0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPu-erh – skrivnostni krepčilni napitek

Pu-erh – skrivnostni krepčilni napitek

MORDA VAS ZANIMA

Pu-erh je prav posebna vrsta čaja. Spada med zelene čaje, a je bolj črn od kateregakoli črnega čaja. Na Kitajskem je Pu-erh znan kot medicinski čaj. Ti čaji nastanejo iz velikolistnih vrst Dayeh čajevcev iz kitajske pokrajine Yunnan, od koder prihajajo res najbolj kakovostne in najbolj dragocene vrste tega čaja. Drevesa so starejše različice modernih majhnolistnih čajnih grmov. Nekatere vrste Pu-erh čajnega drevesa so lahko tudi zelo stare, najstarejša ima tako več kot 1700 let. Ta čaj so ljudje med Yunnanom in Tibetom pili že od dinastije Tang naprej.

- Oglas -

Pu-erh liste obdelujejo drugače kot liste zelenega čaja. Listi oksidirajo podobno kot oolong čaj, toda ne tako dolgo kot črni čaj. Ko liste oberejo, jih stisnejo v čajne kocke, ki so videti kot ptičja gnezda. Te kocke se potem starajo v posebnih votlinah, kjer je veliko zračne vlage, da dobijo poseben okus po zemlji. Čaj se v času »zorenja« popolnoma spremeni in koncu nastane eden najbolj skrivnostnih krepčilnih napitkov. Starejši ko je čaj, boljši je, višja pa je tudi njegova cena. Pu-erh je sicer rjave do črne barve, njegova aroma pa nekoliko nenavadna – spominja na okus po zemlji.

Pu-erh

Priprava Pu-erh čaja je skozi dolga stoletja ostajala skrbno varovana skrivnost. Kot smo že omenili, Pu-erh skrbno obdelajo z drugotno fermentacijo, zaradi česar ima ta čaj prav posebne značilnosti. Prav ta skrivnostna obdelava je razlog za Pu-erhove zdravilne lastnosti. Na Kitajskem je ta čaj zelo cenjen zaradi poživljajočih razstrupljevalnih lastnosti. Spodbuja delovanje jeter in iz telesa izloča strupe, skrbi za dobro prebavo ter pospešuje presnovo maščob, zato je odlično, če si ga privoščimo po težkem in mastnem obroku.

- Oglas -

Kitajska tradicionalna medicina pravi, da čaj skrbi za uravnovešanje našega organizma, saj nima ne jin ne jang energije, ampak je čisto nevtralen. Z uživanjem tega čaja tako spet najdemo tisto pravo ravnovesje, kar se odraža v povečani energiji, dobrem počutju ter pozitivnem razpoloženju.

Uživanje Pu-erh čaja izboljša mentalno ostrino ter na splošno vpliva na boljše kognitivne sposobnosti. Pu-erh vsebuje kofein, čeprav manj kot drugi čaji. Kofein tako stimulira centralni živčni sistem, srce in mišice. Čaj Pu-erh je prav tako zelo bogat z antioksidanti in drugimi spojinami, ki naj bi pomagale ščititi naše srce in ožilje.

Številne raziskave že dokazujejo, da uživanje tega čaja ugodno vpliva tudi na zniževanje povišanega holesterola. Pu-erh namreč vsebuje manjše vrednosti lovastatina, učinkovine, ki se uporablja prav za uravnavanje povišanega holesterola. Raziskave na živalih so pokazale, da uživanje Pu-erh čaja znižuje raven trigliceridov, prav tako pa tudi raven slabega (LDL) holesterola, hkrati pa pomaga zviševati raven dobrega (HDL) holesterola.

Kako pripravimo Pu-erh?

Priprava tega čaja je zelo preprosta. Približno žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode ter pustimo stati nekaj minut in precedimo. Čaj pijemo brez vseh dodatkov.

Možni stranski učinki

Tako kot pri vsem tudi pri uživanju Pu-erha velja načelo zmernosti. Prevelike količine tega čaja, torej več kot pet skodelic na dan, lahko povzročijo podobne stranske učinke kot kofein. Lahko vas začne boleti glava, postanete razdražljivi, imate težave s spanjem, bruhate, imate drisko, vaš srčni ritem ni enakomeren, tresete se, v glavi se vam vrti, zvoni vam v ušesih itd.

- Oglas -

Posebna opozorila: Če ste noseči ali dojite, Pu-erh uživajte le v majhnih količinah. Ne priporočamo, da na dan zaužijete več kot dve skodelici. Preveč kofeina lahko namreč povzroči prezgodnji porod, vpliva na nizko porodno težo otroka ter mu tudi sicer škoduje. Tudi v času dojenja je zmerno uživanje Pu-erha ravno tako zelo pomembno. Kofein lahko pri otroku povzroči težave s spanjem, razdražljivost in prebavne motnje.

.

NAJNOVEJŠE