ReceptiGlavne jediSegedin golaž brez mesa s peteršiljevimi njoki

Segedin golaž brez mesa s peteršiljevimi njoki

MORDA VAS ZANIMA

Segedin golaž lahko naredimo tudi brez mesa. Segedin je sicer madžarska jed, ki jo pogosto najdemo tudi na naših krožnikih, še posebej v jesensko-zimskih mesecih ter na turističnih kmetijah in gorskih kočah. Tako kot sarme pravijo tudi za segedin golaž – da je z vsakih pogrevanjem boljšega okusa. Mi smo se ga tokrat lotili pripravljati brez mesa, lahko pa seveda namesto mesa po želji uporabite sejtan in veganske klobase, da bo izgledal kot pravi. Zato je tudi čas kuhanja nekoliko krajši. In kaj postrežemo ob segedinu? Najbolj se mu prida velik kos domačega kruha, kruhovi cmoki ali celo krompir. Mi smo tokrat za prilogo pripravili njoke s peteršiljem.

- Oglas -

SESTAVINE (4 porcije):

Golaž s kislim zeljem

  • 2 čebuli
  • 200 g sejtana (po želji)
  • 100 g veganske klobase (po želji)
  • 200 g kislega zelja
  • 40 g kokosove maščobe
  • 1 žlica sladke paprike
  • 30 g paradižnikove mezge
  • morska sol
  • mleti črni poper
  • ščepec mlete kumine
  • 2 lovorova lista

Njoki s peteršiljem

  • 300 g grobe moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 120 ml mleka
  • 20 g masla
  • 4 vejice peteršilja

PRIPRAVA:

  1. Čebulo olupite in narežite. Če boste segedinu dodali sejtan in klobaso, ju narežite na koščke oziroma na kolobarje. Odcedite kislo zelje in ga nasekljajte. Raztopite maščobo v loncu. Dodajte čebulo in jo popražite, dokler rahlo ne porjavi. Dodajte sejtan in pecite nekaj minut. Vmešajte sladko papriko in paradižnikovo mezgo. Vlijte 300 ml vode. Začinite s soljo in črnim poprom ter dodajte lovorjev list, kumino in 100 g kislega zelja. Pokrijte s pokrovom in kuhajte na majhnem ognju približno pol ure.
  2. V lonec dodajte preostalo kislo zelje in malo vode (če je potrebno). V majhni skledi dobro premešajte moko z malo vode. Premešajte golaž. Kuhanje nadaljujte približno 10 minut in jo nato odstavite z ognja.
  3. Za njoke s peteršiljem stresite grobo moko v skledo. Vmešajte pecilni prašek, ščepec soli in obe jajci. Vlijte mleko in stopljeno maslo. Dobro premešajte, nato pa gnetite dokler ne dobite gladke mase. V testo stresite še sesekljan peteršilj. Zavrite soljeno vodo. Z dvema čajnima žličkama oblikujte njoke. Kuhamo v vreli vodi 8 minut. Nato poberite njoke iz vode in odcedite. Postrezite s segedin golažem.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×