0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSivka ali lavandin?

Sivka ali lavandin?

MORDA VAS ZANIMA

V enem od prejšnjih člankov sem obljubila, da bom razložila, kaj so kemotipi pri eteričnih oljih.

- Oglas -

KemotipKemotip sestavljajo rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi, zato je zelo dobro, da poznate njihov obstoj.

Veliko eteričnih olj ima različne tipe in kemotipe. Določena kemotipizirana eterična olja se imenujejo popolnoma enako (imajo tudi isto latinsko ime) in se med sabo razlikujejo edino po oznaki CT za katero je navedena prevladujoča sestavina kot npr. timijan CT timol (lat. Thymus vulgaris) in timijan CT linalol (lat. Thymus vulgaris). Lahko se zgodi, da kemotipizirano eterično olje dobi “priimek” po prevladajučem vonju npr. limonski evkaliptus (lat. Eucalyptus citriodora) ali po regiji od koder izvira kot npr. citronela CT java (lat. Cymbopogon winterianus).

TimijanRastlinski kemotipi nastanejo zaradi različnih faktorjev kot so različna klima, podlaga ali lokacija. Lahko smo prepričani, da kemijska sestava sivke ne bo enaka, če raste na Primorskem ali v gorah francoske Provanse. Različna kemijska sestava pomeni drugačno delovanje. Tako je hvarska sivka najpogosteje lavandin (lat. Lavandula x hybrida), ki je zaradi večjega odstotka alkoholov močnejši antiseptik ter deluje manj uspavalno od prave sivke (lat. Lavandula officinalis), ki raste v francoski Provansi. Mogoče ste opazili, da gre v tem primeru tudi za različni latinski imeni. Lavandin je namreč križanec med pravo sivko in širokolistno sivko, so pa seveda vsi iz iste družine.

- Oglas -

SivkaPosebno pozorni bodite pri eteričnih oljih, ki imajo isto ali podobno ime, hkrati pa so iz popolnoma različne vrste ali družine rastlin. Tipičen primer je eterično olje sandalovine (lat. Santalum album). Pogosto se za sandalovino “skriva” zahodno indijska sandalovina (lat. Amyris balsamifera), ki pripada drugi družini in ima zelo različne lastnosti od sandalovine ter je seveda bolj poceni.

Ne nazadnje je potrebno vzeti v obzir tudi dejstvo, da iste rastline vsako leto proizvedejo malce drugačno eterično olje, zaradi različnih klimatskih pogojev. Lahko rečemo, da je eterično olje “duša” rastline in je “živo”. Življenje samo po sebi pomeni spremembo in raznovrstnost, zato je vsako eterično olje različno, kot smo različni ljudje. Torej bo vsakdo lahko našel eterično olje, ki je primerno zanj. Takšno olje nam pomaga pri naših fizičnih težavah, podpira naše čustveno stanje in nas inspirira.

Za globlji vpogled na eterična olja vas vabim na delavnico “Osnove aromaterapije 1”. Več informacij na www.aromadelavnice.si

Melani Kovač, aromaterapevtka

.

NAJNOVEJŠE