fbpx
Domov Dom & energija Prostor in njegova povezanost z naravnimi elementi

Prostor in njegova povezanost z naravnimi elementi

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Prostor. Zrak. Voda. Ogenj. Zemlja.

5 elementov brez katerih ne bi bilo nas in ne bi bilo Zemlje, narave in vsega kar nas obkroža. Njihovo ravnovesje v živi in neživi naravi je bistvenega pomena za ohranitev le te in tudi nas posameznikov v njej. Vse prevečkrat pozabljamo, da smo del narave in z njo neločljivo povezani. Da se vse zunaj nas zrcali tudi znotraj in obratno.

Prostor v katerem živimo odseva celotno naše bitje in vse kar se nam dogaja.

Vastu in 4 elementiVASTU, kot močno znanje in veda o prostoru, njegovi gradnji ali urejanju le tega uporabi prostor kot pomoč pri tem, kako si lahko izboljšamo kvaliteto življenja. A ne smemo pozabiti, da se ta kvaliteta ne zrcali samo v tem, da se vsi bolje počutimo v estetsko urejenem in pospravljenem prostoru, čeprav tudi to ni nezanemarljivo. Naravni zakoni in naravni elementi delujejo globlje, na vse dele našega življenja: posel, finance, zdravje, ljubezen…

Ker vemo, da prostor s svojo ureditvijo neizbežno vpliva na tok denarja, obilje, odprtost za ljubezen, zdravje….(to v zadnjem času s številnimi dognanji potrjuje tudi sodobna fizika) je jasno, da zakonitost deluje tudi obratno.

Da z ureditvijo in preureditvijo prostora lahko sami delujemo in ustvarjamo nove priložnosti, nove poti in blaginjo in ljubezen. Tukaj pa je znanje Vastuja neprecenljivo in prav tako znanje o 5 naravnih elementih, ki jih najdemo tako v nas samih, kot tudi v prostoru, kjer živimo.

Poizkusimo se vsak dan sproti zavedati pomena in prisotnosti teh elementov ter vzpostaviti manjkajočo povezavo. Samo ko povezava obstaja, obstaja tok energije, ki lahko ustvarja ali spreminja stvari.

ZEMLJA. Vsi smo neločljivo povezani z zemljo. Čeprav ni prvi, pa je najpomembnejši element. V našem telesu predstavlja kosti, v prostoru pa področje jugozahoda. Daje stabilnost in podporo. Če je element zemlje v hiši ali stanovanju v ravnovesju čutimo podporo v vseh naših prizadevanjih in delovanjih. Povezan je s čutilom vonja. Poglejte kaj imate na jugozahodu vašega stanovanja ali hiše. Je ta del težak, stabilen, masiven? Ali je pretirano odprt, tako da se ta stabilnost ne more izraziti? Zemlja, kamni, kvadratne oblike, zemeljske barve na tem delu so pomembne.

VODA. Se zavedati prisotnosti elementa vode v vašem telesu? Naše telo je sestavljeno iz vsaj 70% vode, ki vključuje sol, enako sol, kot je v morju in je tako pomembna za prenos informacij. Ko element vode v našem prostoru ni v ravnovesju lahko doživljamo finančne ovire. Voda je tok denarja in tok energije, ki le tega privablja. V stanovanju ali hiši je povezana s področjem severovzhoda. Poglejte kaj se nahaja na severovzhodu vašega stanovanja. Ali vam morda te del manjka, imate na njem kuhinjo ali jedilnico? Vodni elementi v tem delu (a ne stranišče!) ustvarijo manjkajoče ravnovesje, prav tako modra barva ali rumeno – zlata, okrogle oblike, slike slapov ali vode….Povezana je s čutilom okusa.

OGENJ. Zavedajte se toplote in prebavnega ognja v vašem telesu, poglejte v Sonce. Le kaj bi brez njega. Čeprav veliko preveč razširjen v svetu ima svojo veliko pomembnost, če ga pravilno uporabljamo. Povezan je s čutilom vida, v prostoru pa s področjem jugovzhoda. Če element ognja v našem stanovanju ni v ravnovesju lahko čutimo zastoje in frustracije ter velikokrat tudi slabše zdravje. Ko je v ravnovesju imamo moč delovanja in spreminjanja stvari, moč transformacije ter smo izredno produktivni. Na jugovzhodu hiše je zato potrebno elementu ognja dati prostor, lahko s kaminom, kakšno svečo, rdečo barvo, trikotno obliko…

ZRAK. Brez hrane lahko preživimo kar nekaj časa. Brez vode kakšen dan. Brez zraka pa zelo malo. Dihanje je pomembno. Prva stvar, ki se v telesu spremeni, ko smo pod stresom je dihanje, zato je še kako pomembno naučiti se pravilno dihati.  Element zraka je povezan s čutilom dotika, v prostoru pa s področjem severozahoda. Z našo komunikacijo. Odnosi. mentalno in čustveno stabilnostjo. Ko je v prostoru izraženo neravnovesje na področju severozahoda se to največkrat izrazi v slabih odnosih in komunikaciji, zmedenosti in nemiru ter čustvenih težavah. Če imate s tem težave, poglejte malo vaše področje severozahoda znotraj stanovanja. Morda se tam nahaja tudi rešitev.

PROSTOR. Element prostora je direktno povezan z zvokom in tišino, s čutilom sluha. Iz njega so vse stvari nastale, je njihova osnova. Predstavlja center vsakega prostora in zelo pomembno je, da je prost in neobtežen. Prost in neobtežen omogoči pravilno gibanje življenjske energije v prostoru in prav tako številne priložnosti in uspeh. Kakšne je središčni del vaše hiše, stanovanja ali spalnice?

Moč življenjskega prostora, v katerem živimo je v tem, da nam lahko pomaga ustvariti tako iskano ravnovesje, obilje in harmonijo. A spremembe moramo narediti sami. Zato – ne čakajte a DELUJTE!

Tina Pipan
vastu in djotiš svetovalka
www.eroja.si
[email protected]
031 509 130

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×