Zdravje & prehranaKaj lahko škoduje vašemu nasmehu?

Kaj lahko škoduje vašemu nasmehu?

MORDA VAS ZANIMA

Vsakdo ceni svoj nasmeh in si želi, da bi ta ostal čudovit. Tudi če si redno umivate zobe, uporabljate zobno nitko in obiskujete zobozdravnika, lahko z nekaterimi razvadami in dejavniki škodujete svojim zobem in dlesnim.

- Oglas -

kaj uničuje zobe

Športni napitki

Športni napitki so v zadnjem času postali izjemno popularni, a žal niso dobri za zobe. Znanstveniki so namreč dokazali, da lahko raven pH v številnih športnih napitkih povzroči erozijo zobne sklenine. Športni napitki imajo namreč visoko koncentracijo kislin, ki lahko poškodujejo sklenino. Poleg tega so običajno sladki, sladkor pa je hrana za bakterije v ustni votlini in lahko pripelje do kariesa.

Sladkorna bolezen

Če imate sladkorno bolezen morate biti pozorni na zdravje svoje ustne votline. Diabetes namreč zmanjšuje odpornost telesa na infekcije, kar lahko ogrozi zdravje dlesni.

Kajenje

Kajenje vaše zobe obarva rumeno, ampak to ni edina škodljiva posledica, ki jo ima kajenje za zobe. Tobak na zobeh ustvari lepljiv film, ki privlači bakterije, posledično pa obstaja možnost kariesa in vnetja dlesni.

Suha usta

- Oglas -

Suha usta niso le neprijetna, ampak tudi slaba za vaše zobe. Slina namreč uničuje bakterije, ki so odgovorne za nastanek kariesa, in nevtralizira nevarne kisline. Pite torej veliko vode. .

Tablete za hujšanje

Čeprav se vam morda zdi hitra pot do ožjega pasu, so še hitrejša pot do bolezni dlesni in zob. Tablete za hujšanje namreč zmanjšujejo produkcijo sline, kar povzroča suha usta in ogroža dlesni in zobe. Uravnotežena prehrana in telovadba sta najbolj varen način za spopadanje s težo in zaščito vašega nasmeha.

Slaba prehrana

Če jeste pusto hrano ali ste na zelo strogi dieti, vam lahko primanjkuje vitaminov in hranil, ki so nujni za lep nasmeh. Za zdravje zob so pomembni vitamini B, kalcij, vitamin C in proteini.

Pozabljate na zobno nitko

Umivanje zob in nitkanje sta enako pomembna. Vsakodnevna uporaba zobne nitke vsaj enkrat na dan je eden izmed najpomembnejših dejavnikov za preprečitev zobnih bolezni. Z zobno nitko odstranite obloge in umazanijo, do katerih s ščetko ne morete priti.

NAJNOVEJŠE