Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaSimptomi Slabokrvnosti: pozorni bodite tudi na manj tipične znake

Simptomi Slabokrvnosti: pozorni bodite tudi na manj tipične znake

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, kateri so tipični simptomi slabokrvnosti, imenovane tudi anemija? Mnogim dela težave že prepoznavanje najpogostejših znakov. Tako lahko traja precej dolgo, preden težave, ki jih doživljate, povežete s pomanjkanjem železa ter posledično rdečih krvničk in hemoglobina v krvi. Poleg tega pa obstajajo tudi nekateri manj tipični simptomi, ki nakazujejo, da bi lahko šlo za anemijo.

- Oglas -

Anemia in simptomi slabokrvnosti

Pogosta zadihanost in omotičnost

Slabokrvnost je sicer najpogosteje povezana s pomanjkanja železa, vendar pa se lahko pojavi tudi v primeru, da telesu primanjkuje vitamina B12. V obeh primerih pride do slabše oskrbe celic s kisikom, zaradi česar imajo številni težave s tem, da postanejo zelo hitro zadihani, pogosto pa se pojavlja tudi omotičnost.

Zelo huda utrujenost

Verjetno najbolj tipičen simptom slabokrvnosti je huda utrujenost. Nekateri sicer občutijo povečano utrujenost predvsem takrat, ko so fizično aktivni, spet pri drugih pa se pojavlja praktično ves dan. Tudi tu je simptom povezan z nezadostno oskrbo celic s kisikom. Seveda pa zgolj utrujenost še ne pomeni, da gre zagotovo za anemijo, saj je lahko to tudi simptom številnih drugih zdravstvenih težav. Zanesljive odgovore tako daje šele analiza krvi.

Nenavadno bleda koža

Opažate, da je vaša koža zadnje čase nenavadno bleda? Brez železa (in/ali vitamina B12) do kože ne pride dovolj krvi, zato lahko prihaja do sprememb barve. V večini primerov to pomeni zelo bledo kožo, včasih pa lahko koža dobi tudi rumenkast odtenek.

Želja po čudnih »prigrizkih«

- Oglas -

Najbrž najbolj nenavaden simptom, ki ga doživijo nekateri ljudje, če so slabokrvni, je želja po zelo čudnih prigrizkih, ki nimajo (praktično) nikakršne hranilne vrednosti za naše telo. To lahko na primer pomeni močno željo po ledenih kockah, sodi bikarboni, glini ipd. Zdravniki še vedno ne vedo povsem natančno, zakaj pride do tega nenavadnega simptoma.

Neprestano mrzle dlani in stopala

V primeru anemičnosti jo običajno najslabše odnesejo naše okončine, še posebej najbolj skrajni deli, torej dlani in stopala. Ker gre za dele telesa, ki so najbolj oddaljeni od srca, je prekrvavitev v tem predelu pogosto najslabša. Posledično imate lahko zelo pogosto težave z mrzlimi stopali in dlanmi, čeprav je temperatura v prostoru/zunaj dovolj visoka.

Pogosti glavoboli

Glavobol je sicer lahko težava sam po sebi, vendar pa je včasih tudi simptom drugih težav. Če imate v zadnjem obdobju precej več glavobolov kot običajno, je tako vsekakor smiselno, da se opravi tudi analiza krvi, na podlagi katere bo mogoče ugotoviti, ali ne gre morda za slabokrvnost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×