Pretentajte svoj um in si olajšajte hujšanje

Hujšanje je lahko naporen in dolgotrajen proces, poln vzponov in padcev. Tudi če ste zelo zagnani, bodo najverjetneje prišli dnevi, ko se boste precej težko držali svojih načrtov, povezanih s prehrano in vadbo. Za uspešno hujšanje je nedvomno potrebna močna volja, toda dodata pomoč je vedno dobrodošla. Zakaj si ne bi torej nekoliko olajšali življenje. Ponujamo vam nekaj uporabnih trikov, s katerimi lahko pretentate svoj um, predvsem v povezavi s prehrano. S pomočjo teh trikov ne boste imeli občutka odrekanja, zato bo sledenje prvotnemu načrtu precej lažje.

1. Hrano postrezite na manjših krožnikih

Eden od najlažjih načinov, kako se izogniti prevelikim porcijam, je uporaba manjših krožnikov. Tako bo možnost za prenajedanje precej manjša. S tem preprostim trikom lahko zelo uspešno pretentate um, ki bo mislil, da ste pojedli precej več, kot ste v resnici. Uporabite lahko tudi manjši pribor ali palčke, ki se običajno uporabljajo v azijskih restavracijah. To vas bo upočasnilo, posledično pa boste lažje ugotovili, kdaj ste siti, in se pravočasno ustavili. Po drugi strani pa je smiselno, da vodo pijete v nekoliko večjih kozarcih, ki jih napolnite samo do polovice. Tako boste najverjetneje popili več vode, kar lahko močno olajša hujšanje.

Kaj pa, če ste po prvi porciji še vedno lačni? Za »repete« lahko določite posebna pravila. Če si boste privoščili dodatne porcije, morajo biti na primer vsaj tri četrtine vašega krožnika prekrite z zelenjavo. Tako kalorični vnos kljub dodatnim porcijam ne bo prevelik.

2. Živila v večjih pakiranjih razdelite na več manjših delov

Tudi pri prigrizkih, ki so praviloma zdravi, lahko hitro prekoračimo priporočljiv kaloričen vnos. Dober primer so oreščki, ki veljajo za odličen vir zdravih maščob in drugih pomembnih hranil, vendar gre za energijsko zelo bogato hrano, kar pomeni, da moramo biti pri količini pazljivi.

Smiselno je, da živila, kot so oreščki, pretresete v več manjših vrečic. Tako boste imeli porcijo že odmerjeno. Obenem pa bo učinek podoben kot pri manjših krožnikih: zaradi ločenega pakiranja bodo vaši možgani mislili, da je šlo za večjo količino.

3. Med žvečenjem hrane štejte

Temeljito žvečenje hrane je pomembno zaradi preprečevanja prebavnih težav, obenem pa je zelo koristno za lažje hujšanje. Priporočamo vam, da med prehranjevanjem med vsakim grižljajem štejete, kolikokrat ste ga prežvečili – ko je to seveda mogoče.

Število lahko poskusite postopoma povečevati. Tako boste jedli precej počasneje, posledično pa boste pojedli manj, kot bi sicer. Obenem pa boste lahko v posameznem grižljaju precej bolj uživali.

4. Če je mogoče, ne jejte neposredno iz embalaže

Tudi živila, ki jih običajno jeste kar iz embalaže, v kateri ste jih kupili, poskusite v prihodnje postreči na krožniku. Če na primer jeste iz vrečke, imate precej slabši nadzor nad tem, koliko ste v resnici pojedli. Posledično pa se kalorije kopičijo s svetlobno hitrostjo.

Če je to mogoče, uporabite tudi pribor – zakaj ne bi na primer svoje najljubše čokoladice, ki si jo boste privoščili kot nagrado, postregli na manjšem krožniku, skupaj z nožem in vilicami. Čokoladico postopoma razrežite na manjše koščke in uživajte v vsakem grižljaju.

5. Zdravi prigrizki naj bodo vedno pripravljeni na zaužitje

Poln hladilnik zelenjave vam ne pomaga kaj dosti, če je zelenjava neočiščena. Ko se vam bo mudilo, boste najverjetneje posegli po precej bolj nezdravih prigrizkih. Tako je pomembno, da poskrbite za to, da boste imeli vedno pri roki zdrave prigrizke, ki ne zahtevajo dodatne priprave. Korenje lahko na primer predhodno očistite, narežete na paličice in shranite v posebno posodico. Ko boste začutili potrebo po manjšem prigrizku, boste lahko korenje pojedli z malce humusa in se izognili nezdravim, zelo kaloričnim prigrizkom.