To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Vrt & VrtnarjenjePridelovanje topinamburja je lahko povsem naravno

Pridelovanje topinamburja je lahko povsem naravno

MORDA VAS ZANIMA

Nekoč bolj poznana gomoljnica, ki pa se danes ponovno uveljavlja je topinambur. Upravičeno je njegovo pogovorno ime ameriški krompir, saj je po sestavi in uporabi zelo podoben krompirju. Topinambur lažje pridelujemo povsem naravno ali ekološko kot pa krompir.
Topinambur, ameriški krompirBistvena razlika je, da je topinambur trajnica, ki ima 5 do 10 cm dolge gomolje. V zimskih mesecih je še kako dobrodošla sveža zelenjava. Če imamo topinambur doma na vrtu, ga lahko preprosto izkopljemo in pripravimo. Gomolje čez zimo pustimo kar v zemlji in vse dokler ta ne pomrze lahko gomolje sproti izkopavamo. Slabost gomoljev topinamburja je namreč ta, da jih ne moremo dolgo skladiščiti kot to lahko naredimo z gomolji krompirja.

Tla

- Oglas -

Za rast topinambur potrebuje peščena, dobro gnojena tla z vrednostjo pH med 6 in 7. Vrtna zemlja mora biti tudi dobro prepustna za vodo.

Sajenje

Topinambur sadimo marca pa tja do aprila, ko nam vreme dopušča. Pred sajenjem moramo zemljo prerahljati  vsaj do globine 30 cm in jo tudi dobro pognojiti s kompostom.  Če bomo sadili več gomoljev jih sadimo na razdaljo 50 do 70 cm v vrsti, med vrstami naj bo ravno taka razdalja. Pazimo, da gomolje sadimo dovolj globoko, to je 15 cm pod površjem zemlje.
Topinambur se že prvo leto po sajenju močno razraste in razvije veliko gomoljev. Čeprav je trajnica in zato za naslednje leto pustimo v zemlji nekaj gomoljev, pa je zaradi bolezni in škodljivcev priporočljivo vsako drugo leto menjati lego.

Topinambur, ameriški krompirOskrba

Posevek topinamburja okopavamo in osipamo podobno kot krompir. Rastline nam zaradi vetra tudi rade polegajo, zato je priporočljivo, da jih vežemo ob oporo. Z osipanjem dosežemo, da rastlina razvije gomolje tik pod talno površino. .Jeseni rastlino porežemo, gomolje pustimo v zemlji. Sama rastlina pa je dobro odporna proti mrazu. Da gomolji ne zmrznejo pa vseeno tla zastremo s slamo, listjem, folijami,…
Čeprav manj občutljiv za glivične okužbe in napad škodljivcev, se tudi topinamburja lotijo strune ali povzročitelj plesni. Za zaščito rastlin sadimo v neposredno bližino žametnico  in česen. Namesto česna lahko sadimo tudi drobnjak.

Uporaba

Ko izkopljemo gomolje jih čim prej porabimo, saj hitro zgubljajo barvo, se nagubajo in zmehčajo. Po izkopu jih operemo,  odrežemo oziroma ostrgamo odvečne izrastke in potemnela mesta. Gomolje damo v vodo, ki smo ji poprej dodali limonin sok, s tem dosežemo, da počasneje spremenijo barvo. Kuhamo ga na sopari, v slani vodi, dušimo v mleku, dokler se ne zmehčajo. Kuhamo in pečemo ga enako kot krompir, lahko pa pripravimo tudi okusno juho. Uporabljamo  ga v zelenjavni juhi ali pa kot dodatek k pečenki, iz njega naredimo kremno juho, pire ali solato.

- Oglas -

Uporabljeni viri so dostopni pri avtorju članka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×