0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastResnica o razmerju med narcisom in empatom

Resnica o razmerju med narcisom in empatom

MORDA VAS ZANIMA

V zdravem razmerju oba partnerja tako prejemata kot dajeta. Po drugi strani pa je razmerje med narcisom in empatom pogosto zelo enostransko. Empat je tisti, ki večinoma daje, pri tem pa se mora sam zadovoljiti z drobtinicami.

- Oglas -

Kaj je značilno za empate in kaj za narcise?

Za empate je značilno, da nase zelo hitro privzamejo tuja čustva. Gre za odlične poslušalce, ki se zlahka vživijo v tujo kožo. To je lahko sicer včasih prednost, vendar je nemalokrat tudi zelo obremenjujoče. Empati tujo bolečino velikokrat občutijo podobno kot lastno, zato se hitro vznemirijo. Ni sicer še povsem jasno, ali gre za prirojene lastnosti, toda kot se zdi, bi bile lahko v ozadju razlike, povezane s t. i. zrcalnimi nevroni. Posebnost teh nevronov je, da se na tuja čustva, dejanja, bolečino ipd. odzivajo tako, kot če bi to občutili/naredili sami. Tako gre za nevrone, ki so zelo pomembni za razvoj empatije. Ugotovljeno je bilo, da je količina zrcalnih nevronov pri nekaterih ljudeh večja od povprečja, kar bi lahko razložilo obstoj empatov.

Z izrazom narcis običajno označujemo ljudi, ki so zelo radi v središču pozornosti in ki potrebujejo nenehno hvalo. Ti ljudje pogosto zelo težko sočustvujejo z drugimi. Sami sebe dojemajo kot nadpovprečno pomembne, posledično pa jih skrbi predvsem zase. Nemalokrat so zelo manipulativni, pri čemer v tem, da druge uporabljajo zgolj kot sredstvo za doseganje svojih ciljev, ne vidijo ničesar slabega. Pri tem je treba upoštevati, da ni nujno, da je pri ljudeh, pri katerih opažamo tovrstne lastnosti, v ozadju zares osebnostna motnja. Narcis je laični izraz, medtem ko lahko uradno diagnozo (narcistična osebnostna motnja) postavi samo klinični psiholog ali psihiater.

Razmerje med narcisom in empatom bi lahko označili kot odnos med dvema diametralno nasprotnima osebnostma. Znano je, da se nasprotja pogosto privlačijo, toda dolgoročno je lahko ta kombinacija zelo toksična. Empati so zelo občutljivi, sočutni, skrbni in pozorni poslušalci, po drugi strani pa so narcisi egocentrični, obsedeni s pozornostjo in nagnjeni k manipulaciji, občutek imajo, da jim pripada vse, česar si zaželijo, obenem pa jim manjka empatije in zmožnosti vživljanja v tujo kožo.

- Oglas -

Tipična dinamika, ki se vzpostavi med narcisom in empatom

Kot omenjeno, je za dinamiko med empatom in narcisom značilno, da prvi predvsem daje, drugi pa jemlje. Narcisi pogosto izkoriščajo partnerjevo sočutnost. Empati imajo velikokrat občutek, da so odgovorni za to, da poskrbijo za druge, zato si zelo prizadevajo za to, da bi zadovoljili vse narcisove želje. Narcisi imajo po drugi strani občutek, da so upravičeni do tega, da preprosto jemljejo – darila, čas, energijo, usluge, komplimente itn. Praktično nikoli ne pomislijo na to, da si partner zasluži nekaj v zameno.

Na začetku so narcisi zelo očarljivi. Ljudi pritegnejo s samozavestjo in smislom za humor. Postopoma se izkaže, da je bila samozavest zgolj krinka za negotovost, zaradi katere narcisi stalno iščejo potrditev. Do partnerja postajajo vse bolj kritični in od njega zahtevajo vedno več. Čeprav lahko empati ugotovijo, da je z odnosom nekaj narobe, jih partnerjevo čustveno stanje povsem posrka vase, zato zelo težko postavijo zdrave meje. Še toliko težje pa jim je razmerje prekiniti.

Narcis empata pogosto prepriča, da je prezahteven in da si ne zasluži tistega, česar si želi. Empati v odnosu z narcisom nemalokrat nezavedno rešujejo travme iz otroštva: dokazati hočejo, da so vendarle vredni ljubezni, vendar odnos travme ne razreši, ampak jo zgolj poglobi. Strokovnjaki empatom priporočajo, naj si zapisujejo negativna čustva, ki jih v njih vzbudi partner. Dobro je, da si na primer zabeležite, kdaj ste se počutili prikrajšane za ljubezen, pozornost, priznanje, usluge itn. Zraven dopišite datum in čas. Tako boste postopoma ugotovili, da ne pretiravate, kot vas najverjetneje poskuša prepričati narcis, in da vam odnos resnično jemlje precej več, kot vam daje.

Kako se lahko empati zaščitijo?

Partnerju dajte samo toliko, kot si lahko privoščite. Ne pričakujte, da vam bo partner začel vračati ljubezen, če boste le dovolj požrtvovalni.

- Oglas -

Pametno je sicer, da poskušate svoja pričakovanja eksplicitno ubesediti, toda če vaš partner resnično trpi za narcistično osebnostno motnjo, vaših besed najverjetneje ne bo jemal resno. Tako se morate odločiti, ali je res vredno, da poskušate za vsako ceno ohraniti ta odnos.

Ne podcenjujte svoje intuicije. Če ste že dolgo v razmerju z narcisom, se boste morali najverjetneje naučiti, kako si spet zaupati. Poskušajte ozavestiti, da ne potrebujete nikogaršnje odobritve. Vaša čustva so dovolj: če se ob partnerju ne počutite dobro, je to popolnoma legitimen razlog za prekinitev razmerja. Narcis vas bo poskušal najverjetneje prepričati, da ste problematični in da ne boste našli nikogar, ki vas bo sprejel takšne, kot ste. To je pogosta manipulativna taktika, s katero poskušajo narcisi partnerja prikleniti nase.

Zelo priporočljivo je tudi, da začnete več časa in energije vlagati v druženje s prijatelji in družino ter v hobije. Postopoma boste ugotovili, da vaš partner ni središče sveta in da lahko preživite tudi brez njega. Posledično boste precej lažje postavili meje ali zbrali moč za to, da narcisa zapustite.

.

NAJNOVEJŠE