Slastna presna čokolada za sladkanje brez slabe vesti

    Vse bolj bliža december in božični prazniki, ki so čas, ko se radi posladkamo in kaj dobrega pripravimo tudi v domači kuhinji. Kaj je boljšega kot najbolj preprosta, priljubljena in zdrava sladica, ki razveseli vsakega ljubitelja čokolade – slastna presna čokolada. Prav tako jo lahko brez slabe vesti ponudimo otrokom, saj ne vsebuje rafiniranega sladkorja ali konzervansov. Primerna je tudi za alergike in vegane, ker jo naredimo brez mlečnih izdelkov, soje in glutena.

    Presna čokoladaSestavine:

    • ½ skodelice masla iz indijskih oreščkov
    • 1/2 skodelice čistega kakava v prahu
    • ½ skodelice kakavovega masla (lahko uporabimo tudi kokosovo olje ali le del količine nadomestimo s kokosovim oljem)
    • 1 čajna žlička vanilije v prahu
    • 3 jedilne žlice agavinega ali javorjevega sirupa (ali mešanica)
    • ščep soli

    Priprava:
    Najprej v posebni skodelici stopimo kakavovo maslo (ali kokosovo olje), da postane tekoče. Najbolje se obnese, da to naredimo v pečici ali dehidratorju na 40 stopinj, saj tako ohranimo vse hranilne snovi. V stopljeno kakavovo (kokosovo) maslo nato vmešamo kakav v prahu ter dodamo maslo iz indijskih oreščkov (tega lahko kupimo že narejenega v Jablani ali kateri od trgovin z zdravo prehrano ali ga naredimo tako da zelo gladko zmeljemo indijske oreščke). Primešamo še vanilijo v prahu, ščepec soli in agavin sirup ter vse skupaj dobro premešamo (lahko si pomagamo s stepalnikom). Ko je masa homogena in gladka jo vlijemo v velik model na peki papir ali v manjše modelčke različnih oblik. Po želji lahko dodamo najrazličnejše oreščke (mandlje, lešnike, indijske oreščke, pistacije …), rozine, goji jagode, kokosove kosmiče … Na koncu maso postavimo na hladno, da se strdi. In čokolada je pripravljena za sladke užitke.

    PREBERITE TUDI:  Solatni prelivi za vse okuse

    Presne delavnice

    Če vas zanimajo tudi podobni zdravi recepti, kot so marelično kokosove praline, nežna bela čokolada z goji jagodami, športne praline za moč, sušene presne božične zvezdice in čokoladno-pomarančni mousse, potem naj vas povabimo na presno delavnico, kjer se bomo lotili izdelave tudi navedenih receptov in sladkanja z njimi.

    Na delavnici boste spoznali tudi najrazličnejše tehnike in trike za pripravo zdravih presnih sladic in pripomočke, ki jih potrebujemo pri pripravi. Razkrili vam bomo tudi alternativne možnosti zdravju prijaznih sladil ter vam predstavili, katere so čarobne osnovne sestavine, iz katerih lahko sami ustvarjate svoje dobrote. Seznanili se boste s pripravo rastlinskega mleka iz oreščkov in pridobili številne uporabne nasvete za uporabo oreščkov v sladicah. Naučili se boste izdelati datljevo pasto in spoznali možnosti njene uporabe. Navdušeni boste spoznali vse prednosti surovega kakava ter ter številne uporabne informacije.

    Delavnica je pomoč za vse, ki si želijo vključiti več zdrave hrane v svoje jedilnike, pa niso pripravljeni na drastične spremembe v svojem življenju, so zdrave presne sladice odlična in najlažja pot. Tako lahko na preprost in hiter način očaramo sovje domače ali za posebno priložnost poskrbimo za zdravo sladico ter sebe in goste razvajamo z božanskimi okusom. Recepti, ki jih boste pripravili na delavnici, so primerni tudi za alergike, saj ne vsebujejo mlečnih izdelkov, glutena, jajc in arašidov.

    Zdravemu sladkemu razvajanju, ki ga bo vodila Anja Horvat Jeromel v okviru Zavoda Ekologičen in Presne umetnosti (www.presnaumetnost.si), se lahko pridružite v četrtek 17. novembra 2011 ali v četrtek 1. decembra 2011 od 17h do 20h, v restavraciji Krinolina v Ljubljani. Cena delavnice je 45 EUR na osebo. Za več informacij in prijave se javite na [email protected]  ali 040-297-728.

    PREBERITE TUDI:  Čaj proti nadležnemu zatekanju nog

    Ustanoviteljica Presne umetnosti, Anja Horvat Jeromel, pravi, da verjame, da je vsak od nas bog, zato si zasluži kakovostno, živo hrano: »Naj hrana bogov postane hrana za človeštvo. Vsi vemo in tudi zdravniki ter drugi prehranski strokovnjaki poudarjajo, da bi morali uživati predvsem veliko sadja in zelenjave, a hkrati uživamo vse več prazne, toplotno razvrednotene, industrijske, kemično obogatene hrane. Priča smo vse večjemu obolevanju ljudi za najrazličnejšimi boleznimi, ki jih imenujemo novodobne bolezni.

    Čudimo se, kako lahko za določenimi boleznimi, ki so prej veljale za starejše, zbolijo že otroci. Po drugi strani iz prakse poznamo vse več ozdravitev ljudi, ki so spremenili način prehranjevanja in se začeli prehranjevati pretežno z živo rastlinsko hrano. Zato si s Presno umetnostjo prizadevamo ljudi ozaveščati, navdihovati in jim pomagati k zdravemu in okusnemu prehranjevanju. In nenazadnje se strinjam z izjavo, ki mi jo je dejala ena od tujih slavnih presnojedk: presnojedsko gibanje po vsem svetu je v tem trenutku v velikem razmahu in ima moč, da spremeni svet.«

    Anja Horvat Jeromel, oglasno sporočilo

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    1 komentar

    1. Je še kdo poskusil ta recept? Meni se čokolada sploh ni hotela strditi, in sicer zaradi (doma zmletega) masla iz indijskih oreščkov… Uporabila sem pa kokosovo maslo in navaden sladkor, ampak to ne bi smelo vplivati. Drugič bom uporabila kupljeno kikirikijevo maslo.

    Comments are closed.