fbpx
Domov Dom & energija Pasivne in nizkoenergijske hiše

Pasivne in nizkoenergijske hiše

V zadnjih letih se vse več govori o alternativnih virih energije, s katerimi zmanjšujemo spuščanje emisij v ozračje. Tako se vse več pozornosti posveča nizkoenergijski (NEH) ter pasivni hiši (PH), za kateri velja da sta prijaznejši okolju.

Pri teh dveh tipih hiše je poudarek na toplotnem ugodju, katero določa termično ravnovesje med lastnim telesom ter okoljem v katerem se gibljemo. Na kratko to pomeni, da se človek v nekem prostoru počuti dobro, kadar mu ni prehladno, niti prevroče. Za takšno ugodje pa v glavnem poskrbi ogrevalni sistem.

Zavedati se moramo, da tudi mi sami oddajamo toploto v okolico s prevodom toplote, sevanjem, konvekcijo, dihanjem, ter potenjem. Pri predpostavki, da je v prostoru stalnih 20°C so te spremenljivke razdeljene po naslednjih odstotkovnih deležih:

  • sevanje 49%
  • dihanje 23%
  • sevanje 21%
  • prevod 7%

Novejši predpisi o toplotnih izgubah dajejo vse več poudarka na prehodu toplote v prostoru. Zato je bistvo NEH in PH v kroženju zraka, s čimer zagotovimo manjšo porabo energije, manjše emisije CO2 ter prijetno bivanje.

Pri gradnji takšne hiše je pomembno tudi, da razmislimo o alternativnih rešitvah pridobivanja energije (npr. sončne celice). Seveda takšna investicija pomeni dodatne stroške, vendar pa ima tudi pozitivne posledice, kar dolgoročno odtehta te dodatne stroške.

Več navstov v naši rubriki Ekologija & okolje

- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×