0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPasivne in nizkoenergijske hiše

Pasivne in nizkoenergijske hiše

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih se vse več govori o alternativnih virih energije, s katerimi zmanjšujemo spuščanje emisij v ozračje. Tako se vse več pozornosti posveča nizkoenergijski (NEH) ter pasivni hiši (PH), za kateri velja da sta prijaznejši okolju.

- Oglas -

Pri teh dveh tipih hiše je poudarek na toplotnem ugodju, katero določa termično ravnovesje med lastnim telesom ter okoljem v katerem se gibljemo. Na kratko to pomeni, da se človek v nekem prostoru počuti dobro, kadar mu ni prehladno, niti prevroče. Za takšno ugodje pa v glavnem poskrbi ogrevalni sistem.

Zavedati se moramo, da tudi mi sami oddajamo toploto v okolico s prevodom toplote, sevanjem, konvekcijo, dihanjem, ter potenjem. Pri predpostavki, da je v prostoru stalnih 20°C so te spremenljivke razdeljene po naslednjih odstotkovnih deležih:

  • sevanje 49%
  • dihanje 23%
  • sevanje 21%
  • prevod 7%

Novejši predpisi o toplotnih izgubah dajejo vse več poudarka na prehodu toplote v prostoru. Zato je bistvo NEH in PH v kroženju zraka, s čimer zagotovimo manjšo porabo energije, manjše emisije CO2 ter prijetno bivanje.

- Oglas -

Pri gradnji takšne hiše je pomembno tudi, da razmislimo o alternativnih rešitvah pridobivanja energije (npr. sončne celice). Seveda takšna investicija pomeni dodatne stroške, vendar pa ima tudi pozitivne posledice, kar dolgoročno odtehta te dodatne stroške.

Več navstov v naši rubriki Ekologija & okolje

.

NAJNOVEJŠE