Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.
Dom & energijaPasivne in nizkoenergijske hiše

Pasivne in nizkoenergijske hiše

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih se vse več govori o alternativnih virih energije, s katerimi zmanjšujemo spuščanje emisij v ozračje. Tako se vse več pozornosti posveča nizkoenergijski (NEH) ter pasivni hiši (PH), za kateri velja da sta prijaznejši okolju.

- Oglas -

Pri teh dveh tipih hiše je poudarek na toplotnem ugodju, katero določa termično ravnovesje med lastnim telesom ter okoljem v katerem se gibljemo. Na kratko to pomeni, da se človek v nekem prostoru počuti dobro, kadar mu ni prehladno, niti prevroče. Za takšno ugodje pa v glavnem poskrbi ogrevalni sistem.

Zavedati se moramo, da tudi mi sami oddajamo toploto v okolico s prevodom toplote, sevanjem, konvekcijo, dihanjem, ter potenjem. Pri predpostavki, da je v prostoru stalnih 20°C so te spremenljivke razdeljene po naslednjih odstotkovnih deležih:

  • sevanje 49%
  • dihanje 23%
  • sevanje 21%
  • prevod 7%

Novejši predpisi o toplotnih izgubah dajejo vse več poudarka na prehodu toplote v prostoru. Zato je bistvo NEH in PH v kroženju zraka, s čimer zagotovimo manjšo porabo energije, manjše emisije CO2 ter prijetno bivanje.

Pri gradnji takšne hiše je pomembno tudi, da razmislimo o alternativnih rešitvah pridobivanja energije (npr. sončne celice). Seveda takšna investicija pomeni dodatne stroške, vendar pa ima tudi pozitivne posledice, kar dolgoročno odtehta te dodatne stroške.

- Oglas -

Več navstov v naši rubriki Ekologija & okolje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×