Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
ŽivaliPsi vedo, kdaj ste žalostni – in vam nemudoma priskočijo na pomoč

Psi vedo, kdaj ste žalostni – in vam nemudoma priskočijo na pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Znane so številne zgodbe o herojskih potezah psov, ki so rešili ljudi pred nevarnostjo. Pogosto pa se spregledajo vsakodnevna junaška dejanja psov. Gre namreč za živali, ki so izjemno občutljive na različna človeška čustva. Tako lahko denimo zelo hitro ugotovijo, da je nekdo žalosten, in ga poskušajo potolažiti. To je bilo pred kratkim tudi znanstveno potrjeno. Raziskovalci z ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so namreč izvedli raziskavo, v okviru katere so ugotavljali, kako hitro se psi odzovejo na našo žalost. Izsledki so vsekakor zelo zanimivi.

- Oglas -

Pes in družina

Psi so se precej hitreje odzvali na jok kot na petje

V omenjeno raziskavo je bilo vključenih 34 psov. Raziskovalci so se pretvarjali, da so ujeti za vrati, ter pri tem izmenično peli in oponašali zvoke joka. Ko so peli, so se psi precej obotavljali, preden so jim priskočili na pomoč. Ko pa so jokali, je večina psov nemudoma prehitela, da bi jim pomagala. V povprečju so se psi na zvoke joka odzvali kar trikrat hitreje kot na zvoke petja.

Večina psov je kljub stresu potisnila svoja čustva na stran

Kar je morda še bolj zanimivo, je, da je bilo mogoče pri psih, ki so zaslišali zvok človeškega joka, zaznati povečan stres. Vendar je večina psov potlačila čustva in se osredotočila na reševanje problema, torej na pomoč človeku. Nekateri psi pa so ob zvokih joka občutili tolikšen stres, da so bili povsem paralizirani. Oba odziva je sicer možno povezati tudi z različnimi človeškimi odzivi v stresnih situacijah.

Opazovanje človeških odzivov, ki traja že več tisočletij

Kako je mogoče, da so psi tako dovzetni za človeška čustva? Verjetno predvsem zaradi dejstva, da so imeli precej časa za opazovanje ljudi. Človeku namreč delajo družbo že več tisoč let. V tem obdobju so se postopoma naučili razbirati različne znake, tako tiste bolj očitne kot tiste zelo subtilne. Vsekakor pa nas določeni odzivi psov še vedno zelo presenetijo. Pred časom je na primer na nekem letališču psička odtavala od svojih skrbnikov. Kasneje so jo našli v družbi človeka, ki ga je poskušala potolažiti. Kot se je izkazalo pozneje, je ta moški prav prejšnjo noč izgubil svojo ljubljeno psičko. Zgolj naključje? Odločitev prepuščamo vam …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×