0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPočitnice s hišnimi ljubljenčki

Počitnice s hišnimi ljubljenčki

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki imamo doma psa ali mačko, jih imamo za družinske člane in v večini primerov niti pomislimo ne, da bi na počitnice odšli brez njih. Se je pa na takšen skupen oddih treba dobro pripraviti. Poglejmo si, katere so tiste ključne stvari, na katere ne smemo pozabiti.

- Oglas -
Počitnice s hišnimi ljubljenčki

Psi in mačke potrebujejo drugačen pristop

Razlika med psom in mačko, ko govorimo o odhodu na počitnice, je ogromna. Medtem ko hoče biti večina psov vedno v naši družbi in jim zato vožnja z avtom ne predstavlja večje težave, je pri mačkah povsem drugače. Mačke se najbolj varne počutijo v znanem okolju in jim zato vsaka sprememba lahko povzroči velik stres. Poleg tega se z avtom običajno vozijo samo do veterinarja, zato svoj boks in vožnjo povezujejo s stresom ter se jima izogibajo že na daleč. Neredki lastniki imajo težave, ko je treba mačko tik pred zdajci dati v boks.

Če ima to možnost, se bo mačka skrila, oziroma se lahko pripravimo, da jo bomo lovili po vsem stanovanju. Ko nam jo le uspe dobiti v boks in posaditi v avto, pa se začnejo nove težave. Da se bo stisnila v kot in z glasnim mijavkanjem naslednje pol ure glasno protestirala, je še najmanjše zlo. Tiste bolj aktivne bodo na vsak način poskušale najti izhod in divje kopale na vseh mogočih koncih boksa, zraven glasno pihale in prevračale kozolce. Stres lahko gre do te meje, da se mačke začnejo močno sliniti, nekatere bruhajo ali imajo drisko, včasih se pojavi tudi napad, podoben epileptičnemu. Če se z mačko odpravite na počitnice, ne da bi prej preverili, kako se obnaša pri vožnji z avtomobilom, je zelo neodgovorno dejanje.

zivali na počitnicah in privajanje na boks

Privajanje na boks

Že na boks jo je treba privaditi počasi, da bo imela pozitivno izkušnjo. V ta namen je najbolje, da kupimo nov boks in ne uporabimo tistega, ki ga imamo za obisk veterinarja. Kupimo ga že veliko pred odhodom na počitnice in ga postavimo odprtega na mesto v stanovanju, kjer se naša muca rada zadržuje. Mogoče damo v boks še njeno priljubljeno odejico, igračko ali celo kakšen priboljšek. Mačke načeloma obožujejo majhne zaprte prostore, kamor se lahko skrijejo. Verjetno se vam je že zgodilo, da vam je mačka zlezla v kartonasto škatlo, ki je skoraj manjša od nje, nakupovalno vrečko, ki ste jo ravno izpraznili in odložili, napol spakiran kovček, košarico za nabiranje gob in še bi lahko naštevali. To je v njihovi naravi in zato tudi boks lepo sprejmejo, če jim le damo čas, da ga spoznajo, kot to same želijo.

- Oglas -

Vožnja z avtomobilom

Tudi vožnjo začnemo trenirati veliko pred odhodom na počitnice. Mačko vzamemo s seboj na kratke vožnje (poleg obiska veterinarja), tako da dobro spoznamo, kako se obnaša med vožnjo. Ko se vrnemo domov, jo lahko nagradimo z njeno najljubšo hrano, da bo vožnjo povezovala z nečim prijetnim. Hranjenje pred odhodom pa se močno odsvetuje, tako pri mačkah kot tudi pri psih. Stres namreč na vse enako vpliva in lahko pride do bruhanja.

Niso pa samo mačke tiste, ki teže prenašajo vožnjo z avtom, ampak so takšni lahko tudi nekateri psi. Naš Wuf se je na začetku recimo grozno bal vožnje z avtom in tudi zdaj, po štirih letih, precej nerad skoči v avto. Živali so karakterno pač različne in je prav zato nujno, da njihov značaj dobro spoznamo še pred odhodom na skupne počitnice. Za pse velja enako kot za mačke. Vožnjo z avtom treniramo tako, da psa peljemo na več krajših izletov, po možnosti v njegov najljubši park oziroma sprehajališče, da ima pozitivno asociacijo. Prav tako ga lahko nagradimo s priboljškom, ko se vrnemo (oziroma že na samem cilju vožnje z avtom).

Ker se nesreče rade dogajajo, imejmo v avtu vedno nekaj vode, dezinfekcijsko sredstvo, papirnate brisače, vrečko za smeti in par gumijastih rokavic, da počistimo morebitne posledice driske ali bruhanja. Kar se tiče opravljanja potrebe, za pse daljše vožnje niso težava, saj gredo lahko ven iz avta na vsakem počivališču. Seveda so tudi izjeme, in sicer takšni psi, ki to najlaže opravljajo doma, drugje pa imajo težave. Prednost pri psih je ta, da jih lahko naučimo, da bodo to opravljali na ukaz. Vsakič ko bo pes šel doma na blato ali vodo, mi medtem ponavljamo neko besedo, ki si jo izberemo. Pes na primer urinira in mi zraven govorimo »lululu«. Ko to vztrajno ponavljamo, bomo enkrat prišli do točke, ko bomo mi rekli »lululu« in bo šel pes urinirat. Se vam zdi nemogoče? Verjemite, da ni. Naš Wuf na ta način lahko opravi veliko in malo potrebo, če ga seveda tišči.

Pri mački pa je v primeru dolge vožnje najbolje v avtu imeti tudi njeno stranišče. Če si zaradi prostorske stiske ne morete privoščiti tega razkošja, si lahko omislite večji boks in v njegovo notranjost z lepilnim trakom pritrdite posodico s peskom, ki bo predstavljala stranišče. Lahko pa po dnu boksa položite dobro vpojne podloge, ki posrkajo tekočino in jo zadržijo. V mačjem boksu v avtu tudi ne sme manjkati njena najljubša blazina, ki je nismo oprali, da ima vonj po domu, ker to mačko pomiri. Enako velja za psa, kjer lahko namesto blazine uporabimo tudi svojo neoprano majico. Dober nasvet je dolg sprehod za psa oziroma dolga igra z mačko pred odhodom. Tako jih utrudimo in večja verjetnost je, da bodo med prevozom spali.

- Oglas -
Pes na počitnicah

Pomirjeval se poslužujmo le v skrajnih primerih

Včasih pa kljub vsem mogočim ukrepom ne moremo pomiriti psa ali mačke do te mere, da bi dobro prenašala vožnjo. Takrat lahko poskusimo z Bachovimi kapljicami ali pri mačkah z mačjimi feromoni za sproščanje. Pomirjeval se res poslužujmo le v skrajnih primerih. Le-ta namreč spremenijo stanje zavesti in pri psih s potlačenimi gobčki lahko pride do dihalnih težav. Pri vseh živalih pa je moteno uravnavanje temperature, kar lahko povzroči podhladitev ali pregrevanje. Če razmišljamo o uporabi pomirjeval, je bolje, da se vprašamo, ali si pes oziroma mačka res tako želita z nami ali je to le naša sebična želja, da bi ju imeli poleg. Močan stres med vožnjo namreč lahko pusti tudi trajne zdravstvene težave in teh si zagotovo ne želimo za svojega ljubljenčka.

Kaj pa ko enkrat prispemo v počitniško bivališče?

 Pri mačkah novo okolje lahko povzroči, da se bodo nekam skrile in jih lep čas ne bo na spregled. Bolj živahne pa bodo preverile celoten prostor, če je kje mogoče kaj odprtega za pobeg. Pri slednjih moramo tako vedno paziti, da zapiramo okna in vrata, če jih seveda ne želimo loviti po hotelu ali počitniškem naselju. V hotelskih sobah je tako mačke kot tudi pse dobro imeti zaprte v boksih, medtem ko nas ni, da ne presenetijo sobarice in uidejo. S tem se tudi zavarujemo, če bi se naša mačka ob stresu zaradi spremembe okolja želela sprostiti ob praskanju hotelskega pohištva. Pri psih pa imamo lahko drugo težavo. Lajanje na vsakega gosta, ki se sprehodi mimo naših vrat, je za pse čuvaje pravi športni užitek.

Zato poskrbimo, da se bodo športno udejstvovali raje z gibanjem, saj je potem večja verjetnost, da bodo v sobi zadovoljno počivali. Na splošno je dobro, da na počitnicah v kar največji meri obdržimo navade, ki smo jih imeli doma. S tem ustvarjamo domačnost in ohranjamo bioritem pri živalih. Na počitnicah bodo tako uživali z nami kot v domačem okolju in bo zato morebiten stres ob vožnji z avtomobilom veliko hitreje pozabljen.

SEZNAM NUJNIH POTREBŠČIN ZA PASJI/MAČJI ODDIH:

  • potrdila o cepljenju (pozor: vsaka država ima druge zahteve za cepljenja),
  • ob morebitnih zdravstvenih težavah ne škodi kopija zdravstvene kartoteke (to nam bo prišlo prav v primeru, da bomo morali obiskati veterinarja, in bo ta hitro seznanjen s celotno zdravstveno zgodovino),
  • značka na ovratnici z našimi podatki in telefonsko številko, če nam ljubljenček uide,
  • najljubša odeja in igrača,
  • posoda za hrano in vodo, potovalna posoda za vodo,
  • hrana in vrečka za manjša pakiranja, ki jo porabimo za enodnevne izlete ali za v avto,
  • vrečke za iztrebke in povodec.
.

NAJNOVEJŠE