitivno na naše počutje. Zakaj takšna reakcija pri teh dveh barvah, še ni docela dognano. Morda gre zgolj za naključje ali pa se odgovor skriva v valovni dolžini barv in njihovem učinkovanju na naše možgane. Nekatere najnovejše študije so pokazale, da se nam, kadar smo obkroženi z zeleno barvo, znižata tako utrip kot pritisk, medtem ko se pri rdeči ali oranžni povečata. V vrtu naj najdejo svoje mesto tudi vedno zelene rastline, ki so zanimive vse leto. Rastlina z idealno kombinacijo barv, je sivka, zato ne sme manjkati v nobenem vrtu; je trpežna, nezahtevna, lepa, dišavna in uporabna.

- Oglas -

Družinski vrt. Takšni vrtovi potrebujejo veliko prostora za športne aktivnosti mlajših članov, del površine, vključno s teraso, pa opremimo z udobnim pohištvom za sproščujoče druženje. Včasih si bomo zaželeli tudi popolne samote in miru, za kar bo poskrbljeno s preprosto klopjo sredi bujnega zelenja, do koder lahko vodi preprosta pot v senci sadnih ali okrasnih dreves.

Dnevna soba na prostem. Na vrtu si lahko uredimo dnevno sobo na prostem z vsemi potrebnimi elementi za popolno sprostitev in uživanje na svežem zraku. Zaradi zunanjih dejavnikov izbiramo vrtno pohištvo, ki je trpežno tako na sonce kot na dež, zato naj bodo materiali vodoodporni in enostavni za čiščenje. Pri takšni ureditvi so značilne tlakovane površine, stopnice, različni nivoji in malo travnatih površin.

Vodni motiv. Voda vnaša v vrt prav poseben čar. Žuborenje potočka in valovanje morja delujeta pomirjujoče, zato so različni vodni motivi cenjeni tako v manjših kot tudi v večjih vrtovih. Majhen ribnik je neločljivo povezan z mirom in tišino, vendar mora biti tako ta kot katerikoli drug vodni motiv skladen s preostalim delom vrta.

Feng šui. Feng šui je starodavna umetnost oblikovanja zunanjega in notranjega prostora, ki ustvari mirno in vedro mesto s prostim pretokom energije. V takšnem okolju naši možgani vpijajo pozitivna valovanja, kar vpliva na umiritev telesa in duha. Metoda ureditve po feng šuiju se sestoji iz petih elementov: zemlja (kamen, glineni lonci, zemlja), les (lesene klopi, lesene opore, leseni sadilniki za rastline …), voda (ribnik, potok …), ogenj (vrtne luči, lanterne, ognjišče …) ter kovina (kovinski oporniki, dekoracije, zvončki …).

Delo na vrtu kot sprostitev. Pri delu na vrtu svoje misli preusmerimo in se popolnoma posvetimo rastlinam. Obenem pa se na vrtu sproščamo tudi fizično, zato smo kasneje prijetno utrujeni in se počitek v senci in v udobnem sedežu odlično prileže. Seveda vse to velja, dokler nam je delo na vrtu v užitek in ga opravljamo z veseljem. Prav gotovo pa bomo pri vrtnarjenju naleteli tudi na težave, ki pa bodo manjše, če bomo dobro poznali rastline in rastne razmere svojega vrta. Previdnost velja tudi pri opravilih, ki zahtevajo večjo moč, kot je na primer dvigovanje vreč z gnojili, zemlje za rastline v koritu ipd., in tistih del, ki jih opravljamo dalj časa bodisi sklonjeni ali v čepe.

- Oglas -

Vrt si uredimo tako, da bomo v njem dejansko uživali, saj je sprostitev po napornem delavniku ključnega pomena ne le za naše zdravje, ampak tudi za delo, s katerim si služimo vsakdanji kruh.

Robert Mabič, arhiv Zdravja

.

NAJNOVEJŠE