0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaRazvajanje za vaše sobne rastline v 5 korakih

Razvajanje za vaše sobne rastline v 5 korakih

MORDA VAS ZANIMA

Podobno kot je pametno, da sami sebi vsaj občasno privoščite malce intenzivnega razvajanja, je razvajanje dobro privoščiti tudi sobnim rastlinam. Ko imate na voljo nekaj dodatnega časa, je to vsekakor odlična priložnost za to, da svojim rastlinam posvetite malce več pozornosti kot običajno. Po intenzivnem razvajanju bodo zagotovo kot prerojene!

- Oglas -

1. Rahljanje prsti

Rahljanje prsti je preprosto opravilo, ki pa ima lahko izjemno pozitiven vpliv na vaše sobne rastline. Učinek je podoben, kot če bi nekoga, ki večino časa preživi v zatohlih prostorih, odpeljali v gore, kjer bi se lahko dodobra nadihal svežega zraka in napil čiste gorske studenčnice. Sčasoma postane namreč zemlja, v kateri so posejane sobne rastline, zbita, posledično pa je pot zraka in vode do korenin otežena. Pri rahljanju prsti si pomagajte s tanjšo paličico, pri čemer bodite pazljivi, da ne poškodujete korenin.

2. Presajanje v večje lonce

Čeprav vam morda osnovna opravila, kot je redno zalivanje rastlin, ne povzročajo posebnih težav, obstaja precejšnja verjetnost, da po drugi strani zanemarjate določena opravila, povezana z nego, za katera bi bilo dobro poskrbeti že zdavnaj. Ena od največjih težav pri sobnih rastlinah je na primer pogosto to, da so njihova bivališča lonci, ki so jih že prerastle. Ko si boste vzeli čas za intenzivno razvajanje sobnih rastlin – na primer ob koncu tedna, ko ne boste imeli veliko drugih obveznosti – je zato vsekakor dobro preveriti, ali trenutni lonci še ustrezajo posameznim rastlinam.

3. Iskanje primernejšega mesta

Svetloba je sicer nekaj, kar potrebujejo vse rastline, vendar se lahko količina svetlobe, ki je potrebna za optimalno rast, od vrste do vrste močno razlikuje. Nekatere rastline tako potrebujejo zelo veliko naravne svetlobe oziroma neposredno izpostavljenost sončnim žarkom, druge pa precej bolj uživajo v nekoliko temačnejših kotičkih. Za začetek je dobro, da upoštevate osnovna priporočila glede posameznih vrst. Če tega še niste naredili, je konec tedna, namenjen razvajanju sobnih rastlin, odlična priložnost za to, da raziščete specifične potrebe vrst, ki so v vaši lasti. Seveda pa teorija ni vse, zato je zelo pomembno, da ste pozorni tudi na konkretno odzivanje posameznih rastlin na specifične okoliščine. Obenem pa je dobro, da rastline občasno obrnete (še posebej tiste, ki se začnejo čez čas močno nagibati v eno smer), da bo izpostavljenost posameznih delov sončni svetlobi čim bolj enakomerna.

- Oglas -

4. Uporaba neemovega olja  

Ste vedeli, da je lahko neemovo oziroma nimovo olje med drugim zelo koristno tudi za vaše sobne rastline? S pomočjo tega olja lahko namreč odženete žuželke, ki bi lahko sicer povzročile precej škode. Če na primer opazite objedene liste,  je precej boljša rešitev od pesticidov uporaba snovi, kot je neemovo olje, ki ga lahko uporabite tudi preventivno – v sklopu vašega intenzivnega razvajanja sobnih rastlin.

5. Čiščenje in osvežitev listov

Kako pogosto si vzamete čas za čiščenje listov svojih sobnih rastlin? Če ste podobni večini ljudi, najverjetneje precej redko. Vendar se tudi na listih sobnih rastlin – podobno kot na vseh drugih površinah – kopiči prah, ki ga je dobro odstraniti vsaj občasno. Pri brisanju prahu morate biti seveda zelo nežni in previdni, še posebej pri manjših listih, ki jih je mogoče zlahka poškodovati. Pomagate si lahko z rahlo vlažno krpo iz mikrovlaken. Za konec pa v stekleničko z razpršilko nalijte malce vode, ki jo nato popršite po listih rastlin. To bo poskrbelo za prijetno osvežitev in za dopolnitev siceršnjega zalivanja. Razvajanje bo tako resnično popolno!

Preberite še: Rastline v spalnici pripomorejo h kakovostnejšemu spancu

.

NAJNOVEJŠE