0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSirup proti kašlju iz čebule, ingverja in česna

Sirup proti kašlju iz čebule, ingverja in česna

MORDA VAS ZANIMA

Kašelj je naravni odziv na presežek sluzi v našem dihalnem sistemu. S pomočjo kašlja se poskuša telo znebiti odvečne sluzi in tako sprostiti dihalne poti. Kašelj, ki je pogost simptom gripe in prehlada, pa tudi sorodnih obolenj, je torej po eni strani zelo koristen. Vendar pa je po drugi strani vse prej kot prijeten, še posebej če vztraja predolgo. Če se spopadate z zelo intenzivnim kašljem, vam priporočamo uporabo povsem naravnega, doma izdelanega sirupa, ki ga lahko pripravite iz samo štirih sestavin …

- Oglas -

Sestavine za izdelavo sirupa proti kašlju in postopek izdelave

  • približno 500 gramov sladkorja (po želji lahko uporabite tudi kokosov sladkor)
  • 1–2 srednje veliki čebuli
  • 2 glavi česna
  • 1 pest svežega ingverja

Česen, čebulo in ingver olupite ter jih nato nasekljajte na čim bolj drobne koščke. Še bolje pa bo, če jih naribate. V večji steklen kozarec stresite prvo plast koščkov ingverja, česna in čebule, ki naj bo debela približno 1 cm. Nato dodajte plast sladkorja. Plast sladkorja naj bo debela približno 1–2 cm oziroma toliko, da povsem prekrije koščke čebule, česna in ingverja. Koraka nato ponavljajte, dokler ne porabite vseh sestavin. Zaključite s tanko plastjo sladkorja in kozarec zaprite. Po nekaj urah bo sirup pripravljen. Koščkov ingverja, čebule in česna ne odstranjujte. Ko boste želeli uporabiti sirup, jih z žlico preprosto potisnite navzdol. Za pomiritev razdraženega žrela oziroma kašlja zaužijte žličko sirupa približno od 2- do 3-krat dnevno. Sirup lahko v hladilniku počaka približno 6–12 mesecev.

Alicin v česnu prispeva h krepitvi imunskega sistema

Česen je zelo koristen za okrepitev imunskega sistema. Tako ne pomaga samo pri kašlju, ampak tudi pri hitrejšem premagovanju okužbe. Za uspešno premagovanje okužbe je namreč nujen močan imunski sistem, sicer telo ne more uničiti patogenih organizmov, ki so krivi za bolezen. Za pozitiven vpliv česna je zaslužen predvsem alicin, žveplova spojina, ki se sprosti, ko česen nasekljamo ali prežvečimo. Smiselno je tudi preventivno uživanje česna. Če je naš imunski sistem močan, se namreč zmanjšajo možnosti za to, da zbolimo, tudi če smo izpostavljeni patogenim organizmom. Seveda pa je česen znan tudi po številnih drugih pozitivnih vplivih na zdravje (protibakterijski učinki, zaščita srca in ožilja itn.).

Čebulni pripravki – priljubljeno ljudsko zdravilo proti kašlju

Tudi čebula prispeva h krepitvi imunskega sistema in s tem k uspešnejšemu premagovanju okužbe, še posebej koristna pa je za blaženje kašlja. Pripravki iz čebule se že več stoletij uporabljajo kot naravna pomoč pri blaženju kašlja. Čebulni sirup je le ena izmed možnosti. Za sprostitev dihalnih poti in s tem za ublažitev kašlja je lahko denimo zelo koristna čebula na nočni omarici. Pred spanjem čebulo preprosto olupite in jo narežite. Krožnik s koščki čebule nato položite na nočno omarico. Vonj bo sicer zelo intenziven, vendar je prav to glavni razlog za učinkovitost metode. Čebula na nočni omarici bo spodbudila izločanje presežka sluzi. Tako boste imeli med spanjem precej manj težav s kašljem. Blagodejne učinke čebule pa lahko izkoristite tudi tako, da čebulo pred spanjem narežete na tanke rezine, ki jih položite na podplate, nato pa si obujte nogavice.

- Oglas -

Za piko na i poskrbijo protivnetni učinki ingverja

Za učinkovitost sirupa proti kašlju, pripravljenega v skladu s postopkom, opisanim zgoraj, pa je seveda zaslužen tudi ingver. Uporaba te sestavine je priporočljiva predvsem zaradi protivnetnih učinkov ingverja, ki so povezani s spojino, imenovano gingerol. Za intenziven kašelj je namreč pogosto krivo razdraženo, vneto grlo. Ker ingver ublaži vnetje, lahko torej pričakujete tudi umiritev kašlja.

NAJNOVEJŠE