Revija Bodi ekoRevija Bodi eko, julij-avgust 2020

Revija Bodi eko, julij-avgust 2020

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je sinonim za svobodo, ki jo marsikdo najde tudi med našimi hribi, v neokrnjeni naravi. Slovensko naravo bomo zavoljo turističnih bonov letos vsi raziskali malo bolje. Če boste šli v hribe ali na kolesarsko turo, boste morda srečali Tonko Zadnikar, če boste v divjini in na podeželju, vam bo prav prišlo znanje Jožefe Novak – gospe sta neverjetni in polni nasvetov za zdravje, počutje in lepo življenje.

- Oglas -

Sicer pa smo pripravili nasvete, ki vam bodo prišli prav, ne glede na to, kje boste na dopustu, pa tudi na domačem vrtu in ob poletnem posedanju na terasi. Prav tam bo Bodi eko najlepše prijeti v roke – najprej ga malo preberete, nato si lahko z njim pahljate obraz med pitjem limonade in klepetom s prijateljico, z njim pa si lahko tudi nekoliko zastrete nadležne sončne žarke.

Kakšne vsebine vam ponujamo za poletno branje? Predstavljamo vam nekaj izvlečkov – in če vas ti toliko pritegnejo, da si želite naše zgodbe prebirati redno, se na Bodi eko enostavno naročite in si pridobite še simpatično ekološko darilo.

 • Tonka Zadnikar: Vsaka ženska ima uro časa za gibanje
 • Jožefa Novak: Zelišča za vse križe in težave
 • Zakaj dieta in vadba ne delujeta?
 • Težave s ščitnico, ki jih pripisujemo menopavzi
 • Žolčni kamni so majhni, a velika nadloga
 • Žarki, ki nevarno božajo – sončenje
 • Paraziti: nezaželeni gostje v našem telesu
 • Julia “Butterfly” Hill, ženska, ki je dve leti živela na drevesu
 • Odganjanje žuželk in pomoč pri pikih
 • Preženite poletno utrujenost!
 • Naravna pomoč pri tipičnih poletnih težavah
 • Bolečine v sklepih – 13 nasvetov za ublažitev težav
 • Nega v poletnih mesecih: olja za kožo in lase
 • Za mamice: vadba z vozičkom
 • Poletje na vrtu za odličen jesenski pridelek

V času spremenjenih razmer so naši naročniki še posebej zadovoljno ugotovili, kako super je biti naročnik naše revije. Revijo Bodi eko berete ceneje ter jo vsak mesec prejmete v vaš kar poštni nabiralnik, brez da bi jo morali iskati v trafiki ali drugih prodajnih mestih.

This image has an empty alt attribute; its file name is narocitese.jpg

Tonka Zadnikar: Vsaka ženska ima uro časa za gibanje

Legendarna Tonka, po kateri tudi nosi ime Tonkina koča pod Vršičem, je dobro znana med planinci, pa tudi med tekači. Z njo smo klepetali o oskrbništvu koč in maratonih, ki jih je pretekla, pa tudi o neverjetnih izzivih, ki si jih je zadala ob svoji sedemdesetletnici.

Jožefa Novak: Zelišča za vse križe in težave

Jožefa na obronkih Posavja goji marsikatero zdravilno rastlino, ki je uporabna ne le za čaj, temveč tudi za kremo, olje ali hidrolat za izboljšanje zdravja in počutja. Preberite, kaj vse je mogoče narediti doma z malo truda, in morda se boste za zdravilne rastline navdušili tudi sami.

Zakaj dieta in vadba ne delujeta?

- Oglas -

Želite shujšati, pa vam ne uspe, ali pa celo pridobite kakšen kilogram? Preberite si, katere napake verjetno delate pri prehrani in katere pri vadbi – svetuje trenerka fitnesa in prehranska svetovalka Janja Požun, ki ima s tovrstnimi težavami obilo izkušenj.

Težave s ščitnico, ki jih pripisujemo menopavzi

Marsikatera ženska težava se ne pojavi zaradi menopavze, čeprav jo ti najbolj pogosto pripišemo – lahko gre za nepravilno delovanje ščitnice, ki prinaša s seboj resne simptome in zahteva obravnavo pri zdravniku. Preverite, na kaj je treba biti pozoren!

Žolčni kamni: majhna tvorba, velika nadloga

So žolčni kani res kamni? Seveda, čeprav nastanejo v telesu. In temu se ni mogoče izogniti, nobena preventiva ni znana. Je pa dobro vedeti, da se ne kažejo vedno s hudo bolečino. Tudi takrat, ko ne povzročajo hudih bolečin, jih je pogosto treba odstraniti. O zdravljenju in kirurškem posegu smo se pogovarjali s kirurginjo.

Sončenje: žarki, ki nevarno božajo

Kljub temu, da danes vsi poznamo tveganja za razvoj melanoma, se marsikdo soncu še vedno ne izogiba. Specialista dermatologa smo povprašali o tem, kakšne kreme uporabljati, ali je sonce danes res bolj škodljivo kot nekoč, predvsem pa, kako ravnati ob spremembah kožnih znamenj.

Paraziti – nezaželeni gostje v našem telesu

Sobivanje z nekaterimi organizmi, na primer z dobrimi črevesnimi bakterijami, je za nas dobro. Paraziti, ki jih ne maramo, pa so tisti, ob katerih se večina ljudi že ob misli nanje kar strese. Pa vendar so del vsakdanjika in se z njimi srečujejo tako otroci kot odrasli. Preberite si, kako se jih znebiti.

This image has an empty alt attribute; its file name is narocitese.jpg

Julia Butterfly Hill, ženska, ki je dve leti živela na drevesu

Kaj narediš, če hočejo podreti drevo, ki je raslo več tisoč let? Julia Hill se je odločila, da bo splezala nanj – in ker je grožnja njeni sekvoji trajala dve leti, se dve leti ni spustila z nje na tla. Nenavadno življenje v krošnji se je obrestovalo in drevo stoji še danes.

Odganjanje žuželk in pomoč pri pikih

Če pridejo zdravilna zelišča poleti kje prav, jeto gotovo tam, kjer bi nam sicer ves čas brenčalo okoli ušes. Uporabite naše recepte in si izdelajte pripravke, s katerimi boste brenčače odgnali, prav tako pa boste ublažili reakcijo na pik žuželke ali ugriz klopa, če do njega vseeno pride.

Preženite poletno utrujenost

- Oglas -

Je zunaj lep sončen dan, vi pa bi dan najraje preležali, saj se vam čisto nič ne ljubi? Tako kot obstaja pomladanska utrujenost, obstaja tudi poletna – predvsem zaradi visokih temperatur in vlage. In povsem enostavno jo je pregnati.

Poletne poškodbe

Poletje prinaša tudi manjše neprijetne pripetljaje, vse od zvinov do modric in ranic, nič manj redke pa niso prebavne težave. Znate za odpravljanje teh tegob uporabiti naravna sredstva? Mi vam ponujamo recepte, s katerimi boste pripravili marsikatero domačo »žavbo«.

Bolečine v sklepih

Boleči sklepi so med tistimi tegobami, ki prizadenejo prav vsakogar, bolj ali manj resno, bolj ali manj pogosto. Pripravili smo 13 nasvetov, ki vam bodo prišli še kako prav, če se tudi vi soočate z njimi.

Poletje na vrtu za obilen jesenski pridelek

Poleti ni dovolj, da vrt samo zalivamo. Vrtnine zahtevajo kar dosti nege, da obrodijo bogate plodove, ki jih nekaj pobiramo sproti, druge pa bomo v pričetku jeseni. Da bo pridelek dober, je treba misliti na zalivanje, pletje, gnojenje, obrezovanje, zastiranje … Strokovnjakinja Damjana Benec nam je zaupala, na kaj ne smemo pozabiti.

Olja za kožo in lase za nego v poletnih mesecih

Poleti so koža in lasje v stresni situaciji in potrebujejo obilje nege. Načeloma so skoraj vsa olja koristna, a če jih znate dobro izbrati, boste imeli tako lepo polt kot mladosten videz, vaši lasje pa dobo močni in bodo dobro prenesli vplive sonca in vode. Raziščite, katera olja so najboljša.

Nova številka je v prodaji od 25. 6. 2020

NAJNOVEJŠE