fbpx
Domov Vrt & Vrtnarjenje Pridelovanje topinamburja je lahko povsem naravno

Pridelovanje topinamburja je lahko povsem naravno

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Nekoč bolj poznana gomoljnica, ki pa se danes ponovno uveljavlja je topinambur. Upravičeno je njegovo pogovorno ime ameriški krompir, saj je po sestavi in uporabi zelo podoben krompirju. Topinambur lažje pridelujemo povsem naravno ali ekološko kot pa krompir.
Topinambur, ameriški krompirBistvena razlika je, da je topinambur trajnica, ki ima 5 do 10 cm dolge gomolje. V zimskih mesecih je še kako dobrodošla sveža zelenjava. Če imamo topinambur doma na vrtu, ga lahko preprosto izkopljemo in pripravimo. Gomolje čez zimo pustimo kar v zemlji in vse dokler ta ne pomrze lahko gomolje sproti izkopavamo. Slabost gomoljev topinamburja je namreč ta, da jih ne moremo dolgo skladiščiti kot to lahko naredimo z gomolji krompirja.

Tla

Za rast topinambur potrebuje peščena, dobro gnojena tla z vrednostjo pH med 6 in 7. Vrtna zemlja mora biti tudi dobro prepustna za vodo.

Sajenje

Topinambur sadimo marca pa tja do aprila, ko nam vreme dopušča. Pred sajenjem moramo zemljo prerahljati  vsaj do globine 30 cm in jo tudi dobro pognojiti s kompostom.  Če bomo sadili več gomoljev jih sadimo na razdaljo 50 do 70 cm v vrsti, med vrstami naj bo ravno taka razdalja. Pazimo, da gomolje sadimo dovolj globoko, to je 15 cm pod površjem zemlje.
Topinambur se že prvo leto po sajenju močno razraste in razvije veliko gomoljev. Čeprav je trajnica in zato za naslednje leto pustimo v zemlji nekaj gomoljev, pa je zaradi bolezni in škodljivcev priporočljivo vsako drugo leto menjati lego.

Topinambur, ameriški krompirOskrba

Posevek topinamburja okopavamo in osipamo podobno kot krompir. Rastline nam zaradi vetra tudi rade polegajo, zato je priporočljivo, da jih vežemo ob oporo. Z osipanjem dosežemo, da rastlina razvije gomolje tik pod talno površino. .Jeseni rastlino porežemo, gomolje pustimo v zemlji. Sama rastlina pa je dobro odporna proti mrazu. Da gomolji ne zmrznejo pa vseeno tla zastremo s slamo, listjem, folijami,…
Čeprav manj občutljiv za glivične okužbe in napad škodljivcev, se tudi topinamburja lotijo strune ali povzročitelj plesni. Za zaščito rastlin sadimo v neposredno bližino žametnico  in česen. Namesto česna lahko sadimo tudi drobnjak.

Uporaba

Ko izkopljemo gomolje jih čim prej porabimo, saj hitro zgubljajo barvo, se nagubajo in zmehčajo. Po izkopu jih operemo,  odrežemo oziroma ostrgamo odvečne izrastke in potemnela mesta. Gomolje damo v vodo, ki smo ji poprej dodali limonin sok, s tem dosežemo, da počasneje spremenijo barvo. Kuhamo ga na sopari, v slani vodi, dušimo v mleku, dokler se ne zmehčajo. Kuhamo in pečemo ga enako kot krompir, lahko pa pripravimo tudi okusno juho. Uporabljamo  ga v zelenjavni juhi ali pa kot dodatek k pečenki, iz njega naredimo kremno juho, pire ali solato.

Uporabljeni viri so dostopni pri avtorju članka.

- Oglas -

Najnovejše

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×