0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPsi vedo, kdaj ste žalostni – in vam nemudoma priskočijo na pomoč

Psi vedo, kdaj ste žalostni – in vam nemudoma priskočijo na pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Znane so številne zgodbe o herojskih potezah psov, ki so rešili ljudi pred nevarnostjo. Pogosto pa se spregledajo vsakodnevna junaška dejanja psov. Gre namreč za živali, ki so izjemno občutljive na različna človeška čustva. Tako lahko denimo zelo hitro ugotovijo, da je nekdo žalosten, in ga poskušajo potolažiti. To je bilo pred kratkim tudi znanstveno potrjeno. Raziskovalci z ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so namreč izvedli raziskavo, v okviru katere so ugotavljali, kako hitro se psi odzovejo na našo žalost. Izsledki so vsekakor zelo zanimivi.

- Oglas -

Pes in družina

Psi so se precej hitreje odzvali na jok kot na petje

V omenjeno raziskavo je bilo vključenih 34 psov. Raziskovalci so se pretvarjali, da so ujeti za vrati, ter pri tem izmenično peli in oponašali zvoke joka. Ko so peli, so se psi precej obotavljali, preden so jim priskočili na pomoč. Ko pa so jokali, je večina psov nemudoma prehitela, da bi jim pomagala. V povprečju so se psi na zvoke joka odzvali kar trikrat hitreje kot na zvoke petja.

Večina psov je kljub stresu potisnila svoja čustva na stran

Kar je morda še bolj zanimivo, je, da je bilo mogoče pri psih, ki so zaslišali zvok človeškega joka, zaznati povečan stres. Vendar je večina psov potlačila čustva in se osredotočila na reševanje problema, torej na pomoč človeku. Nekateri psi pa so ob zvokih joka občutili tolikšen stres, da so bili povsem paralizirani. Oba odziva je sicer možno povezati tudi z različnimi človeškimi odzivi v stresnih situacijah.

- Oglas -

Opazovanje človeških odzivov, ki traja že več tisočletij

Kako je mogoče, da so psi tako dovzetni za človeška čustva? Verjetno predvsem zaradi dejstva, da so imeli precej časa za opazovanje ljudi. Človeku namreč delajo družbo že več tisoč let. V tem obdobju so se postopoma naučili razbirati različne znake, tako tiste bolj očitne kot tiste zelo subtilne. Vsekakor pa nas določeni odzivi psov še vedno zelo presenetijo. Pred časom je na primer na nekem letališču psička odtavala od svojih skrbnikov. Kasneje so jo našli v družbi človeka, ki ga je poskušala potolažiti. Kot se je izkazalo pozneje, je ta moški prav prejšnjo noč izgubil svojo ljubljeno psičko. Zgolj naključje? Odločitev prepuščamo vam …

.

NAJNOVEJŠE