Recept: Cvetačne kroglice v paradižnikovi omaki

    Zelenjavo operemo, krompir olupimo in cvetačo natrgamo na velike cvetove. Nato na večjih luknjah na strgalu oboje naribamo in po kepah stiskamo med dlanmi, da odcedimo odvečno tekočino (to spravimo). Zelenjavi dodamo moko, nasekljan peteršilj, česen, poper in sol ter dobro premešamo. Oblikujemo majhne kroglice in če je zmes presuha, dodamo malo tekočine. Kroglice cvremo 4-5 minut v vročem olju, da porjavijo in se zapečejo z vseh strani. Za omako lahko uporabimo kupljen pasiran paradižnik (če je pregost, ga razredčimo z malo vode). Omako segrejemo ter ji dodamo zelišča, sol in poper, lahko pa jo pripravimo tudi iz svežega paradižnika. Kroglice še vroče prelijemo s paradižnikovo omako in takoj ponudimo s prikuho.

    Za 20 do 30 kroglic:
    5 srednje velikih krompirjev
    1/2 srednje velike cvetače
    100 g moke (najbolje čičerkine, lahko pa tudi gladke bele)
    3 žlice peteršilja
    1 žlička česna
    1/2 žličke popra
    1,5 žličke soli
    5-8 dcl paradižnikove omake
    1 žlička origana
    1 žlička bazilike
    1 žlička soli
    malo popra

    Povejte svoje mnenje - kometirajte