Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaSladki krompir je lahko naslednji dan celo bolj zdrav!

Sladki krompir je lahko naslednji dan celo bolj zdrav!

MORDA VAS ZANIMA

Sladki krompir je lahko zelo zdrava priloga oziroma celo glavna jed. Vsebuje namreč ogromno esencialnih vitaminov, mineralov in drugih koristnih hranilnih snovi. Tako ni nenavadno, da je prav sladki krompir oziroma ena od različic tega živila zelo pomembna sestavina prehrane prebivalcev japonskega otoka Okinava, ki spada med t. i. modre cone – območja, kjer ljudje živijo najdlje.

- Oglas -

Pri tem pa je zanimivo, da lahko postane sladki krompir še bolj zdravo živilo, če ga skuhamo vnaprej in nato pojemo šele naslednji dan. Zdi se nenavadno, saj običajno slišimo, da hrane večinoma ni dobro pogrevati, vendar obstaja logična razlaga. Povezana je s t. i. odpornim oziroma neprebavljivim škrobom (ang. resistant starch) v sladkem krompirju …

Neprebavljivi škrob je zelo pomemben za črevesno zdravje

Kot je bilo omenjeno uvodoma, je sladki krompir odličen vir pomembnih hranilnih snovi. To velja še posebej za vitamin C in za karotenoide, za katere se včasih uporablja tudi poimenovanje provitamin A, saj gre za snovi, ki se v telesu pretvorijo v vitamin A (podoben princip je na primer mogoče zaznati tudi pri uživanju korenja; karotenoidi so namreč v osnovi barvila, pri čemer je oranžna barva živil običajno povezana z betakarotenoidom). Redno uživanje sladkega krompirja torej zmanjša možnost za pomanjkanje vitamina C in A, ki sta izredno pomembna za dobro zdravje. Sladki krompir pa je med drugim tudi dober vir kalija. V primerjavi z navadnim belim krompirjem je glikemični indeks tega živila precej manjši, zato je sladki krompir tudi bistveno boljša izbira za sladkorne bolnike. Med pozitivne vplive na zdravje, ki si jih lahko obetate, če boste na svoj jedilnik redno uvrščali sladki krompir oziroma jedi, pripravljene iz tega živila, med drugim spadata izboljšano črevesno zdravje in manj težav s spominom. Seveda pa je ena odlik sladkega krompirja tudi prijetno sladkast okus.

Priprava sladkega krompirja

Razlogov za uživanje sladkega krompirja je torej več kot dovolj. Živilo, ki je že v osnovi zelo zdravo, pa lahko postane še malce koristnejše, če ga ne boste pojedli takoj po kuhanju, ampak šele naslednji dan oziroma v naslednjih dneh. Omenili smo, da je to povezno z neprebavljivim škrobom. Gre za podvrsto ogljikovih hidratov, ki je izjemno koristna za naše črevesno zdravje. Kot pove že samo ime, gre za snov, ki je naše telo ne more (popolnoma) razgraditi. Tako potuje skozi tanko črevo, ne da bi se pri tem povsem prebavilo. Ko neprebavljivi škrob doseže debelo črevo, se prične postopek fermentacije. Snov postane t. i. prebiotik, torej hrana za koristne bakterije oziroma probiotike, ki naseljujejo naše črevesje.

Med ohlajevanjem se ponovno vzpostavijo vezi, ki so se razrahljale med toplotno obdelavo

Poleg tega, da je neprebavljivi škrob koristen za črevesje oziroma za črevesno zdravje, lahko pomaga tudi pri hujšanju in nato pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Za povrh pa igra pomembno vlogo pri zmanjševanju nevarnosti za presnovne in srčno-žilne bolezni. Med kuhanjem oziroma med toplotno obdelavo se zgradba neprebavljivega škroba deloma razrahlja. Toda če počakamo, da se živilo ohladi, se vezi deloma tvorijo na novo. To se sicer ne zgodi le pri sladkem krompirju, ampak tudi pri drugih živilih, ki vsebujejo večje količine neprebavljivega škroba.

- Oglas -

Pred samim zaužitjem lahko krompir seveda pogrejete. Čeprav se bo pri tem (ponovno) uničilo nekaj neprebavljivega škroba, bo količina še vedno precej večja kot neposredno po kuhanju. Seveda pa pazite, da pogrevanje ne bo trajalo predolgo. Še ena možnost pa je, da si privoščite hladen sladki krompir. Med drugim je lahko to zelo zanimiv dodatek različnim solatam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×