Sladki krompir je lahko zelo zdrava priloga oziroma celo glavna jed. Vsebuje namreฤ ogromno esencialnih vitaminov, mineralov in drugih koristnih hranilnih snovi. Tako ni nenavadno, da je prav sladki krompir oziroma ena od razliฤic tega ลพivila zelo pomembna sestavina prehrane prebivalcev japonskega otoka Okinava, ki spada med t. i. modre cone โ obmoฤja, kjer ljudje ลพivijo najdlje.
Pri tem pa je zanimivo, da lahko postane sladki krompir ลกe bolj zdravo ลพivilo, ฤe ga skuhamo vnaprej in nato pojemo ลกele naslednji dan. Zdi se nenavadno, saj obiฤajno sliลกimo, da hrane veฤinoma ni dobro pogrevati, vendar obstaja logiฤna razlaga. Povezana je s t. i. odpornim oziroma neprebavljivim ลกkrobom (ang. resistant starch) v sladkem krompirju โฆ
Neprebavljivi ลกkrob je zelo pomemben za ฤrevesno zdravje
Kot je bilo omenjeno uvodoma, je sladki krompir odliฤen vir pomembnih hranilnih snovi. To velja ลกe posebej za vitamin C in za karotenoide, za katere se vฤasih uporablja tudi poimenovanje provitamin A, saj gre za snovi, ki se v telesu pretvorijo v vitamin A (podoben princip je na primer mogoฤe zaznati tudi pri uลพivanju korenja; karotenoidi so namreฤ v osnovi barvila, pri ฤemer je oranลพna barva ลพivil obiฤajno povezana z betakarotenoidom). Redno uลพivanje sladkega krompirja torej zmanjลกa moลพnost za pomanjkanje vitamina C in A, ki sta izredno pomembna za dobro zdravje. Sladki krompir pa je med drugim tudi dober vir kalija. V primerjavi z navadnim belim krompirjem je glikemiฤni indeks tega ลพivila precej manjลกi, zato je sladki krompir tudi bistveno boljลกa izbira za sladkorne bolnike. Med pozitivne vplive na zdravje, ki si jih lahko obetate, ฤe boste na svoj jedilnik redno uvrลกฤali sladki krompir oziroma jedi, pripravljene iz tega ลพivila, med drugim spadata izboljลกano ฤrevesno zdravje in manj teลพav s spominom. Seveda pa je ena odlik sladkega krompirja tudi prijetno sladkast okus.
Razlogov za uลพivanje sladkega krompirja je torej veฤ kot dovolj. ลฝivilo, ki je ลพe v osnovi zelo zdravo, pa lahko postane ลกe malce koristnejลกe, ฤe ga ne boste pojedli takoj po kuhanju, ampak ลกele naslednji dan oziroma v naslednjih dneh. Omenili smo, da je to povezno z neprebavljivim ลกkrobom. Gre za podvrsto ogljikovih hidratov, ki je izjemno koristna za naลกe ฤrevesno zdravje. Kot pove ลพe samo ime, gre za snov, ki je naลกe telo ne more (popolnoma) razgraditi. Tako potuje skozi tanko ฤrevo, ne da bi se pri tem povsem prebavilo. Ko neprebavljivi ลกkrob doseลพe debelo ฤrevo, se priฤne postopek fermentacije. Snov postane t. i. prebiotik, torej hrana za koristne bakterije oziroma probiotike, ki naseljujejo naลกe ฤrevesje.
Med ohlajevanjem se ponovno vzpostavijo vezi, ki so se razrahljale med toplotno obdelavo
Poleg tega, da je neprebavljivi ลกkrob koristen za ฤrevesje oziroma za ฤrevesno zdravje, lahko pomaga tudi pri hujลกanju in nato pri vzdrลพevanju zdrave telesne teลพe. Za povrh pa igra pomembno vlogo pri zmanjลกevanju nevarnosti za presnovne in srฤno-ลพilne bolezni. Med kuhanjem oziroma med toplotno obdelavo se zgradba neprebavljivega ลกkroba deloma razrahlja. Toda ฤe poฤakamo, da se ลพivilo ohladi, se vezi deloma tvorijo na novo. To se sicer ne zgodi le pri sladkem krompirju, ampak tudi pri drugih ลพivilih, ki vsebujejo veฤje koliฤine neprebavljivega ลกkroba.
Pred samim zauลพitjem lahko krompir seveda pogrejete. ฤeprav se bo pri tem (ponovno) uniฤilo nekaj neprebavljivega ลกkroba, bo koliฤina ลกe vedno precej veฤja kot neposredno po kuhanju. Seveda pa pazite, da pogrevanje ne bo trajalo predolgo. ล e ena moลพnost pa je, da si privoลกฤite hladen sladki krompir. Med drugim je lahko to zelo zanimiv dodatek razliฤnim solatam.