Zdravilne rastlineResveratrol - molekula prihodnosti

Resveratrol – molekula prihodnosti

MORDA VAS ZANIMA

Resveratrol je zelo močan antioksidant in po mnenju številnih strokovnjakov odkritje, ki bo omogočilo daljše in boljše življenje. Ima več izjemnih lastnosti, med njimi sta na primer zmanjšanje telesne teže in preprečevanje nastanka raka.

- Oglas -

antioksidant-staranje-resveratrol

Kje najdemo resveratrol

V naravi je resveratrol v številnih rastlinah, največ pa ga najdemo v kožici rdečega grozdja, v jagodičevju kot so borovnice, robidnice, murve), v lupinici arašidov, v smrekovih iglicah, evkaliptusovih listih in v japonskem dresniku, ki je tudi njegov najboljši naravni vir.  Resveratrol je namreč močno protibakterijsko in protiglivno sredstvo, ki ščiti rastline pred napadi mikroorganizmov, predvsem plesni, zato ga rastline tvorijo. V azijski tradicionalni medicini pa se japonski dresnik uporablja kot vir življenjske energije, saj pomlajuje, zavira staranje in zagotavlja dolgo življenje.

Resveratrol ima številne zdravju koristne lastnosti:

 • preprečuje srčnožilne bolezni,
 • znižuje holesterol,
 • zmanjša tveganja za možgansko kap,
 • koristi pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni,
 • zavira nastanek artritisa,
 • zavira staranje,
 • preprečuje diabetes,
 • pomaga pri hujšanju,
 • preprečuje nastanek raka,
 • protiglivični in protivirusni učinki,
 • ščiti jetra,
 • deluje protivnetno,
 • daje energijo,
 • zmanjšuje delovanje prostih radikalov in nevarnih toksinov,
 • ščiti kožo pred učinki ultravijoličnega sevanja.

molekula-resveratrolNova študija o resveratrolu: ali lahko
ustavi Alzeheimerjevo bolezen?

Dr. R. Scott Turner, profesor nevrologije in direktor programa motenj spomina v Univerzitetnem medicinskem centru Georgetown je s svojo ekipo ustvaril prečiščeno obliko resveratrola, ki ga proučujejo v študijah za preprečevanje težav, povezanih s starostjo, kot sta sladkorna bolezen in rak. V študiji, objavljeni v reviji Neurology, je opisal, kako so naključno razporedili polovico skupine 119 moških in žensk, ki so prejeli do 1000 mg resveratrola dnevno, druga polovica pa placebo, za eno leto. Vsi udeleženci so imeli blago ali zmerno Alzheimerjevo bolezen.
Ob koncu leta je profesor Turner primerjal rezultate testirancev na osnovi kognitivnih testov in ocen, opravljenih pred začetkom študije in po njej. Razlika med skupino, ki je jemala resveratrol, in tisto, ki je prejemala placebo, se je pokazala. Zato profesor Turner meni, da je resveratrol zelo zanimiv in primeren za farmakološko zdravljenje.

Proti debelosti

Resveratrol dobro deluje tudi proti nalaganju odvečne telesne maščobe, saj vsebuje naravno spojino, ki lahko napade maščobne celice in jih razbije. V eni od raziskav so podgane uživale kalorično zelo bogato hrano, ki je vsebovala ogromno nasičenih maščob, a se zaradi uživanja resveratrola niso zredile – ravno nasprotno pa je bilo s podganami v kontrolni skupini, ki resveratrola niso prejemale.

Proti raku

- Oglas -

Resveratrol kemijsko reagira z okoljskimi kancerogeni, ki smo jim vsak dan izpostavljeni, in namesto da bi ti poškodovali naš dedni material, kar pomeni začetni korak v razvoju raka, se ti kancerogeni raje vežejo na naš lovilec.

Preprečuje srčnožilne bolezni

Ta močan antioksidant so v okviru tradicionalne azijske medicine uporabljali za zdravljenje povišanega krvnega tlaka. Resveratrol ima na zdravje našega srca in ožilja številne pozitivne učinke, saj zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov ter uravnava raven trigliceridov v krvi.

Zaviranje staranja

Ker antioksidanti vplivajo na zaviranje staranja celic in s tem posledično celotnega organizma, je za zaviranje staranje najprimernejši resveratrol, ki ima največjo vsebnost in najbolj širok spekter pozitivnih vplivov na človeški organizem

Boj proti prostim radikalom

Resveratrol omogoča odlično obrambo naših celic pred oksidativnim stresom in s tem prostim radikalom, ki v telesu neprestano nastajajo in povzročajo številne resne težave. Ravno zaradi tega je odkritje te molekule v japonskem dresniku eno izmed večjih znanstvenih odkritij v dvajsetem stoletju. Japonski dresnik je namreč skoraj neuničljiva rastlina in takšno obrambno moč ima tudi v človeških celicah. V primerjavi z drugimi antioksidanti omogoča še veliko več, saj deluje neposredno tudi na mitohondrije v celicah. Zagotovo znižuje slab holesterol, ki se pospešeno odlaga na žilne stene, našim celicam daje energijo in pride prav, kadar se spopadamo s kronično utrujenostjo, preprečuje debelost in nastanek sladkorne bolezni.

Zakaj poseči po prehranskem dodatku?

Da bi nas resveratrol zaščitil pred rakom oziroma poskrbel, da po obroku naš krvni sladkor ne poskoči preveč, ga moramo vsak dan zaužiti dovolj. Da to dosežemo, je priporočljivo poseči po prehranskem dodatku, saj je s hrano težko vsak dan zaužiti količino, ki jo potrebujemo. Če bi hoteli zaužiti toliko resveratrola, kot ga je v eni tabletki, bi morali zaužiti skoraj 10 kilogramov borovnic na dan. Prehranski dodatek vsebuje resveratrol iz izvlečka korenine japonskega dresnika, ki je z njim izredno bogat, a ga v naši prehrani ni. Idealen dnevni vnos resveratrola naj bi bil 200 miligramov. Po zadnjih podatkih prodaja resveratrola v ZDA že presega prodajo koencima Q10 in po nekaterih napovedih bomo resveratrol jemali redno kot vitamin C.

Resveratrol je fitokemikalija, ki je postala v zadnjih nekaj letih zelo priljubljena med vsemi, ki iščejo način, kako podaljšati in izboljšati kakovost življenja. Nekatere študije na živalih kažejo na njegove pozitivne vplive na podaljšanje življenjske dobe, mnoge tudi kažejo na takojšne pozitivne učinke na delovanje organizma.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×