Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
ŽivaliPesticidi (še vedno) pobijajo čebele

Pesticidi (še vedno) pobijajo čebele

MORDA VAS ZANIMA

O tem smo že veliko govorili (in tudi ugibali), a zdaj prihajajo na plan dokazi, da pesticidi škodijo čebelam. In ker že vrabci čivkajo o tem, kaj čaka človeštvo, če izumrejo čebele, je več kot nujno, da se o tem izobrazimo in naredimo vse, kar je v naši moči, da ustavimo to norijo.

- Oglas -

Pa smo spet tam. Čeprav je bilo na to temo izvedenih veliko raziskav, objavljenih v najprestižnejših revijah, zbornikih in listih s to tematiko na svetu, predstavljenih v strokovnih revijah in oddajah, pa vseeno reakcije ni. Še več kot to, proizvajalci se odzivajo na svoj način, s svojimi raziskavami.

Čebela

Čmrlji so v težavah

Najnovejši zapis, objavljen v reviji Nature, je pokazal, da čmrlji, ki se hranijo naravno in so izpostavljeni precejšnim odmerkom pesticidov, trpijo v dveh ključnih pogledih. Najprej imajo dvakrat večjo verjetnost za smrt, saj kar dve tretjini čebel izgubimo, ko so izpostavljene pesticidom v primerjavi s samo eno tretjino, če niso. Drugo zaskrbljujoče dejstvo pa je, da so čebele, ki so izpostavljene pesticidom, samo pol toliko uspešne pri zbiranju hrane kot tiste, ki niso.

Ekotoksikološki testi trenutno pregledujejo samo čebele. A čmrlji, ki so predmet nove raziskave, so prav tako pomembni pri zagotavljanju opraševanja, ki ustvarja veliko hrane, ki jo jemo. Paradižnik, denimo, se zanaša na čmrlje. Poleg tega so čmrlji zelo različni, med drugim tudi v velikosti, vendar živijo v kolonijah po ducatih, v primerjavi z več deset tisoč v družinah medonosnih čebel.

Raziskava je ‘nerealna’

- Oglas -

Drugo zaskrbljujoče dejstvo je, da sedanji testi zahtevajo le 96 ur izpostavljenosti, nova raziskava pa je odkrila škodljiv učinek šele po treh tednih. »Če bi naredili študijo po samo 96-ih urah, bi bili naši sklepi zelo različni,« pravi Nigel Raine, član raziskovalne skupine z univerze Royal Holloway v Londonu. Naslednja slabost se skriva v tem, da so pesticide preskušali samo posamično, ne pa v kombinaciji, kakršni so čebele v resnici izpostavljene. Novi rezultati jasno kažejo škodljiv kumulativni učinek iz kombinacije samo dveh pesticidov.

Odziv proizvajalcev pesticidov pa je enak kot vedno: poskusi so ‘nerealni’. Raine to zavrača: »Ne vem, kaj bi lahko naredili bolje.« In najverjetneje ima prav. Proizvajalci  pa trdijo, da imajo tudi lastne podatke, ki kažejo, da škodljivih učinkov ni, vendar jih niso objavili. Hkrati pa imajo nekaj znanstvenikov, ki podpirajo njihova stališča, da obstaja premalo dokazov o škodi za ukrepanje. James Cresswell, ekotoksikolog z Univerze v Exeterju je povedal: »Zagotovo ne bi bilo pošteno reči, da je ta raziskava pokazala obsodbo za divje čebele.« Ali tudi vas ‘preseneča’, da so proizvajalci našli odgovor za te rezultate?

Preberite si več o čebelah tukaj

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×