0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastPrijateljstvo z bivšim: da ali ne?

Prijateljstvo z bivšim: da ali ne?

MORDA VAS ZANIMA

Popolna prekinitev stikov z osebo, ki je bila morda še do nedavnega vaš najboljši prijatelj in nekdo, ki ste mu zaupali vse svoje skrivnosti, je lahko izjemno boleča. Po drugi strani pa vam lahko poskus ohranjanja prijateljstva z bivšim partnerjem povzroči še več bolečine.

- Oglas -

Odgovor na vprašanje, ali je prijateljstvo z bivšim dobra ideja, ni enoznačen. Odvisen je namreč od različnih dejavnikov. V določenih okoliščinah ni posebnih razlogov proti, spet v drugih pa je ohranjanje prijateljskega odnosa z bivšim partnerjem sipanje soli na rano.

Kaj je torej smiselno upoštevati, preden se odločite, kako naprej?

1. Se boste z bivšim partnerjem še vedno videvali?

Včasih je popolna prekinitev stikov povsem realistična možnost, zaplete pa se, če se stikom z bivšim preprosto ne morete izogniti, tudi če bi to želeli. Najpogostejši razlog za to so seveda skupni otroci, popolna prekinitev stikov pa je lahko otežena tudi zaradi skupnih prijateljev, dela v istem podjetju, skupnih hobijev itn. To sicer ne pomeni, da se morate do bivšega obnašati kot do najboljšega prijatelja, toda če je zaradi okoliščin srečevanje praktično neizogibno, je vsekakor pametno, da poskušate z bivšim partnerjem ohraniti/vzpostaviti vsaj površinski prijateljski odnos, posebno če so posredi otroci. Če ni posebnih ovir za popolno prekinitev stikov, pa je smiselno razmisliti še o drugih pomembnih vidikih – tako se boste precej lažje odločili, ali je prijateljstvo z bivšim smiselno ali ne.

- Oglas -

2. Kako dolgo je trajal vajin odnos?

Dolgotrajnejše zveze praviloma zahtevajo dolgotrajnejši proces žalovanja oziroma procesiranja. Čeprav vam občutek morda govori drugače, je prijateljstvo z bivšim pogosto težje po dolgotrajnih zvezah kot po zelo kratkih. Tudi če si oba želita ostati prijatelja, je pametno, da si najprej vzameta dovolj časa za predelavo vajinega odnosa. To pomeni, da je praviloma priporočljivo vsaj nekajmesečno obdobje brez stikov.

3. So se vaša romantična čustva zares povsem ohladila?

Ali so vaša čustva do bivšega partnerja resnično zgolj platonska? Prav odgovor na to vprašanje je eden od najpomembnejših dejavnikov, od katerih je odvisno to, ali je smiselno popolnoma pretrgati stike. Če ste v bivšega še vedno zaljubljeni in če po tihem upate, da lahko iz prijateljstva ponovno zraste ljubezen, prijateljevanje z bivšim partnerjem ni najboljša ideja. S tem si namreč ne dopuščate prostora za prebolevanje oziroma žalovanje. Poleg tega pa v vaše življenje težko vstopi primernejša oseba.

4. Sumite, da vas bivši še ni zares prebolel?

Morda do bivšega ne gojite več romantičnih čustev, vendar se morate vprašati, ali verjamete, da vaš bivši partner do vas čuti podobno. Če sumite, da čustva vašega bivšega niso zgolj platonska, je priporočljivo, da naredite korak nazaj. S prijateljevanjem namreč bivšemu partnerju vzbujate lažno upanje.

5. Ali do partnerja gojite zamere?

Prijateljski odnos bo težko iskren, če bivšemu partnerju niste zares oprostili napak. Težko se boste pretvarjali, da je vse v najlepšem redu, če se ne morete otresti zamer. Jeza in žalost bosta prej ali slej izbruhnili na plan. Dobro razmislite, ali ste bivšemu sploh zmožni oprostiti.

- Oglas -

6. Ste z bivšim prijateljevali, preden sta postala par?

Bivša partnerja, ki sta bila pred začetkom romantičnega razmerja prijatelja, praviloma lažje ohranita prijateljski odnos tudi po koncu zveze. Temelj njunega odnosa je namreč prijateljstvo, zato popolna prekinitev stikov večinoma ni potrebna.

7. Ali se bojite neznanega?

Bodite iskreni: ali se bivšega oklepate predvsem zato, ker se bojite neznanega? S tem škodite tako sebi kot svojemu bivšemu partnerju. Strah pred spremembami ni dober razlog za ohranjanje odnosa, ki mu je potekel rok trajanja.

8. Bi lahko prenesli, če bi bil bivši z nekom drugim?

Upoštevajte, da prijateljevanje z bivšim pogosto vključuje spoznavanje novih partnerjev. Tako morate razmisliti, ali bi to lahko prenesli. Večina ljudi ugotovi, da jim je precej lažje, če o tem, kako živi njihov bivši partner, vedo čim manj. Če spoznate, da to velja tudi za vas, se je prijateljevanju z bivšim bolje odpovedati.

Preberite tudi: Ali se (še) znate pogovarjati s svojim partnerjem?

.

NAJNOVEJŠE