Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaSivka ali lavandin?

Sivka ali lavandin?

MORDA VAS ZANIMA

V enem od prejšnjih člankov sem obljubila, da bom razložila, kaj so kemotipi pri eteričnih oljih.

- Oglas -

KemotipKemotip sestavljajo rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi, zato je zelo dobro, da poznate njihov obstoj.

Veliko eteričnih olj ima različne tipe in kemotipe. Določena kemotipizirana eterična olja se imenujejo popolnoma enako (imajo tudi isto latinsko ime) in se med sabo razlikujejo edino po oznaki CT za katero je navedena prevladujoča sestavina kot npr. timijan CT timol (lat. Thymus vulgaris) in timijan CT linalol (lat. Thymus vulgaris). Lahko se zgodi, da kemotipizirano eterično olje dobi “priimek” po prevladajučem vonju npr. limonski evkaliptus (lat. Eucalyptus citriodora) ali po regiji od koder izvira kot npr. citronela CT java (lat. Cymbopogon winterianus).

TimijanRastlinski kemotipi nastanejo zaradi različnih faktorjev kot so različna klima, podlaga ali lokacija. Lahko smo prepričani, da kemijska sestava sivke ne bo enaka, če raste na Primorskem ali v gorah francoske Provanse. Različna kemijska sestava pomeni drugačno delovanje. Tako je hvarska sivka najpogosteje lavandin (lat. Lavandula x hybrida), ki je zaradi večjega odstotka alkoholov močnejši antiseptik ter deluje manj uspavalno od prave sivke (lat. Lavandula officinalis), ki raste v francoski Provansi. Mogoče ste opazili, da gre v tem primeru tudi za različni latinski imeni. Lavandin je namreč križanec med pravo sivko in širokolistno sivko, so pa seveda vsi iz iste družine.

SivkaPosebno pozorni bodite pri eteričnih oljih, ki imajo isto ali podobno ime, hkrati pa so iz popolnoma različne vrste ali družine rastlin. Tipičen primer je eterično olje sandalovine (lat. Santalum album). Pogosto se za sandalovino “skriva” zahodno indijska sandalovina (lat. Amyris balsamifera), ki pripada drugi družini in ima zelo različne lastnosti od sandalovine ter je seveda bolj poceni.

- Oglas -

Ne nazadnje je potrebno vzeti v obzir tudi dejstvo, da iste rastline vsako leto proizvedejo malce drugačno eterično olje, zaradi različnih klimatskih pogojev. Lahko rečemo, da je eterično olje “duša” rastline in je “živo”. Življenje samo po sebi pomeni spremembo in raznovrstnost, zato je vsako eterično olje različno, kot smo različni ljudje. Torej bo vsakdo lahko našel eterično olje, ki je primerno zanj. Takšno olje nam pomaga pri naših fizičnih težavah, podpira naše čustveno stanje in nas inspirira.

Za globlji vpogled na eterična olja vas vabim na delavnico “Osnove aromaterapije 1”. Več informacij na www.aromadelavnice.si

Melani Kovač, aromaterapevtka

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×