Slastne presne marelične tablice

Zdrav in priročen energijski prigrizek, ki si ga zelo hitro lahko pripravimo sami, so najrazličnejše športne tablice, ki nas odlično razveselijo kadar smo na poti ali ko si doma po kosilu zaželimo nekaj sladkega. Suhe marelice so bogate z beta karotenom in kalcijem ter ščitijo naše srce. Mandlji sodijo med najbolj alkalne oreščke in vsebujejo ogromno zdravih maščob. Prav tako ima cimet veliko koristi za naše telo, saj znižuje slab holesterol, blaži različne prebavne motnje in prispeva h krepitvi našega imunskega sistema.

Presne marelične tablice

Sestavine:

  • 2 medjoola datlja (ali 3-4 navadni)
  • ½ skodelice nasekljanih suhih marelic (namočene za 1 uro)
  • 1 skodelica mandljev
  • ½ čajne žličke cimeta v prahu
  • 1 čajna žlica kokosovega olja
  • Voda od marelic za konsistenco

V multipraktiku zmeljite mandlje, nato dobljeni mandljevi moki dodate suhe marelice (brez vode), datlje, cimet in kokosovo olje. Vse skupaj dobro premešate, da se masa poveže. Po potrebi dodajate nekaj vode od namočenih marelic. V pekač na dno podložite peki papir, nato nanj z žlico zgladite maso ter postavite v hladilnik. Ko se masa nekoliko strdi, jo s peki papirjem vzamemo ven iz pekača in narežemo poljubno velike tablice. Lahko jih posamezno zavijemo v peki papir ter shranimo v hladilniku, kjer se obdržijo tudi en teden. Če pa imate doma sušilnik, pa jih lahko tudi posušite, da dobite bolj hrustljavo različico. S sušenjem pa jim podaljšamo tudi obstojnost.

Če želite spoznati še več receptov za zdrave in žive jedi (kot so: smetanovo-gobova ekspresna juha, vietnamski zvitki s sezonsko zelenjavo in okusno vitaminsko omako, presne testenine s smetanovo kremno omako in mariniranim brokolijem, rožičeva čokolada z ajdinimi krispiji, limetina torta z irish mossem), se lahko udeležite presne delavnice S preprostimi recepti do svežega počutja, na kateri se boste naučili priprave nekaterih slastnih presnih jedi, ki jih boste na koncu tudi pojedli.

Presna kuharska mojstrica Anja Horvat Jeromel vam bo predstavila, kako lahko na najpreprostejši način v svojo vsakodnevno rutino vključite več zdrave, žive hrane, tudi če se ne prehranjujte presno in če se ne odrečete vsem svojim pregreham. Ne boste verjeli, da so lahko žive in hranilno bogate jedi tudi tako okusne. Spoznali boste, kako lahko poenostavite način prehranjevanja tako, da ohranite njegovo kakovost, dobite več energije, zdravje, vitek stas in se hkrati razstrupite, pomladite ter prebudite svojo dušo.

Presna delavnica bo potekala v četrtek, 22. marca 2012, od 17. do 20. ure, v restavraciji Krinolina, v Ljubljani.

Prijavite se lahko na mail: [email protected] ali po tel. 040-29-77-28.

Več informacij: www.ekologicen.si

Anja Horvat Jeromel