0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRevija Bodi ekoRevija Bodi eko, november-december 2020

Revija Bodi eko, november-december 2020

Seveda je bila prav vsaka izdana številka namenjena vam, bralcem, tokratno pa vam posvečamo še z večjim veseljem. V rokah namreč držite posebno izdajo revije Bodi eko. To je jubilejna, že 100. številka naše revije, ki predstavlja pomemben mejnik našega delovanja.

Bodi eko je revija, ki že vrsto let razveseljuje z zanimivimi vsebinami. Je revija, ki nastaja iz ljubezni do zdravega načina življenja in to ljubezen širi med vas, dragi bralci. V vseh teh letih smo z vami delili na stotine navdihujočih zgodb, koristnih nasvetov in zdravih receptov.

Tokratna številka nam je tudi opomnik, da do tu ne bi prišli brez pomoči. Zato se želimo ob tej priložnosti zahvaliti vsem, ki ste skozi leta pisali in brali z nami. Zahvala gre strokovnjakom z najrazličnejših področij, ki ste na naše strani zlili delček sebe in z nami delili svoje znanje. Hvala vsem ostalim avtorjem, ki ste na najrazličnejših koncih iskali in našli mnoge zanimive zgodbe ter jih predstavili našim bralcem. Hvala vsakomur, ki je na kakršenkoli način sodeloval in omogočil, da lahko praznujemo 100. izdajo.

Največja zahvala pa gre našim zvestim bralcem. Vsem, ki vsak mesec z veseljem prelistate naše strani in vsakokrat najdete kaj zanimivega zase. Ki nas redno podpirate z nakupom in nam z naročninami izkazujete zaupanje, s tem pa podpirate tudi zdrav način življenja in pokažete, da vam ni vseeno zase, za druge in za okolje. Hvala, ker ste del naše zgodbe in ste skupaj z nami prikorakali do stote stopničke.

V težkih časih, v katerih smo se znašli, je sodelovanje še večjega pomena, zato vse, ki na našo revijo še niste naročeni, vabimo, da nas pokličete na 01 292 72 53 ali izpolnite spletno naročilnico. Tokrat smo za vse nove naročnike pripravili še posebno zanimiva in uporabna darilca.

In kaj smo vam pripravili v 100. številki revije Bodi eko?

Nasveti in vaje za zdrave kolke

Kolk je drugi največji sklep v telesu (prvi je koleno) in po svoji funkciji zelo dominanten pri samem gibanju. Je kroglast sklep in del medenice, saj se prek nje prenašajo sile iz zgornjega dela telesa vse do stopal in obratno.

Ukrotite viruse s pomočjo iz narave

Čeprav je letos o tem resda veliko več govora, je pomembno zavedanje, da so virusi pogosta tegoba prav vsako leto, najpogosteje v mrzlih jesenskih in zimskih mesecih. Okužbam z virusi se lahko izognemo z že znanimi pravili in ukrepi; torej s temeljitim umivanjem rok, upoštevanjem higiene kašlja in kihanja, rednim prezračevanjem prostorov … Kako pa nam lahko v boju proti virusi pomaga mati narava?

NAGRADNA IGRA

Ker smo skupaj prišli do praznične jubilejne 100. številke revije Bodi eko, smo posebej za vas ob tej priložnosti pripravili veliko nagradno igro s kar 100 nagradami. Sodelujte in prejmite lepe nagrade in bodite del nas še naprej, saj bomo le skupaj lahko poskrbeli za čistejšo naravo in naše zdravje.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja. Ljubezen do zelišč je v njeni družini že praktično prirojena, skupaj s spoštovanjem narave. Presenetili so me z izrednim gostoljubjem in toplino, obenem pa so me navdušili s poznavanjem najrazličnejših rastlin in zelišč.

Portret: David Attenborough – oče modernih dokumentarcev o naravi

Leta 1926 rojeni David Attenborough velja za legendo, ko gre za dokumentarne filme o naravi. O tem pričajo številne nagrade in priznanja ter dejstvo, da je danes po njem poimenovanih kar nekaj živalskih in rastlinskih vrst. Attenboroughov glas in pojava sta neločljivo povezana z osupljivimi živalskimi in drugimi podobami iz narave, ki so v obliki dokumentarnih filmov in serij našle pot v naše domove.

Marko Slapnik: Prevaja jezik narave v govorico ljudi

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja. Danes se ukvarja predvsem z doživljajskimi pohodi po Logarski dolini, na katerih poskuša ljudem na različne načine približati naravo in jih naučiti, kako se povezati z okoljem.

Zdravilna moč začimb: Začinite svoje zdravje

»Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo hrana,« je znana misel, ki jo je Hipokrat izrekel pred več kot 2000 leti. To priporočilo je seveda zelo smiselno upoštevati še danes. A če je že za hrano nasploh mogoče trditi, da je (lahko) zdravilo, potem so začimbe in zelišča zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne hranilne snovi …

Zdravi Recepti

Tokrat boste lahko preizkusili:

  • Krompirjevo juho z jurčki
  • Slano bučno pito z rdečo čebulo in brokolijem
  • Tofujeve medaljone
  • Kokosovo kvinojo s karijem
  • Hrustljave zavitke z redkvijo
  • Bučno juho s karamelizirano čebulo
  • Zdrobov flameri z borovnicami

Z naravnimi sredstvi nad bolečino

Narava zdravi. Naj se sliši še tako klišejsko in prevečkrat povedano, sta ti dve besedi trdno dejstvo. Le s čim so si pomagale naše babice, ko na trgu še ni bilo velike ponudbe farmacevtskih zdravil? Z zelišči z domačega vrta, rožicami z bližnjega travnika in najrazličnejšimi gozdnimi rastlinami, iz katerih so pripravljale enostavne, a učinkovite pripravke.

Rastline, ki vplivajo na centralni živčni sistem

Centralni živčni sistem sestavljajo možgani in hrbtenjača. Njegova naloga je obdelava živčnih dražljajev, odgovoren je za koordinacijo delovanja mišic, za delovanje organizma nasploh ter za čustvovanje in razmišljanje. V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ameriški slamnik za boljšo odpornost

Jesen je čas pisanih barv, udobnih puloverjev, slastnih toplih napitkov in na žalost tudi mnogih prehladov. Hladno vreme lahko zelo hitro zamaje naš imunski sistem, ki pa ga lahko okrepimo na mnogo načinov. Ameriški slamnik je ena izmed najbolj zdravilnih rastlin na svetu, ki ima mnogo zdravilnih učinkov. Ravno ta živobarvna cvetnica bo poskrbela, da vaš imunski sistem ne bo podlegel jesenskim vremenskim spremembam.

Nasveti za (jesensko) sajenje okrasnih čebulnic

Prečudovit okrasni vrt zahteva precej načrtovanja in pravilno razporeditev opravil. Če želite, da bodo prihodnjo pomlad vaš vrt preplavile dehteče okrasne cvetlice, ki bodo privabljale občudujoče poglede, je čas, da se lotite sajenja čebulnic. Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih bodo rezultati sajenja zares izjemni.

Gastroenterološke težave pri otrocih

Ko se pri otroku pojavi bolečina v trebušnem predelu, ki jo lahko spremljajo še slabosti, bruhanje in driska ter morda kri na blatu, je pogosto prva misel staršev, da so se pojavile prebavne težave. Vendar pa je situacija lahko veliko bolj resna in obenem zahteva tudi resnejše ukrepe.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -